20160830_165535543_iOS

В днешната тема на „Денят в снимки“ ще ви покажем папарашки фотоси, които направихме специално за рубриката.  Причината да направим това е, че днес Любен Дилов-син публично заяви, че българската журналистика малко я бият. 

И продължи: Нивото й в момента е такова, че наистина трябва да бъде пребита с камъни, и то публично. Това е дъното на професията. Защо не снимате Пеевски, а ходите по петите на Христо Стоичков?“

Сега, тъй като ние бой все още не сме яли, нито се чувстваме на дъното на журналистика, а Пеевски не е в България, решихме да ви предоставим тези папарашки фотоси.

Напомняме, че те са правени без знанието на лицата, които сме заснели.

Трябваше ли да бъдем пребити, заради това, че днес ви разказваме тази история:

Районът около Централна гара и Женския пазар се определя като рисков заради масовото присъствие на мигранти там, заради това МВР всеки месец прави проверки в района.

Не за първи път нашият екип е на Женския пазар, за да провери точно какво е положението с бежанците в района.

Преди няколко месеца се изненадахме от това, което видяхме и чухме.

Жителите на квартала ни казаха, че по-големият проблем са циганите, а не бежанците. Към момента нямали проблеми с тях. Карали се помежду си, а не с българите.

А, като влезеш в района на Женския пазар се чувстваш все едно си в друга България.

Табелите на фризьорски салони, магазини и заведения са написани освен на български и на арабски.

Хората по улиците, забързани и вглъбени, ускоряваха крачка щом чуеха въпроса ни за бежанците. Престрашилите се пък да спрат, отговаряха лаконично, че нямат мнение.

Наистина ли няма никакъв проблем с бежанците в района?

Случилото се днес доказва думите на хората в квартала тогава – те се карат помжеду си. Но докога?

Една от продавачките тогава разказа пред нас:

„Да, засега не ни закачат, но ние от къде да знаем, че докато се карат между тях си няма да решат, че и ние нещо им пречим!? Знаете ли колко е страшно, когато започнат след 17:00 часа да се движат по групички и хората не смеят да минават по тротоара!? И не само – не смеят да излизат изобщо. Много мои редовни клиенти казват, че ги е страх да идват насам. Мен не ме е страх да идвам на работа, но просто не се знае какво ще стане. Отделно няма правила за тях – от фризьорския салон космите отиват направо на улицата. Имах и един случай в моя магазин. Идва при мен чужденец и ме пита колко струва тази чанта. Аз му отговарям, а той ми отвръща: „Аз от Сирия! По-малко!“. Положението не е добре – бият се, карат се и докато не се вземат мерки няма да сме добре“.

Колкото повече стояхме в квартала, толкова повече истории за бежанци чувахме. Никой не смееше да ги разкаже пред камера обаче. Без имена и без лица.

Хората бяха уплашени.

Да, МВР прави проверки в района един път месечно, но тогава жители ни разказаха, че през другото време не се чувстват в безопасност.

Много от магазинерките там гледат да са се прибрали преди да се стъмни, въпреки че постоянно повтаряха как нямат проблеми с бежанците.

Друго младо момиче пък ни разказа как в една от къщите наблизо живеят 40 човека. През деня не излизат, но щом падне мрак тръгват. Заради това тя има вечерен час – най-късно до 18:30 часа да се е прибрала. И тя го спазва, защото не се чувства в безопасност.

Тогава за часовете, в които бяхме в района, се потвърждават и думите на някои от нашите събеседници – няма силно присъствие на полиция.

Трафикът на хора върви с пълна сила, а България затвърждава статуса на страна, в която посред бял ден, в центъра на голям град, може да простреляш някого.

Кога нещата ще се променят и кой е отговорен за случващото се на Женския пазар?

Въпроси, които и този път ще останат без отговор.

Advertisements

7 thoughts on “Денят в снимки: „Малкия Бейрут“ в София след залез

 1. А тази статийка само затвърждава мнението на Любен Дилов-син. Авторът също се нарежда на опашката, където бият журналисти.

  Like

 2. Според логиката на автора, въпреки че досега няма проблеми, щом по-мургави хора се събират на групички от по 4-5 човека да си поговорят вечер, то неимоверно ще възникнат проблеми. Пълен расизъм. Този квартал е Малкия Бейрут от над 20 години, много преди авторрът да се пресели в София, и е част от чара на града, като досега някакви значителни проблеми не е имало – не повече от Люлин, Надежда и Обеля. Това просто е ксенофобия, неоправдана.

  Like

 3. Млади хора, пък пълни с предразсъдъци. „Толкова много истории“ са ви разказали, но вие в статийката си благоволявате да цитирате 1 (една)??? 25 от 30 публикувани снимки са на интересни архитектурни детайли – павета, пейки, залези…Уви, с такива материали само потвърждавате позицията, че журналистиката в България е под всякаква критика, не че Любен Дилов-син не е един от виновните това да е така…

  Like

 4. Ей заспал народ, каква толерантност, какъв расизъм… има проблем, истински.
  Ако не вярвате извадете си главите от задници и погледнете иначе „модерните европейски градове в Германия на пример и вижте дали историята не се повтаря. Погледнете Лондон и пак ми кажете, че няма проблем и това няма да стане в България.
  Архитектурата и забележителностите ще изчезнат, и ще бъдат разбити от деструктивната култура на въпросните „бежанци“.
  Има проблем и докато всички се крием за лицемерните права на човека и европейски измислени ценности, съвсем скоро ще изгубим света, който сме се опитали да сътворим.

  “ The evil will prevail, when good men do nothing ! „

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s