Недоволни от BREXIT: Британци искат да живеят в България

Както знаете много британците останаха недоволни от рефереднума и това, че Великобритания, независимо кога, трябва да напусне ЕС.

Някои бяха против още от самото начало. Други осъзнаха, че са направили грешка, след самото гласуване.

В крайна сметка обаче решението е взето и всички във Великобритания трябва да търпят.

Оказа се обаче, че не всички са готови да се примирят със ситуацията.

Граждани на Великобритания не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в ЕС и правят всичко възможно да получат гражданство на друга членка на общността, включително и от България, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС.

Вижте още: По пътя на БРЕКЗИТ: Великобритания остава в ЕС – засега

Много посолства в Лондон, анкетирани от Блумбърг, регистрират увеличаване на молбите за получаване на паспорт от страни членки на ЕС, започнало веднага след като станаха известни резултатите от „Брекзит”.

Посолството на България съобщава за 30 молби от британци за получаване на гражданство. „По правило, не получаваме такива молби от британски граждани, тази тенденция започна след референдума”, каза пред Блумбърг вторият секретар на българското представителство Цветин Спасов.

Вижте още: Има ли опасност за българите във Великобритания – разговор с Мария Спирова

Аташе на австрийското посолство казва, че в първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство е бил над 100 на ден. Броят на молбите за получаване на австрийско гражданство или на лична карта от Австрия през юли почти се е удвоил в сравнение с аналогичния период на миналата година.

В шведското посолство молбите за гражданство са нараснали седем пъти, като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден.

В посолството на Полша обикновено постъпват средно по 100 молби за гражданство годишно, но само за първата половина на 2016 година са били получени 116 молби. След референдума посолството е получило към 600 молби за гражданство.

Консулският отдел на посолството на Холандия е получил 10 пъти повече молби през първия месец след допитването.

Представителството на Ирландия е отчита ръст от 17% на молбите за гражданство.

Вижте още: Какво може да се случи след Brexit & Тръмп?

Повишение на молбите има в консулствата на Финландия, Германия, Португалия, Чехия, Хърватия, Гърция, Словения, Словакия и Латвия.

Посочва се, че британци са подали „значителен” брой молби в посолствата на Унгария, Естония и Литва.

Подготвят излизането на Великобритания от ЕС в … кафене

Британските чиновници, натоварени да подготвят плана за излизане на Обединеното кралство от ЕС, още нямат служебни помещения и по неволя се събират в кафене, съобщава в. „Гардиън”.

Вестникът отбелязва, че след като беше избрана на поста премиер, Тереза Мей трябваше да създаде две нови ведомства: министерство по излизането на страната от ЕС и министерство на международната търговия.

Два месеца по-късно нито едно от тях не е попълнено с кадри и не се работи в пълен обем. В министерството по излизането от ЕС са наети 150 души вместо планираните 250-300. А част от служителите заседават в кафене на Виктория стрийт.

3 thoughts on “Недоволни от BREXIT: Британци искат да живеят в България”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s