Представяме ви Омран Дакнийш. 

Той е само на 5, но е преживял много повече отколкото много от нас може да си представим.

Днес Омран е известен в цял свят. За съжаление не с нещо хубаво.

Неговата снимка отрезви и разплака целия свят.

Както виждате на нея си личи как той е целият в кръв след бомбена атака на правителството или на руските самолети срещу бунтовниците в източната част на Алепо.

Районът, в който живее Омран, често е атакуван от въздушни удари, както от страна на военните сили на сирийската страна, която иска да вземе контрола над нея от бунтовническите фракции, така и от руските сили.

Да, той е Омран и е на 5. И определено ни показва, че войната не е за деца.

Историята на Омран

При една от атаките на Алепо Омран е ранен. Освен снимката във интернет пространстовто се появи и видео, разпространено от активисти от сирийската опозиция, на което се вижда как момченцето е спасено от развалините. (Видеото можете да видите ТУК)

Омран е взет спасителите от дома му, после е откаран с линейка в болницата – ранен и целият покрит със сив прах от бомбардировките.

Пристигайки в болницата, Омран е оставен от лекарите на един стол, докато те се подготвят да бинтоват главата му. Детето през цялото време не помръдва и гледа втренчено и безучастно.

Стреснато от това, което му се е случило. Невярващо на ужаса, който го заобикаля.

Едно дете на 5 години, принудено да изкупва греховете на големите.

Децата – част от извратена, но много реална игра

Оказва се, че Омран не е единственото дете, което е пострдало в този ден.

По-късно същата линейка докарва още две ранени деца. Общо 4 деца, двама мъже и една жена са доведени в болницата от същата тази бомбардировка.

В същия ден, в който Омран е пострадал, бунтовниците са убили 10 цивилни и са ранили 9 души в зоната, контролирана от правителството в друга част на Алепо.

Но не всичко приключва с това.

Сърцераздирателно и в същия момент много цинично, действат и снимките на сирийските деца, които са нарисували картинки на придобилата известност игра Покемон Го.

В случая обаче покемоните са самите деца, те държат здраво листовете хартия, на които са нарисувани актуалните човечета, а отдолу пише: „Намери ме и ме спаси!“.

Защо се случва всичко това? 

Алепо е арена на много битки и бомбардировки, на удари и експлозии от страна на бунтовниците, от страна на сирийската власт и от силите на Русия.

Ожесточени боеве се водят в няколко района на най-големият сирийски град, след като верните на режима войски атакуваха контролирания от бунтовници квартал Салахедин, съобщиха правозащитници, цитирани от АФП.

Днешните сблъсъци избухнаха ден след като силите на опозицията отблъснаха офанзива на правителствените войски срещу града, посочва сирийската Организация за мониторинг на човешките права. „Водят се престрелки в околностите на района Салахедин.

Силите на режима също така обстрелват квартала с хеликоптери. Сблъсъци има и в централния квартал Баб ал Хадид”, посочват правозащитниците.

Те описват ситуацията в Алепо като „пълномащабна улична война”, като се водят боеве също така в кварталите Сукари, Фардос и Джиср ал Хадж.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s