България се сбогува с Димитър Цонев

Днес ни напусна една от емблемите в българската журналистика – Димитър Цонев.

Фейсбук се изпълни със съболезнования по повод кончината на журналиста. Спомени. Съболезнования. Кратки истории.

Всеки по различен начин помнеше Митко Цонев, но всички ще го запомнят като добър журналист и още по-добър човек.

Сърцето на Митко Цонев спря днес, точно на рождения ден на сина му Димитър. 56-годишният тв водещ бе приет във ВМА от 14 август вечерта, когато се почувствал много зле – с главоболие, изпотяване, повръщане. Установено бе, че е получил хеморагичен инсулт вследствие на спукана аневризма на мозъчна артерия.

Мариана Цонева – съпругата на Димитър Цонева се сбогува с него с музиката на Сергей Рахманинов и с думите: „Обичам те! Лек път!“. Малко по-рано тя постави на стената си във фейсбук черeн квадрат, под който написа:  „Sic transit gloria mundi !“ – „Така преминава световната слава“ (от латински език).

Дъщерята на Димитър Цонев, Десислава Цонева, написа в профила му във фейсбук след новината за кончината следните думи:

Сбогом, татенце! За нас ти винаги ще бъдеша най-прекрасния неповторим баща! На рождения ден на Митето , ти му предаде щафетата…. Никога няма да те предадем или разочроваме! Обичаме те! Сбогом! – Това написа дъщерята на

„С прискърбие научих, че днес ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев.“ Това написа във фейсбук Бойко Борисов. „Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!“, написа още премиерът.

Бетина Жотева, член на СЕМ и кадър на БНТ написа: 

Беше 92-ра.Заминаваме екип от БНТ за Женева да присъединяваме България към Европейската асоциация за свободна търговия.Аз, Митко Цонев, когото все още не познавам и двама оператори, ни настаняват с делегацията в голям и скъп хотел./за нашите представи/ Търчане, снимки, работа.. И вечерта се събираме в неговата стая.Мини-барът много особен.Стърчат само гърлата на бутилките и се виждат капачките. Забелязахме една много особена, невиждана до тогава форма на бутилка.. Митко я измъква от гнездото й и четем DIMPLE. Гледахме, цъкахме и решихме да я върнем на мястото й. Много, много беше скъпа за нас. Но се оказа, че вече не можем да я поставим обратно.Митко тича до рецепцията да обяснява, че ние тука само разглеждаме, нали, обаче номерът не минава..Викат, че е отчетена на стаята. И сега, какво правим?, питам аз. Как какво?, отговаря Митко- изпиваме я! Ми, изпихме я четиримата.. И си платихме. И си останахме приятели.. От тях вече сме само двама..Пак ще го пием тоя Димпъл някъде заедно, Митак!

Да ти е леко горе!

Максим Бехар: Спокоен сън, скъпи Митко! Дълбоки съболезнования на цялото семейство!

Светлана Тилкова – Алена: Поклон! Да е Светла паметта ти, Митко! Ти избра един по-добър свят! Няма да те забравим!

Нери Терзиева разказа кратка история с журналиста:

Видях Митето за първи път на живо, когато той беше на десет години. В кино „Славейков“ той и сестра му Теодора припяваха с музиката на „Баща ми, бояджията“.

Баща им беше Бояджията.

Хубави деца с лунички – много по-свободни, ведри и усмихнати от нас. И по-късно, всъщност, през целия си живот, Митето предимно се усмихваше.

Веднъж го попитах: „Как го правиш?“

Митето взе ръката ми и я сложи върху ямката на гърлото си. Там сърцето му биеше лудо. Оставаха минути до ефир, а в студиото го чакаха четирима мъченици на демокрацията, наредени его до его.

У нас усмивките често са смятани за будаллък, а не за сърдечен синкоп. Загубихме Митко Цонев.

Сбогом, Мите!

Негово Величество научи с прискърбие за преждевременната кончина на Димитър Цонев. Това публикуваха на страницата на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

„Силно отдаден на професията си човек, който даваше всичко от себе си и по време на неговата длъжност като говорител на правителството ми. Искрено споделям болката на семейството му и изказвам своите съболезнования. Бог да го прости!”, пише още на kingsimeon.bg.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа съболезнованията си на семейството и близките на големия български журналист . В съболезнованието на министър Вежди Рашидов до семейството на Димитър Цонев се казва:

„СКЪПО ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,

Не мога да повярвам, че Митко го няма!

Загубата е непрежалима! Смъртта ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел.

С любов, талант и непримирима гражданска позиция Димитър Цонев следваше своя път и остави ярка диря в съвременната журналистика.

Силното му екранно присъствие доказа по категоричен начин силата на телевизията в търсене на истината.

Не мога да забравя и жизнелюбието, добротата и заразителното чувство за хумор на Митко. Той ще ни липсва, много ще ни липсва!

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!”

Има и още съболезноавания. Целият Фейсбук е залят от спомени за Димитър Цонев.

И няма как по друг начин. България загуби един от най добрите си журналисти. Един човек, който е оставил отпечатък както в голяма част от население, така и в историята на българската журналистика.

Поклон пред светлата му памет!

4 thoughts on “България се сбогува с Димитър Цонев”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s