Отново стана бой между бежанци в Харманли, като този път обаче не се размина с тежки последици за един от участващите в боя.

Афганистански гражданин е намушкан в гърдите след скандал с негови сънародници.

Проблемите с бежанците продължават, а институциите мълчат по въпроса. Ще чакаме агресията да се пренесе и срещу нас?

Какво точно е станало? 

В сряда, около 22:00 часа, на автобусната спирката срещу входа на РПЦ-Харманли е възникнал скандал между чужди граждани, който прераснал в сбиване.

По време на конфликта един от чужденците е прободен в областта на гърдите. За инцидента е подаден сигнал на телефон 112 от собственичката на близко заведение.

Пострадалият мъж е откаран незабавно в близката болница, където са предприети всички необходими мерки по оказване на медицинска помощ. Към момента състоянието му е стабилно, а живота му е извън опасност.

Патрулен автомобил на РУП Харманли, пристигнал веднага на мястото на инцидента е установил, че чужденците са афганистански граждани, които са подали молба за закрила, регистрирани са и настанени в РПЦ „Харманли“.

Лицата са с установена самоличност. Нападателят, използвал хладно оръжие, е идентифициран и задържан.

В момента се провеждат следствено-процесуални действия.

Обществото е все по-негативно настроено спрямо бежанците, а такива инциденти нажежават обстановката още толкова. Хората се питат – можем ли да се чувстваме в безопасност? 

Меркел: Повече бежанци не е равно на терор

Ангела Меркел обаче продължава да защитатва бежанците. Според нея няма никакава обвързаност между броя на бежанците и терористичните заплахи.

Канцлерката говори снощи на предизборен митинг в Нойщрелиц, федерална провинция Мекленбург-Предна Померания. Там на 4 септември т. г. се провеждат общи избори.

Да припомним, че във всяка от 16-те федерални провинции се провеждат общи избори за парламент, съответно за правителство..

Меркел беше попитана дали бежанците са докарали терора в Германия. Тя уточни, че действително се правят опити бежанци да се привлекат на страната на ислямистите с цел извършване на кървави нападения, но допълни:

“Феноменът на ислямисткия тероризъм на “Даеш” ни е известен от по-рано, той не е възникнал с идването на бежанците у нас.”

Канцлерът увери, че съуправляващата в Берлин десница – нейният Християндемократически съюз и баварският Християнсоциален съюз, не си затварят очите пред заплахата за сигурността на страната. Предприемат се ефективни мерки за пресичане на опасността от терористични нападения. Най-важните от тях са увеличаване на личния състав на силите за сигурност и даване на повече правомощия на съответните държавни институции и служби.

“Ние сме длъжни непрестанно да синхронизираме действията си не на последно място заради дигитализацията, активността в социалните форуми и в така наречения даркнет по който се нашумя в медиите след нападението в Мюнхен”, заяви канцлерът.

 

Advertisements

4 thoughts on “Пореден бой между бежанци – има наръган

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s