Манол Глишев: Изгарянето на складовете е изгаряне на мостове. Оставка!

manol1

Днес от 18:30 в столицата се организира митинг пред Министерски съвет.

Инициатор е Манол Глишев, а поводите за него са няколко. 

Безнаказано изпускане на убиеца Фарук, предаването на Бююк на турските власти и пожарите в Сакар, и в Пловдив. 

Исканията са прости – оставка на правителството и възмездие за всички тези нарушения. 

Повече информация за самото събитие може да намерите ТУК.

Ние от „Гласът на младите хора“ се свързахме с Манол Глишев, като го попитахме за мнението му относно пожарите в Пловдив и какво мисли за политиката на правителството. 

*********

Как ще коментираш случилото се в Пловдив и изгарянето на тютюневите складове?  Умишлено ли е и ако да, какво се цели?

Отхвърлям всяко обяснение за „случаен“ пожар като откровена лъжа. Пожарната в Пловдив и доста очевидци вече казаха, че наоколо е миришело на нафта. Там през март имаше и бърз опит да бъде срутен един от тютюневите складове. Това сега е нова проява на същия стремеж. Така че става дума за умишлено действие – най-вероятната причина е, че собствениците искат да разчистят място за ново строителство в този апетитен дял на града. Проблемът не е, че едни собственици искат да строят – това само по себе си щеше да бъде нормално. Проблемът е, че престъпно рушат паметник на културата. Разбира се, при това положение Пловдив вече изобщо не може да претендира, че е „европейска столица на културата“, защото е столица само на унищожението. Още по-големият проблем обаче е, че всъщност имаше огромен риск от разнасяне на пожара, тоест тоа е директна залаха за живота и имота на много пловдивчани. По същия начин се отнасям и към горските пожари в Сакар. В България отдавна няма просто случайни бедствия. Целенасоченото унищожаване на културни паметници, на природни ресурси и имотните измами са типична политика на безнаказани мафиоти. Освен това властите поддържат това мафиотско поведение. А ще почертая, че вече не говорим за абстракции. Става дума направо за живота на гражданите.

Защо не ценим културното си наследство?

Защо не ценим човешкия живот? И културното, и природното, и законодателното. Не го ценят мутрите, мафиотите и корумпираните власти, които мислят само за пари. Нормалните хора може и да го ценят повече, но поне досега не са направили необходимото, за да вземат инициативата в свои ръце и да защитят историческите паметници, горите, реките, собствеността и свободите си. Донякъде тази немарливост или безпомощност у повечето граждани се дължи на бедност, липса на самочувствие и страх от безнаказаните престъпници. Но това трябва да се промени. Пацфизмът и илюзията за нормалност трябва да бъдат отхвърлени, всички мостове зад нас са изгорени и това трябва на всяка цена да бъде осъзнато. Ножът буквално е опрял до кокала и българите сме длъжни да се съпротивляваме. При това – яростно. Друг избор пред нас вече няма.

Безхарактерната политика на правителството ли ни доведе до това положение?

Така наречента „политика“ на така нареченото „правителство“ не е безхарактерна: в нея има характер, има и целенасоченост. Просто тази „политика“ е открито престъпна. Това така наречено „правителство“ изобщо не е никакво правителство: това е заграбила властта банда разбойници, която не управлява страната, а безогледно краде и руши. И, разбира се, съучаства на кръгове от мафиоти да извършват своите отделни кражби. Тоест „политиката“ на така нареченото „правителство“ е и следствие, и утвърждаване на банановия, мафиотски начин на съществуване на България. Това, разбира се, не може да продължи безкрайно и по един или друг начин властите ще рухнат.

Днес от 18:30 е организиран митинг пред Министерския съвет. Какви са исканията?

