Цацаров подкрепи версията за клошара – подпалвач

Разследването на пожара в четирите тютюневи склада в Пловдив ще търси не само прекия извършител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който седи зад това действие.

Това обяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров след среща с окръжните прокурори и полицията, предава „Дневник“.

От думите на прокурора се разбира, че версията за клошара не е единствената, но все пак остава като такава.

„При ситуация, в която има сгради, има тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство. Ако няма сгради или са останали само стени от тях, остават множество затруднения пред настоящ и бъдещ инвестиционен интерес“, заяви Цацаров.

От думите му се разбра, че разследването продължава в две направления:

  1. Едното е за установяване на всички обстоятелства по възникването на пожара, а другото е по т. нар. длъжностно направление, където ще се търси инвестиционен интерес и ще се „проверява“ всяка хартия, поискана или издадена на собствениците от общината или държавата.
  2.  По второто направление се очкава да бъдат привлечени експерти от ДАНС, както и да се разпитат собственици и длъжностни лица като кметът на Пловдив, кметът на района и главният архитект.

Cацаров подчерта, че пожарът в тютюневите складове поразително прилича на инцидента със събарянето на другия тютюнев склад, който се намира на ул. „Одрин“ 8. Разрушаването на сградата там започна преди няколко месеца, но беше спряно с жива верига от протестиращи. Още утре експерти от главна дирекция „Пожарна безопасност“ заедно със служители на местната служба започват утре оглед на складовете, ще стартира и изготвянето на пожаро-техническата експертиза. Според Цацаров тя ще бъде ключова в разследването. Главният прокурор заяви, че ще бъдат иззети всички документи от общината и районното кметство, които са издадени на собствениците на сградите. Ще бъдат разпитани както те, така и всички длъжностни лица, имащи отношение към издаването на документите.

Ще го отнесе ли клошарът? 

Версията, че виновен за пожара е 44-годишният безодмник остава в сила.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че той е осъждан за 4 кражби, като на 12 март тази година е излежал едногодишна присъда по обвинение за грабеж.

Той обясни, че има видеоматериал и свидетелски показания, които доказват, че пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на единия от складовете, където последно е живял бездомникът.

Един от най-големите козове, който имат срещу клошара от прокуратурата е, че ори разпитите той не отрича съпричастност към пожара.

Освен това обяснил, че му се случвало за трети път – разследващите имат данни, че през 2000 и 2008 година е имало палежи на местата, където е живял.

Това е много удобно теза един обикновен човек да изкупи вината на всички мастити инвеститори, които имат по-голяма изгода всички тези складове да  бъдат премахнати.

Засега прокуратурата е категорична, че ще повдигне обвинение на Данчев, тъй като поведението му било опасно. Имало данни, че се водел на диспансерен отчет заради лека олигофрения.

А ние си мислим, че олигофренията по-скоро е по високите етажи, отколкото сред хората, които просто ще са изкупителната жертва. Отново. 

Този човек идва много удобно на някои хора, които искат да им се рамзине, а и може би ще успеят да постгнат целта си.

Един клошар да поеме цялата вина.

Няма койда страда за него. Няма кой да го защити. Той и да иска не може.

Съдбата му е ясна.

Ще видим какво ще стане занапред. Ще се накажат ли наистина виновните или ще сме свидетели как един клошар поема цялата вина?

3 thoughts on “Цацаров подкрепи версията за клошара – подпалвач”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s