Водим войни в главите си. Доброто срещу лошото. Изплашените срещу смелите. Победителят не е един. А войните продължават през целия ни живот. Може би не е писано да има победител. А истинската награда е да се боиш от това, на което ти самият си способен. Да се сприятелиш с онези гласове, които чуваш в главата си. И от време на време, да им даваш поле за изява.

Не знам защо винаги се опитвам да си мисля, че всичко е наред, когато в действителност не е така. Нищо не е наред в света. Няма достатъчно щастие. Защото е гадно място за живеене. Как мога да се храня и да спя спокойно? Как да го направя, след като свободата никак не е свободна. Аз съм провал. Всички сме провал. И сме ужасни, ако не знаем, че и животът на чернокожите е важен. Всичките пари, които имаш не значат нищо, защото не сме равни по стандарт на живот. Ако се опиташ да публикуваш това в Туитър, няма как да се вместиш в 140 символа и няма да промениш мнението на хейтърите. Не е достатъчно да блестиш като диамант, ако си груб. Защото седиш на последното стъпало на стълбата. Виждаме клоуни на изборите. Никога не им обръщаме достатъчно внимание. Това, че ни изпълват с омраза е отражение на нашата същност. А кои сме ние? Убиваме хора заради любов. И не знаем как да престанем. А само го превръщаме в поредната нашумяла тема. Защо не помагаме на хората, които са болни от СПИН? Защото когато опираме до истински важните проблеми, сякаш оглушаваме и имаме нужда от слухови апарати. Нуждаем се от това да си подредим приоритетите. Да изпитваме повече уважение към другите. Но вместо това, ние четем за поредните знаменитости, които са се чукали. Момичета биват ежедневно изнасилвани. Това не е по вина на късите поли. Не можем да виним алкохола или, че просто са флиртували. Случва се, защото изградихме място, където жените нямат стойност. И престъпниците не се наказват. А жертвите се намират в безпътица. Страх ви е от мюсюлмани? А аз се страхувам от болните ви мозъци! Това, че не мислите е причина за толкова много жестокост по света. Войната срещу тероризма е по-мащабна от войната срещу невежеството. А татуировката ти на Мохамед Али ме кара да си мисля, че невежеството е блаженство. Хората се давят във водата, която пием. Опитват се да избягат от войната. А ти по-скоро би ги оставил да се удавят. Отколкото да ги пуснеш да минат границата. Парите и политиката са сбъркано човешко заболяване. Това е светът, в който живеем. Убиваме. Оставяме хора да умрат. И няма разлика. Всички сме убийци и мразещи. Как тогава да сме благословени? Дали сме неблагодарни? Решението на проблемите няма да дойде само с молитви. Трябва да ги разрешим по някакъв начин. Спри да се молиш! Млъкни! Разреши ги! Ние самите сме проблема. На нашите шибани проблеми, които сами си създаваме.

Нашият ум е като сложна къща, пълна с тайни, истории и етажи. В стаите на тази къща живеят нашите гласове. Тези, които ни шепнат през целия ден. Да бъдеш добър човек, не означава, че нямаш лоши помисли. А означава, че сте се научили да навигирате през тях. Ние всички притежаваме мисли, които противоречат една на друга. Те се опитват да ни дърпат в различни посоки. Вашето его се бори със самотата. Вашето желание за любов, бори вашата несигурност. Но понякога съзнанието ви се отваря и за тези, които страдат по целия свят. Затова е израз на истинска сила да прецените кои от мислите ни управляват нашите действия, и кои от тях – определят нас самите.

Всички тези неща ни се въртят в главите. Но независимо от тяхното присъствие, ние трябва да решим кои от тях ще послушаме. На кои ще се уповаваме. И кои от тях определят нашата същност. Може би не е до това какво ни се върти в главата. А какво ще направим по въпроса в реалността.

Това не са мои думи. За съжаление. Но заставам зад тях. И ви представям тяхната авторка. Тя се казва Лили Синг. Влогър, комик, актриса и рапър, която започва с канал в Youtube и е по-известна като Superwoman. Към 2016 г. успехите й в Ютуб са: 9,605,187 абонирани за нейния канал; над 1.35 милиарда гледания на нейните клипове. Списание „Форбс“ я нарежда на 8-мо място в категорията „Най-добре платени Ютуб звезди по света“. През 2015 г. направи свое световно турне: A Trip to Unicorn Island. И взе участие във филмите: Лоши майки, Ледена епоха: Големият сблъсък и др.

mgid-ao-image-mtv

Преводът ми е част от новото видео на Лили, озаглавено: „Voices“. То е разделено на 5 части, като ви представих последната. В тази част от видеото, Лили е застанала пред екран. Говори за световните проблеми и как трябва да се помага на другите. Лили говори искрено за това как се чувства виновна за нейните предишни, шантави, безгрижни мисли, които са представени в началото на официалния клип, когато реално тези въпроси се нуждаят от цялото ни внимание. Тя рапира за чернокожите, политиците, СПИН и правата на жените, наред с други важни неща. Завършва с думите, че хората и нашите мисли (гласовете) са и проблем, и решение.

Думи на възхищение към клипа бликат от цял свят, а видеото удари 1 милион гледания за по-малко от 24 часа. Това е откъсът на 5 част:

 

Ето и цялото видео от официалния й канал в Youtube:

 

Автор: Лили Синг
Превод: Елена Ангелинина
Клипове: Youtube
Снимки: MTV

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s