Както повечето от вас вече знаят, при разразилия се пожар днес, три от тютюневите складове  в града под тепетата, са изгорели.

Това съобщи „Дневник“ вчера следобяд.

Сред унищожените е и т.нар. склад „Кудоглу“ – една от най-красивите сгради от архитектурния комплекс, паметник на културата, разказа пред изданието, един от очевидците на произшествието.

Огънят е пламнал в следобедните часове днес, в един от складовете на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Екзарх Йосиф“, а сигналът за инцидента е подаден малко преди 15.00 часа.

Пожарът е на огромна площ, а материалните щети се очаква да бъдат големи.

Причините за пожара все още не са ясни, но има огромно съмнение, че палежът е бил умишлен.

Какви са версиите за пожара?

Според една от версиите огънят е бил запален от клошари или наркомани, които намирали подслон в изоставените сгради. Ул. „Иван Вазов“ е затворена в двете посоки от полицейски автомобили. На мястото са се събрали много зяпачи, които наблюдават гасенето на огъня.

„Ако клошари са виновни, то пожара щеше да започне от долу на горе, защото те обикновено се крият в партера на изоставени сгради, а пожарът започна от покрива. Първо започна да пуши покривът на единия от запалените тютюневи складове”.

Това си говореха очевидци, които потресени наблюдаваха как горят три от най-красивите тютюневи складове в центъра на Пловдив, заключени в карето между улиците „Иван Вазов”, „Г.М. Димитров” и „Екзарх Йосиф”.

Хронология на пожара

Първо се запалил необитаем склад на ъгъла между улиците „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф”, а около 16 часа огънят обхванал втора сграда. Към 17 часа стана ясно, че пламъците са се прехвърлили и на четвърти бивш тютюнев склад, който в момента е реновиран.

 И четирите сгради са част от ансамблов паметник на културата, заяви архитект Жана Джогаланова от Националния институт за паметниците на културата в Пловдив. По думите й в съботния следобед се е запалил най-красивият тютюнев склад. „Ужасно е”, коментира и тя, а и десетките очевидци, които се струпаха в улиците край горящите сгради.

Междувременно полицията разшири периметъра, който бе отцепен за преминаване на пешеходци и автомобили, за да не рухня някоя от горящите сгради върху невинни хора.

Мирише на нафта… Добре са напоили сградите“, обсъждат наблюдатели на бедствието. „100-годишна сграда – нищо не й се е случвало досега.“, коментират още заподозрелите умишлен палеж.

„Изключително неприятен инцидент, но за съжаление тези сгради не се стопанисват от години и се стигна до очаквано развитие – или ги бутат, или ги палят”, коментира кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

На кого са запалелните складове?

Два от горящите складове са собственост на бившия почетен консул на Италия в Пловдив и бизнесмен Пиетро Луиджи Гиа. Според Стаменов Гиа си плащал редовно тротоарното право за сложените около складовете му ламаринени прегради. Причината била, че от сградите падала мазилка и собственикът се опитал да обезопаси района. Самият Пиетро Луиджи Гиа също бе на мястото на пожара, но се въздържа от коментар. Третият склад бил собственост на около 10 наследници от еврейски произход.

„От каквото и да са се запалили складовете, със сигурност до сутринта ще продължи гасенето”, коментираха огнеборци.

Общо над 30 пожарникари с 9 коли бяха на мястото на пожара. Още толкова полицаи охраняваха зоната и не даваха пиле да прехвръкне оттам. Живеещите и работещите в спортен център за фитнес бяха евакуирани около 15,30 часа в събота.

Пожарът така лесно се е пренесъл от единия склад в другия, защото сградите били с топла връзка помежду си. Наред с това се говори, че в необитаемите имало складирани тютюневи бали от едно време, които поддържали горенето.

Складовете пък били построени с масивни дървени греди, които също били лесно възпламеними и горели буквално като барут.

„Пожарникарите правят всичко възможно, но ситуацията е много трудна за овладяване. В компетентността на Министерството на културата е да каже какво ще се прави с изгорелите сгради впоследствие”, коментира още кметът на район „Централен”.

Източници на информация: Monitor.bg; Дневник; trafficnews.bg 

Advertisements

6 thoughts on “Умишлено ли запалиха тютюневите складове в Пловдив? (ОБЗОР)

  1. – ЗАЩО ЗАПАЛИХА ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ В ПЛОВДИВ?
    – СПАЗИХА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s