Денят в снимки: Какво причини Америка в Хирошима…

В днешната публикация от поредицата „Денят в снимки“ ще ви разкажем историята на Джон Херси, която  излезе за първи път на 31 август преди 70 години в сп. „Ню Йоркър“.

Преди това обаче нека върнем лентата назад….

Преди бомбата Хирошима е жив и вълнуващ, но спокоен град. Основан е преди повече от четири столетия.

hiroshima-19Хирошима е столица на едноименната префектура и най-голямото населено място в област Чугоку в Западна Япония.

hiroshima-15

До преди фаталната дата 6 август, когато над града е пусната първата атомна бомба..

На 6 август тази година се навършиха 70 години от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония).  Историята завинаги ще помни тази срамна дата, когато в  8,16 ч американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа полк. Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомната бомба Little Boy („Малчуган“ – от англ. ез.).

d0bcd0b0d0bbd187d183d0b3d0b0d0bdd18ad182

Експлозията е еквивалентна на 12 500 тона тринитротолуол. Непосредствено от взрива загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945 г. са около 140 000. Пет години след взрива жертвите наброяват около 200 000 души.

Унищоженията не спират само с това, само три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба – Fat Man („Дебеланко“). С нея е разрушен град Нагасаки.

Тя е с еквивалентна на 22 килотона ТНТ.

Пусната на 09 август, 1945 над град Нагасаки, убивайки повече от 73 000 души,  а до края на 1945 г. са около 140 000 души, като болшинството от жертвите и при двете бомби са от цивилното население.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу едноименните японски градове, по време на Втората световна война.

Crew of the B-29 "Enola Gay"

Втората бомба е еквивалентна на 22 килотона ТНТ

На 09 август, 1945 втора атомна бомба се взривява над Нагасаки, убивайки повече от 73 000 души,  а до края на 1945 г. са около 140 000 души, като болшинството от жертвите и при двете бомби са от цивилното население.

d0b6d0b5d180d182d0b2d0b8d182d0b5

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено, причините за това са много.

Принципно обаче се смята, че общите жертви на тези атентати от двете бомбардировки са 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

30aa_69

На практика взривът над Хирошима е първата употреба на атомна бомба срещу мирно население

016997256_30300

 

Така на на 31 август преди 70 години сп. „Ню Йоркър“ публикува „Хирошима“ от Джон Херси – статията, призната за един от най-добрите журналистически материали.

Публикация от 30 000 думи, които разкриват ужаса след използването на  ядрени оръжия.

Текстът е цитиран от OFFnews, снимките са добавени от редакцията:

В броя, след пищните обяви за диаманти, круизи и коли, има съобщение от редакторите: че той се посвещава на една-единствена статия, за „почти пълното заличаване на един град от атомна бомба“. Някои хора все още не разбират разрушителната сила на това оръжие. Ще им е нужно време, за да осмислят ужасните последици от употребата му, пишат журналистите.

photo_verybig_1541594

Преди 70 години историите не се разпространяват бързо, лавинообразно като днес. Но „Хирошима“ постига точно това. За нея се говори, обсъжда се, слуша се, чете се от милиони по целия свят. Хората започват да разбират какво наистина се е случило на 6 август 1945 г.

През пролетта на 1946 г., сп. „Ню Йоркър“ изпраща Джон Херси – военен кореспондент и награждаван автор, в Хирошима. Той трябвало да опише състоянието на града, да пише за рухналите сгради и за новите строежи. По пътя Херси прочита „Мостът на Сан Луис Рей“ от Торнтън Уайлдър, вдъхновява се от историята за петимата, прекосили моста, преди да се срути, и решава, че няма да пише за сгради, а за хора.

В Хирошима намира шестима оцелели след бомбардировката и разказва историите им.

