Денят в снимки: Догансарай – крепостта на коруцпията

Въпреки цялата драма около опожарените тютюневи складове в Пловдив, ние днес решихме да ви покажем сарайте на Ахмед Доган в Бургас. Отново, че да не ги забравите.

dsc03720-768x576

Защо?

Ами защото този човек ( Ахмед Доган ) без нито един работен ден, освен като депутат притежава имоти за милиони. Как е възможно това?

Далавери. Големи.

Луксозно имение, зад което стоят обръчите от фирми свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се издига в Бургаския залив. То е построено с лоши кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и предстои да бъде открито скоро, разкри „Биволъ“ преди няколко месеца.

dogan-saraj4

Все още проверка на прокуратурата няма. Едва ли ще има, тъй като припомняме „службите са си на ДПС“.

Иначе:

Мястото,на което е построен новият сарай на Ахмед Доган е най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос „Чукалята“. Това е бивша военна база на Гранични войски, ползвана за водни спортове.

Мястотото е единственото, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово.

zx620y348_2773704

Тази територия е и най-близката брегова ивица до остров Света Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. На острова има морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.

Точно срещу новия палат на Доган се намира пристанище „Росенец“. То беше дадено на концесия за 35 години по времето на първия кабинет на Бойко Борисов на бургаската рафинерия. Неин шеф е премиерския „партньор по карти“ Валентин Златев.

Имотът.

Покупката на земята през офшорки от Златев към Доган

Крайбрежната територия, на която се издига новият сарай на Ахмед Доган,  е продадена по времето на правителството на Иван Костов. Имотът е част от сделката за приватизацията на „Нефтохим Бургас“ купен от руската компания „Лукойл“ през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, вносител с Делян Пеевски на т.нар. Закон за офшорките.

sarai-rusalka-1

Впоследствие пенсионните фондове на „Лукойл“ продават  близо 320 декара на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад „Стрейтлайн“ по информация на „Биволъ“ стои  Валентин Златев. Видимата връзка е адвокат Александър Величков. Той е шеф на правната дирекция на „Лукойл България“ ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“, които продават земите.

В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица.

sarai-google

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лв. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Неин мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата.

Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Повече по темата четете ТУК:  #КОЙ финансира ДОГАН?!

Строежът на палата първо с кредити от КТБ, а след това и от ПИБ

Вече с новото ръководство фирмата „Хермес Солар“ пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения, посочва изданието.

И двата кредита на „Хермес Солар“са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовият журналист Мирослав Иванов.

С тези пари две години по-късно сараят е довършен и сега предстои откриването му.

 

Пристанището незнайно как е станало частна държавна собственост

Това показва проверка на „Биволъ“ в сайта на Кадастъра.  От областна управа Бургас потвърдиха този факт, но не можаха да обяснят как е актувана собствеността.

Всичко по темата може да намерите ТУК: https://bivol.bg/dogansarai-4.html и ТУК: https://bivol.bg/dogansarai-secret-services.html

Вчера пък излезе информация, че гардове на НСО пазят малък плаж, който е в непосредствена близост до една от най-луксозните и красиви постройки в Отманли.

За нея се говори, че е последният от сараите на Ахмед Доган, пише сайта „Грамофон“.  Оказа се, че държавният плаж е забранен за обикновените хора се увериха доброволци на Организацията за защита на българските гражадани.

Охранители са завардили плажа „Росенец“ и не допускат обикновени хора до него. Наблизо е грандиозното имение, което се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и което хората вече наричат „Догановите сараи“, цитирано от OFFnews.

Сигнал за случващото се подаде бургаската Организация за закрила на българските граждани, след като преди седмици мъж отишъл до малката ивица с джет и бил изготен, защото зоната била „частна собственост“.

 

a3e0ca9a69e5a169a1e1ca98ccd0cfee

 

3 thoughts on “Денят в снимки: Догансарай – крепостта на коруцпията”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s