Има ли проблеми с кредитите на ПИБ – говори Димитър Стоянов от „Биволъ“

1377111_10202097069297024_270922299_n

Димитър Стоянов е разследващ журналист в „Биволъ”. Потърсихме  го по темата за стрес тестовете на българските банки и по-специално относно разследванията на кредитите на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

От „Биволъ” разбираме, че съществуват два надзорни доклада за Първа инвестиционна банка от 2012 и 2015 г., като за това потвърждава БНБ.

Централната банка отказа да предостави официално тяхното съдържание с аргумента, че докладите представляват професионална и банкова тайна по Закона за кредитните институции, чл. 62-64.

Това обаче не е точно така – банкова тайна се явява само информацията за наличности и операции по влогове и сметки на клиенти, съгласно чл.62, ал.2 ЗКИ. Докладите на „Банков надзор“ не съдържат толкова конкретна информация и следователно не може да бъдат банкова тайна. На това основание Биволъ ще изиска двата доклада по реда на ЗДОИ.

Както знаете на ПИБ е оказана и държавна помощ. БНБ обаче отказа да отговори дали докладът от 2012 е предоставен на ЕК при искането за държавна помощ за банката. Тя си измива ръцете с Министерството на финансите, което водело кореспонденцията с Европейската комисия в областта на държавните помощи.

Освен това преди година новият шеф на БНБ Димитър Радев обеща да се изследва кредитирането на свързани лица, засечено в мащабно разследване на Биволъ за  ПИБ. Частичната информация от стрес тестовете, публикувана вчера от БНБ показва, че това не е направено. Защо?

Освен това Биволъ има информация, която установява документално, че един и същ малоимотен кипърски гражданин на име Георгиус Георгиу е получил от ПИБ кредити за над 1,2 млрд. лв.

Какво мисли за всички тези нарушения Димитър Стоянов и защо въпреки тях за ПИБ няма последствия, четете в интервюто.

********* 

Да разкрием повече за разледванията за ПИБ

ПИБ оставят трайното усещане, че не е в най-светлата част на бизнеса у нас. Собствеността, която се ползва в обществеността, като фактическа на ПИБ, всъщност е собственост, която се води на офшорни собственици. Това според мен е един много сериозен проблем.

Горовим за „Юлен“, „Витоша ски“, „Надин“, „Кремиковци“ … тези юридически лица са собственост на офшотни компании. В обществото за тях има усещането и яснотата, че стои Първа инвестиционна банка и техните капитали. Но всъщност те са собственост документално на Евдокиа Макламузи и на придобилия популярност у нас Георгиос Георгиу.

Тази ситуация бих я определил, като липса на прозрачност, която създава повече от неприятно усещане за това как се борави с капиталите в ПИБ. Аз няколко пъти съм искал информация за сметките на Валери Милорадов Петров. По закона на банките ПИБ трябваше да ми отговори, защото аз съм негов пълномощник. Имам отговор ор БНБ, че наистина от ПИБ трябва да ми отговорят, но те не вземат под внимание по никакъв начин отговора на БНБ и аз нямам яснота какво има или няма по сметките на Валери Милорадов Петров.

Петров е собственик на „VM CORPORATION“. Ще си позволя да го цитирам – преди време той ми каза, имам го на запис, че „ПИБ е най-измамната банка“. Неговата фирма получи обществената поръчка от „APIA“ за доставка на храни за румънските бедни, но тя не ги достави. В момента румънската прокуратура разследва „VM CORPORATION“, Валери Петров, високопоставени служители в ПИБ, Иван Тенев – Универсалния, групата на Мила Георгиева, известна като кървавата Мила и румънска организирана престъпна група за източването на тези 26 млн. евро.

Валери Милорадов Петров, човек без собственост. ПИБ обаче му дава банкова гаранция от 30 млн. евро. Как се дава банкова гаранция на човек, който не притежава нищо?

Именно на базата на тази банкова гаранция, румънската агенция „APIA” беше предоставила договор за доставка на храните на „VM CORPORATION“. Де факто по всичо изглежда, че ПИБ е съдействала активно за извършването на тази измама. Точно затова се разследваш служители на ПИБ за съучастие по тази схема. И това е факт – беше потвърдено и от Европейската комисия.

Нека погледнем миналото на хората, които са в управата на ПИБ. Част от тях са съпричастни към ДС.

И в един момент за всички е ясно, че резултатите на ПИБ след тези стрес тестове са най-малкото смущаващи. Какво обаче е показал стрес тестът може само да гадаем. Аз не съм икономист и не мога да коментирам, защото най-вероятно ще допусна грешка. Но е факт, че ПИБ получи държавна помощ в размерите на 1,2 млрд. лева в момента, в който рефинансира кредитите на близки до Делян Пеевски фирми, кредити, които по-рано бяха към КТБ.

Аз не мисля, че в живота има случайности. Убеден съм, че ПИБ оцелява в момента само и единствено, защото рефинансира кредите на Делян Пеевски.

Можем ли да кажем, че има лица във властта, които не искат ПИБ да фалира?

Вярвам че никой не иска ПИБ да фалира. Това би било потресаващо както за България, така и за цялата европейска икономика.