980x551_1470481159

Редакторите на списанието Харолд Рос и Уилям Шон знаели, че ще издадат нещо изключително. Подготвили броя в пълна тайна. Никога преди това цял брой не е бил посвещаван на един материал. 24 часа преди излизането му копия пристигат в редакциите на големите вестници в САЩ.

hirosima-i-nagasaki-posle-vzriva-32-foto_25-300x194

Всички 300 000 копия са разпродадени веднага. Статията е препечатана от много други вестници и списания по целия свят. Клубът „Книга на месеца“ дава безплатно специално издание на всички свои абонати, а президентът му казва, че на този етап не виждат нищо, което би могло да има по-голямо значение за човешката раса. Две седмици след отпечатването броят на „Ню Йоркър“ втора ръка се продава на цена 120 пъти над коричната.

nag2

„Хирошима“ дава думата на тези, които само година по-рано са приемани за смъртни врагове. В кошмарния пейзаж на полумъртвите, на изгорените тела, на отчаяните опити за грижа за оцелелите, на горещите ветрове Херси се среща с г-ца Сасаки, г-н Танимото, г-жа Накамура и децата ù, с отец Клейсорг и лекарите Фуджи и Сасаки. Шестимата са видели повече смърт, отколкото са предполагали, че е възможно.

Читатели пишат до „Ню Йоркър“, че изпитват срам и ужас, че обикновени хора като тях – секретарки, майки и лекари, са изтърпели такъв терор.

hiroshima_and_nagasaki_victims_nuclear_bombing-athimuru2bblog

Джон Херси не е първият, който пише за Хирошима, но другите текстове са виелица от цифри – толкова големи, че човек не може да ги разбере. Всички пишат за разрушения град, за облака с вид на гъба, за сенките от смъртта по стените и улиците, но никога не се доближават до тези, които са преживели ужаса – така, както прави Херси.

hiroshima-2

Въпреки опитите на правителството да прикрие или отрече това, за хората става все по-ясно, че това ново оръжие продължава да убива дълго след „безшумната светкавица“. Херси разказва и за това на какво стават свидетели оцелелите. А то не е тайна за властта – от началото на надпреварата за ядрено въоръжаване, само три месеца след първите тестове, става ясно каква е истинската сила на новите оръжия. За нея пише Херси, а Айнщайн напълно открито го подкрепя. Това провокира министъра на отбраната на САЩ Хенри Стимсън да напише статия в отговор. В нея защитава тезата, че използването на атомна бомба е обосновано, без значение от последствията.

hiroshima-1

Новината за статията на Херси стига и до Великобритания, но текстът се оказва твърде дълъг за публикуване, а авторът не разрешава съкращения. И така, шест седмици след американското радио Би Би Си чете историята в продължение на четири поредни вечери по трета програма. Рейтингът на радиото тогава е толкова висок, че седмици по-късно Би Би Си пуска отново историята, за да може тя да достигне до колкото може повече читатели.

hiroshima-5

Името на станцията е „Light Programme“. Целта ù била да забавлява слушателите и да повиши интереса им към случващото се по света. Но не е имало забавление по време на двучасовото четене. Това е най-ужасяващото нещо, което някога е чувал по радиото Николас Халаман, критик от „Дейли Експрес“.

Би Би Си канят Джон Херси на интервю, но той отказва – иска историята му да говори сама за себе си, без той да дава допълнителни обяснения.

Архивите на Би Би Си все още пазят запис от прочит на „Хирошима“, направен през 1948 г.

 

До ноември „Хирошима“ излиза на хартия. Преведена е на много езици, има я и на брайлова азбука. Командирът на армейските сили на САЩ в Далечния Изток ген. Дъглас Макартър забранява разпространяването на каквато и да било информация за последствията от бомбата. Забранени са и книгата „Хирошима“, и броят на „Ню Йоркър“, в който статията е публикувана. Чак през 1949 г. „Хирошима“ най-накрая е преведена на японски от един от оцелелите герои от историята на Херси.

54541_9cdgwzvjkiyvobvob0bhek5s89qflg-560x315-trim001247830

Самият той никога не забравя своите оцелели. През 1985 г., на 40-ата годишнина от бомбардировката, Херси се връща в Япония, където пише „Последиците“ – история, която разказва какво се е случило със същите шест човека през изминалите четири десетилетия. Двама от тях са починали, единият – от лъчева болест.

Източници: club Z, OFFnews, Vesti, Kapital
Цялата история може да четете тук – „Хирошима“ от Джон Херси 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s