Винаги можем да напуснем България, но така й вредим!

Премахането на всички граници винаги се смята за нещо положително. Независимо дали говорим метафорично или буквално.

Откакто сме в ЕС, свободното придвижване и свободният избор на работно място се смятат свещени.

Дали обаче това е така?

Сериозно преоценяване на ситуацията иска от нас журналистът Йохен Битнер.

В интервю за Дойче веле той казва:

„Миграцията на хора вътре в ЕС има и негативни последици, които все още не са ликвидирани от националните закони.”

Битнер припомня, че отворените граници и свободата да си избираш работно място в ЕС са две различни неща. И смята, че при избора на работно място ограничения все пак са нужни.

В своята статия за „Ди Цайт” Битнер пише следното:

Напук на първоначалните очаквания, свободният избор на работно място не доведе до по-бързо сближаване на доходите и условията на живот в Източна и Западна Европа. Вместо да има размяна на ноу-хау, от която печелят и двете части на континента, вътрешната миграция върви само в една посока – от изток на запад.

А когато най-кадърните си заминат завинаги, разликата в благосъстоянието не само че няма да изчезне, а ще се утвърди.

Журналистът нарича  това бързо емигриране „изтичане на мозъци“ и ако се замислите, то наистина е така.

Особено за нашата страна. През последните 25 години толкова много млади и образовани хора напуснаха страната, че буквално може да се сравни с изтичане.

Изтичане на будни, креативни и борбени мозъци, които решиха, че е по-добре за тях е да хвърлят енергията си някъде другаде, далеч от България.

И никой не може да ги обвини в това.

Отварянето на границите – добро за българите, лошо за България

От България в периода 1992-2015 година са си тръгнали три милиона души

За нашата страна това е много. Не, за страна с осем милионно население това е ЧУДОВИЩНО много.

Отварянето на границите беше едновременно и най-доброто и най-лошото, което се случи на българското общество. Да, получихме свободата всеки да прави каквото си поиска, но оставихме една страна, която все още страда за изгубените млади хора.

Масовата емиграция на хора на възраст между 25 и 50 години драматично увреди както българската икономика, така и политическата система.

Особено политическата система.

Защото тук останаха хора, които са идеалисти. Които очакват нещо да се промени или да дойде месията, който да ни спаси

Изтичането на мозъци често пъти е и разхищение на мозъци. Когато икономисти или медицински сестри изкарват на запад повече пари като неквалифицирани сезонни работници, отколкото у дома с професията си, това очевидно не е правилен и устойчив модел, смята още Битнер.

Да навредя ли на България – дилемата на емигранта

Винаги може да напуснем страната си. Никой не може да ни спре. А напоследък забелязваме, че никой няма и желанието.

Политиците у нас определено се стараят да не ни оставят да си тръгнем.

Но трябва да принзаем – колкото повече бягаме, толкова повече „нараняваме“ България. Родината, не държавата.

Защото логиката на емигрантите е ясна – Защо да стоя тук и само да си хабя безсмислено силите в борбата срещу корупцията и клиентелизма? Тоест, става дума за инстинктивен избор между борбата и бягството, в резултат от който страни като България и Румъния губят не само „мозъци”, но и критичното острие на обществото – онези хора, които биха били най-ефикасни в борбата срещу недъзите, смята Битнер.

Определено много хора ще се познаят в тези думи, защото наистина е по-лесно да заминеш за Германия, отколкото да работиш за това в България нещата да работят както в Германия.

Но с този начин на мислене ние вредим не само на България, а и на българите, които остават тук.

Никой обаче не може да обвини хората в чужбина в егоизъм. Никой не може да им каже, че не постъпват честно. Никой няма това право.

Защото те не са си тръгнали от добро.

И точно това е проблемът!

Че това е един модел на живеене, който не е ясно дали е най-правилният за Европа.

Едно обаче е ясно – изобщо не е правилен за България.

И всички ние, всички управляващи и изобщо българското общество трябва да се замисли – докога чрез този модел ще нараняваме България и докога тя може да издържи?

 

2 thoughts on “Винаги можем да напуснем България, но така й вредим!”

 1. Извинявай, но няма как да очакваш от хора които знаят езици, образовани са, да ти работят за 300-400 лева и да искаш да издържат семейства!Няма как да се бориш с корупцията когато сам си докаран до просешка тояга.Това просто няма как да се случи.Колкото и да ревете колко било вредно за България. Колко я еня държавата за баба ми, работила цял живот в България, когато я виждам да взима 200 лева пенсия месечно.Политиците си пълнят гушите и плюят директно в лицето на честните и нормалните хора.Това ли е моето бъдеще, да работя за мутри и да им помагат да си пълнят гушите на мой гръб!Това ли са «достойните» старини които ме очакват ако остана в България.Моите родители бяха идеалистите които след 1990 останаха и съжалиха, че останаха!Дълбоко съжалиха! Баща ми който е професор в клиниката по нефрология на МБАЛ Царица Йоана взима 800 лева заплата и е пред пенсия.Една чистачка в германия взима 3000 лева. С неговия стаж и опит той сега трябваше да взима 9000 евро месечно. Ако това не е подигравка, здраве му кажи.Затова мен и сестра ми ни пратиха в езикови гимназии да завършим и по скоро да се махаме, да не повтаряме тяхната грешка, защото тук труда и честността не се ценят.Това и направихме и нито за миг не съжаляваме.Завършихме и двамата работим и имаме доходи на светлнинни години от тези които можехме да реализираме в България. Скоро родителите ни като излязат в пенсия си ги взимаме при нас в Германия поне и те да видят достойни старини!Ние с родителите ни се чувстваме толкова омерзени и предадени от цялата тая кочина в България, че място за носталгия просто няма!25 години даде моето семейство кредит на доверие на България, работи упорито срещу корпцията, в замяна получихме мутренски шутове. Мисля че този срок бе предостатъчен!Суровия урок който усвоихме е, че крадливия селски менталитет на българина не може да бъде променен!Няма смисъл да хабим нерви и усилия.Животът е твърде кратък!25 години стигат!

  Харесвам

 2. Опитах се да се върна в България. С 4 езика и златна професия в България ми предложиха 500 лева заплата.

  Баща ми беше убит в пловдивската окръжна болница от корумпирани лекари. Вкарваха го за 6 дни, измъчваха го с ненужни изследвания, унижаваха го и го изписваха. Че даже и несъществуваща операция му измислиха за да вземат пари от здравната каса. Цял живот е работил за тая държава, това ли заслужаваше ?

  Имам детенце. Какви условия да му предложа в България ? Какво ми предлага България на мен за да я предложа аз на детето си ?
  Когато българите в чужбина видят че вие които живеете в тая държава се опитвате да промените тази ситуация на корупция, пошлост, мутри и т.н. те ще дойдат да ви помогнат. Но не очаквайте от тях да се чувстват виновни за вашата слабост и нерешителност.

  Не е по-лесно да отидеш в чужбина, господин Йохан … Но живота е кратък и един път се живее.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s