Глобализацията е причина за това днешният свят да губи своето равновесие. Политическите фактори имат доста голямо влияние върху нациите. В модерния свят, една нация и култура си имат цена. А случващото се, дава отражение върху хората и страните с техните икономически, политически и културни фактори.

Supermarket-new-series-by-Gunduz-Aghayev-577bac1e22944__880

Миграция, война, глад и терор са основните теми в творчеството на художника Гюндуз Агаев. Изображенията, които виждате, описват това, което се случва в света. Въпреки, невероятните темпове, с които се развиваме, проблемите на човечеството все още остават нерешени.

Supermarket-new-series-by-Gunduz-Aghayev-577bac39e57f0__880

Ние сме хората в супермаркета. И ни пука за тези, които умират от глад. Но сме прекалено заети да се въртим във фалшивата реалност. Правим избори, вземайки това, което ни е необходимо. Докато другите просто нямат тази възможност.

two-way-7-577baa86c6095__880

На това изображение е представена действителната пакистанска общественичка Малала Юсафзаи. Тя става известна с публикациите си, в защита на възможностите за образование на момичетата в долината Сват, където активното талибанско движение прави опити за неговото ограничаване. На 9 октомври 2012 година талибани правят опит да я убият и я прострелват в главата. Атентатът предизвиква широк отзвук в страната и чужбина. Това вероятно е породило и изображението на г-н Агаев. То още представя талибаните, които живеят в собствена (3D) реалност, в която няма прогрес и се опитват да осуетят опитите на жените да се образоват.

two-way-2-577baa30c5215__880

Ако политиката носи маска, то премахването й също е вид политика. Лицата, които властват в настоящия политически живот, са само средство за идентификация. Те са марионетки, стоящи зад една много по-мащабна схема от привидното за обикновения човек. Политическата „класа“ се състои от отделни индивиди с криминални досиета. Които имат вина за случващото се. И когато е нужно да бъдат премахнати от политическата сцена, те биват обезглавени, отъпквайки пътя на новодошлия лидер, който ще ни избави от бедите.

two-way-10-577baab33e211__880

И като говорим за избавление, нека обърнем поглед към това изображение. Човекът е в безпътица. Към него приближават все акули, с различни гръбни перки, които бързат да захапят здраво крехкото човешко тяло. Религията никога няма да успее да реформира човечеството, защото религията е робство. Но не всеки има право на избор.

two-way-4-577baa4f9b8ca__880

Предателство. Убит от своите. Войната не води до нищо добро. Щом научиш някого да използва оръжие, той ще го направи. И нещата няма как да приключат добре. Не и в този свят.

two-way-5-577baa6586566__880

Бунтът на младите невинаги граничи с безразсъдност. Изразът на несъгласие, протести и прочие, особено в последните години, бележи ръст в своята мащабност. И това е обнадеждаващо. Защото явно има мислещи хора, които изпитват ненавист към неправдата в нашия безидеен свят.

two-way-8-577baa9b84d3b__880

За съжаление, в повечето случаи, изразяването на несъгласие остава само в социалните мрежи. Там хората наистина са активни. Създават групи, пишат разни мъдри постове, събират последователи и…дотам. Не излизат извън компютърното пространство, сякаш са в окоп и проповядват от там. Тъжно, но факт.

two-way-12-577baace7cc36__880

Върху това изображение може да се мисли както в частност, така и мащабно. В частност – това може да са бежанци, които се опитват да избягат от войната в Сирия. Акулите по-долу ще ги убият, ако те не се задържат на повърхността. Но и на нея – не е сигурно, че ще оцелеят. Бежанците ще бъдат в опасност, независимо от това къде се намират. В мащабен план, нашите ежедневни проблеми и тревоги са само една незначителна частица от нещото, наречено Вселена.

two-way-3-577baa403006a__880

Логично е да завършим с кацането ни на Луната. И това, че политическите интереси ще са ключов фактор, дори и там. Желанието за покоряване на територия, ни връща години назад, а стремежът и егоизмът ще пречат на едно общо развитие, за сметка на частните интереси.

**********

10624840_298956186950847_8272750881836500630_n

Авторът на тези изображения е Гюндуз Агаев – художник и карикатурист. Роден е на 20 юли 1981 г. в Биласувар – регион на Азербайджан. В периода 1998 г.- 2002 г., той учи в Държавната художествена академия. Творбите му присъстват в редица международни и национални изложби, а досега е направил и 3 самостоятелни.

Източник: boredpanda.com; wikipedia.org

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s