България не може да си позволи още един фалит на банка. Особено след фалита на КТБ, който беше меко мазано провокиран. Според мнозина експерти, КТБ е имала много по-добра ликвидност от ПИБ към момента, в който фалира.

Но, ако още една банка фалира в Европа, това ше бъде един много сериозен трус за европейската банкова система.

Тоест положението е такова – въпреки привидна корупционна държавата държи на крака тази банка.

Оставам с такова впечатление. Колко банки получиха държавна помощ, освен ПИБ?

Защо КТБ не получи такава държавна помощ? Защо в един момент всички институции като НЕК изтеглиха влоговете си от КТБ и къде според вас отидоха тези влогове? В ПИБ, разбира се.

В един момент се оказа, че капиталите, които бяха съсредоточени към финансовата институция на Цветан Василев, се пренасочиха към ПИБ.

Тези разследвания имат ли негативен ефект върху вас.

В момента, в който „Биволъ“, и в частност аз, започнахме да разследваме Валери Петров и групата, която е организирала източването на “APIA”, аз бях следен около седмица от хора, в дома ми беше влизано, репортери на „Канал 3“ се появиха пред къщата на Атанас Чобанов, за да притесняват жената и децата му, в момент,  в който той не беше в Париж.

Главният редактор на „Канал 3“ оправда действията на репортерите си, като заяви, че ние сме ходили по домовете на хората, които са съпричастни към групата, която е изтичила „APIA“. По-нататъшен коментар е излишен.

Можем ли да кажем, че умишлено икономисти, които са близки до властта, защитават стрес тестовете, които доста хора разкритикуваха?

Будят съмнение! Такова е моето наблюдание. Разбира се, икономист е човек, който е работил с реалната икономика. Ако визираме хора като г-н Каролев, бих казак, че неговите икономически инициативи в по-голямата си степен са провали, така че аз лично бих го определил като човек с диплома на икономист, но очевадно реалната икономика не му понася.

„Биволъ“ пубикува секретен доклад на БНБ, който ясно свидетелства за много тежки нарушения в дейността на ПИБ. Това остана некоментирано, никой от националните медии не си позволи да коментира това.

Разбирам, че ПИБ е голям рекламодател, но медиите преди всичко трябва да информират хората, а не само да печелят пари.

 

 

Интервюто взе Веселин Диманов

Източник на инфомрация: Биволъ

Разследванията им може да прочетете тук:

БНБ призна за убийствените доклади за ПИБ. Били тайни.

Димитър Радев се провали на стрес теста

 

 

2 thoughts on “Има ли проблеми с кредитите на ПИБ – говори Димитър Стоянов от „Биволъ“”

 1. За какво се пръснаха толкова милиони за проверки от БНБ и Европа, ако е било достстъчно меродавно мнението на един журналист от Биволь..

  Харесвам

 2. Този Стоянов е пълен измамник и лъже най-безобразно. По румънския случай ПИБ излязоха с официална позиция, в която обясняват (както Бивол обичат да казват) с документи, че цялото разследване по тази афера започва именно след сигнал на ПИБ и реално банката от тази афера всъщност губи, а не печели както го изкарва този момък с гола глава. Ето да си го прочетете сами, а не да вярвате сляпо на манипулациите на този човек http://www.fibank.bg/bg/ofitsialna-pozitsiya-na-parva-investitsionna-banka-ad/page/782/item/971

  Продължавам с лъжите му – „Вярвам че никой не иска ПИБ да фалира. Това би било потресаващо както за България, така и за цялата европейска икономика.” Е как го вярва, като Бивол и неговото приятелче Чобанов се скъсват да пишат, че ПИБ даже вече била фалирала. Вчера даже гледам, че вече разправят, че в ПИБ било имало дупка не от 1,2 млрд. лв., както до сега говориха, а вече ги изкарват и на 1.8 млрд. лв. Въртят някакви числа, че 50% от кредите им не били обслужвани, ама как са го сметнали това никъде не се казва. Така че утре може и към 3-4 да стигнат. Да не говорим за постоянните призиви да си теглели хората парите от там. Е като си изтеглят парите, от която и да е банка, тя фалира. А сега нагло се прави на светец този.
  Друга нагла лъжа е, че ПИБ била крепена в момента с пари на държавата. Ами да отворят сайта на БНБ и да прочетат хората колко държавни пари има в ПИБ – 63.5 млн. лв., а в други банки има по над 300 млн. лв.

  „Защо КТБ не получи такава държавна помощ?” Това пита и Цветан Василев, а според информация в други сайтове, той е вече новият финансов благодетел на Бивол.

  „Защо в един момент всички институции като НЕК изтеглиха влоговете си от КТБ и къде според вас отидоха тези влогове? В ПИБ, разбира се.” И как разбра, че се е преместила НЕК в ПИБ. Аз се порових в сайта на НЕК и открих примерен договор на НЕК. Посочената в него сметка на НЕК е в БНП Париба https://trade.nek.bg/faces/showcontract

  А секретния доклад на БНБ е от 2011 година (преди 5 г.) и не е потвърдено, че еистински.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s