Григор Григоров, който спечели обществена поръчка да вози бежанци въпреки, че бе арестуван за трафик на нелегални имигранти, има договор за превоз на хора и със „Софийска вода“, разкрива за Фрог нюз криминалния журналист Стефан Ташев

Документите за поръчката са на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Вече обаче, ако искате да го проверите няма как. След публикацията във Фрог Нюз блокираха дистъпа до данните от регистъра и не може да се провери допълнително. Сайтът вече иска регистрация и парола.

„Софийска вода“ обявава поръчката през януари т.г. Тя е за транспорт на работници на фирмата до пречиствателната станция извън столицата. Печели фирмата „Еделвайс 0707“ на Григор Григоров. Договорът за транспорт между „Еделвайс 0707“ и „Софийска вода“ е  сключен на 14 април 2016 г. Той е за една година и е на стойност малко над 150 000 лв. По същото време Григоров се намира официално под домашен арест, защото е спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево.

Григоров управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, всички – без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Мъжът е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест.

И какво става? Типичо по български домашният арест не се зачита като някаква мярка и наказние. И не само, че Григоров се чувства по-свободен  отвсякога, ами си и узакони търгуването с бежанци.

Припомняме, че на 14-ти аввгуст Григоров, от село Алдомир, Софийско е спечелил обществена поръчка на „Гранична полиция“ за превозване с автобуси на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.

Договорът за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов на 8 август т.г. Това костваше главата на цялото ръководство на Гранична полиция днес, уволнено по нареждане на премиера Борисов.

Проверка в Търговския регистър установява, че на 21 юли т.г., докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст). Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но на насроченото съдебно заседание изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка, в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

Вижте още: Само в България:Трафикант печели обществена поръчка за превоз на мигранти

От прокуратурата в Царево коментираха пред Дарик, че след подписването на обществената поръчка Григоров съвсем законно ще може да осъществява дейността, за която е обвинен.
Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установява, че фирма „Еделвайс 0707“ е избрана от комисията на Главна дирекция „Гранична полиция“, защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС.

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижа, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.

Автор: Стефан Ташев

Изтончик: Фрог нюз

Advertisements

2 thoughts on “Ново 20: Трафикантът на имигранти вози и „Софийска вода“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s