Става дума за насрочен за тази вечер от шест и половина протест срещу Борисов, Рашидов и пловдивския кмет Тотев пред Министерския съвет. Идеята е моя. Припомням гражданския жест на Асен Генов, който преди малко повече от три години сложи началото на дългите протести срещу също толкова престъпното „правителство“ на Орешарски. Смятам, че трябва да възпитаме у себе си желязна воля, гражданска активност и култура на недоволството. А и мое схващане е, че София може да покаже солидорност към Пловдив. В този смисъл днес преставлявам само себе си, но на всяка цена искам да привлека възможно най-много заинтересовани, актини хора, за да покажем заедно, че отхвърляме фалшивите претенции за легитимност на така нареченото „правителство“. За отделни искания вече и дума не може да става. Късно е за това. Властите в България постоянно доказват, че имат чито теористичен характер и че с тях не може да се преговаря. Те си служат единствено с произвол и мачкат гражданството. Единственото, което може да се иска от така нареченото „правителство“ е неговото оттегляне. Министрите на образованието и културата са вредни за страната. Министрите на финансите и икономиката не се срамуват откровено да лъжат публично. Министърът на вътрешните работи директно наруши Конституцията и законите на страната, както и международни спогодби, които България е подписала. А така нареченият „министър-председател“ направлява целия постоянен процес по унищожаване на законността. Какви искания? Да вървят в затвора.

Какво се случи с турските граждани Бююк и Фарук?

Фарук е убиец. Криминален деятел. Той трябваше да бъде държан в български арест, докато Турция не поеме ангажимент да го съди за двойно убийство. Вместо това у беше наложена лека мярка за неотклонение, а полицията, която има най-голяма вина в случая, просто не го охраняваше. И убиецът избяга. Случаят с Абдулла Бююк обаче е още по-позорен. Този човек е искал политическо убежище у нас и вицепрезидентът му го е отказал. Съдът на два пъти се е произнесъл в полза на оставането на Бююк у нас, защото в Турция в момента тече жестока политическа чистка, там мекият авторитарен режим се превърна в открита и свирепа диктатура. Българската полиция отново е виновна, защото наруши Конституцията, Закона за чужденците и няколко международни документа, подписани от България, предавайки Бююк на разбеснелия се Ердоган. България се унизи сама. Нашето така наречно „правителство“ се постави над съда, което е истинско безумие; такова нещо не е възможно в правова държава. Борисов и Бъчварова оказаха срамна услуга на един диктатор. По същество те действаха като турски васали, с което все едно върнаха в действие Берлинския договор и премахнаха българската независимост от 1908 година. Неслучайно се роди виц, че новата титла на Борисов ще бъде „Гяурбаши“. България за пореден път се показа като страна, за кояо човешкият живот и достойнство не струват нищо, но пък която е склонна страхливо да слугува на диктатори. Не това е урокът на нашите прадядовци, щурмували Лозенград, Люлебургаз и Одрин. И този сегашен срам се случи точно в момента, когато Германия и Щатите, наши съюзници, предупреждават турските власти, че няма да толерират безчовечността им. България се злепостави пред съюзниците си. Такова национално унижение не се преглъща и виновиците трябва да бъдат наказани.

Интервюто взе Веселин Диманов

8 thoughts on “Манол Глишев: Изгарянето на складовете е изгаряне на мостове. Оставка!”

 1. Георги Цветанов
  „Който първо хвали, а после кори той два пъти е лъгал“ – Престъпна Мрежа погаазиха всички закони и благоприличие за да докарат това правителство на власт. Сега с цялото си безочие се опитват да излязат чисти от калта с която ни засипаха.“

  Харесвам

 2. Абе, то бива, бива простотия, ама тази ми идва в повече.Значи, протестираме защото правителството нее предотвратило пожара в Пловдив, нее попречило на наводненията и земетресенията в страната напоследьк, а на това отгоре се опитва да ограничи инвазията от бежанци от Турция?Или от близките президентски избори, когато ще льсне голия факт, че са файтон хора, предимно близки, роднини и приятели?Нали само за избои плачехте,- сега от какво се боите?А след парламентарните избори, в следващия парламент–БЕЗ ВАС!

  Харесвам

 3. Това нещо Глишев защо не протестира срещу Румяна Бъчварова, която би трябвало да се бори с престъпността? Защо атакуват Вежди Рашидов? Защото не е хванал първи маркуча да гаси пожара, или защото така са наредили господарите от Америка за България. Този Манол не е ли един от онези, които върнаха ГЕРБ на власт?

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s