Прииждат ли двойно повече мигранти към България?

Положението на турската граница определено не е спокойно.  Или поне така твърди главният секретар на МВР Георги Костов.

В момента на нея са изпратени 150 жандармеристи Спецоперация в Бургаска област, като се прави още КПП-та за проверка на мигранти.

Защо е нужно това затягане на мерки?

Всичко това се случва заради двойно по-големия миграционен натиск, който се отчита от началото на август.

Това стана ясно на извънреден брифинг, който дадоха в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов, шефовете на Гранична полиция Антонио Ангелов и на Национална полиция Христо Терзийски, пише „24 часа“.

На този брифинг Костов заяви: „Стартирахме специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството, съобщи Костов. Причината е определено усложняване на средата за сигурност, допълни той и определи Бургаска област като критична зона. Костов съобщи, че докато през юли опитите за незаконно минаване на границата са били по около 100 на денонощие, от началото на август те са скочили на над 200. 11 групи с мъже и жени се опитали да проникнат в страната само през последното денонощие на бургаския граничен район, това са над 220 души.

Имаме нужда от помощ

Натискът на мигрантите е толкова голям, че България е поискала помощ и от Фронтекс.

Очаква се в началото на идната седмица оттам да пристигнат 86 служители, а заявката е за 200 души.

България има нужда от тази помощ, защото служители във Фронтекс са много добре подготтени с високопроходима техника, термовизионни камери и ще ни бъдат от голяма полза, особено в тези най-трудни месеци от годината – август и септември.

На територията на Бургаска област ще се изградят допълнителни КПП-та за проверка на превозни средства, най-вече на микробуси и ванове, съобщи гл. комисар Христо Терзийски.

Той уточни, че засилените мерки за сигурност вероятно ще предизвикат неудобства на гражданите, но това се налага, за да се предотврати движението на бежанци към вътрешността на страната.

„Нашите служители работят активно в цялата Бургаска област, особено на територията на Слънчев бряг, където също има командировани служители от дирекция “Жандармерия” от Кърджали и Плевен за подпомагане дейността на ОДМВР – Бургас, допълни Терзийски.

1858 нелегални мигранти са се опитали да влязат в страната от началото на август. Опитите от началото на годината са 29-30 хил.

И сега за последно – имаме ли проблем с бежанците или не?

Управляващите започват да си противоречат. Бойко Борисов заявява, че гледа да е в добри отношения с Турция, защото в противен случай ще ни залеят с бежанци, а точно няколко дни след изказването му Костов и компания излизат с информация, че точно на турската граница има натиск.

Трябва ли да се притесняваме, че нова вълна бежанци може да ни залее и наистина ли сме готови да я удържим?

One thought on “Прииждат ли двойно повече мигранти към България?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s