Светла Енчева: На Бююк не е дадено правото да се защити и да обжалва

Светла Енчева е журналист, социолог, блогър (автор на „Неуютен блог“), активист в областта на човешките права. Работи на свободна практика, като посвещава усилията си основно на сайта за човешки права „Маргиналия“. Завършила е специалност „Философия“ през 1998 г. Преподавала е социология в Югозападен университет „Неофит Рилски“ от 1998 до 2009. От 2009 до 2015 работи като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Свири несистемно на бас китара.

Потърсихме я за коментар относно разразилата ситуация около екстрадацията на Абдуллах Бююк.

Съгласна ли сте, че с екстрадирането на турския гражданин Абдуллах Бююк е „нарушен всеки един закон“, каквато теза изказа адвокат Николай Хаджигенов днес пред  БТВ?

Уважаваният от мен адвокат Хаджигенов се е изразил образно. Едва ли при извеждането на Бююк до границата е нарушен Законът за висшето образование например. Но по-важното е, че е нарушена Конституцията на България, в която се казва, че сме правова държава. В една правова държава структура на МВР, каквато е дирекция „Миграция“, не може да си позволи да действа в противоречие с решенията на съда. Нарушен е и Законът за чужденците в Република България, в чийто чл. 39, ал. 2 пише, че принудителното отвеждане до границата и експулсирането се извършват под „наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации“. В Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи се казва, че всеки има право на справедлив съдебен процес. На Бююк не е дадено правото да се защити и да обжалва, дори адвокатът му не е уведомен за отвеждането му до границата. Още по-важно е, че се поставя на риск и правото на живот на предадения, защото Турция се готви да върне смъртното наказание, за да го използва срещу гюленистите. Нито българското, нито европейското законодателство допускат налагането на смъртно наказание. То не се приема и от Съвета на Европа.

Какви могат да са международните последствия за България? Очаквате ли реакции от ЕС и правозащитни организации?

Правозащитни организации отдавна алармират за различни форми на погазване на човешките права в България, но от това няма ефект. Наскоро дори ООН обърна внимание, че у нас търсещите убежище се третират като престъпници. Ако адвокатът на Бююк заведе дело в Страсбург (не съм убедена обаче, че това може да стане, ако клиентът му няма възможност да го упълномощи), България е много вероятно да бъде осъдена. Но страната ни и от присъдите на Страсбург не се стряска. Надявам се да има реакции от страна на европейски страни и институции, както и на Съвета на Европа.

Приемате ли за достоверно днешното обяснение на премиера Борисов, че екстрадирането на Бююк се е наложило заради заплахата от страна на Турция с нова бежанска вълна?

Премиерът не каза точно това. Той каза, че главната му цел е България да не бъде „залята“ от бежанци, но че не това е причината за предаването на Бююк. Каза също „Трябва да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа“. Ако мога да си позволя да използвам малко черен хумор – това вече е направено. Лично аз съм склонна да мисля, че България толкова панически се страхува да не би в страната ни случайно да припари някой бежанец, който да вземе, че да остане, а не веднага да избяга в Германия, че предаването на Бююк е най-малкото, което държавата би направила, за да си гарантира спокойствието. Отделно, не трябва да пренебрегваме и един друг сюжет – стоплянето на отношенията между Турция и Русия. Прави ли ви впечатление, че националистическите ни партии и коалиции, които преди непрекъснато говореха колко страшен и лош е Ердоган, след опита за преврат си мълчат (като изключим критичните изказване на Красимир Каракачанов и Велизар Енчев по повод на екпулсирането на Бююк)? Защо ли?

За съжаление, сега най-много директорът на „Миграция“ да го отнесе. Макар на всеки, който има и малко понятие от МВР, да му е ясно, че това е толкова строго йерархизирана структура, че граничи с фантастиката решение от такъв мащаб, каквото е предаването на Абдуллах Бююк, да се извърши поради личната воля на директора на една дирекция, била тя и „Миграция“.

Съществува ли подобен случай в последните години  – екстрадиране на чужд гражданин в нарушение на закона?

Нямам данни. За това трябва да питате някой миграционен адвокат, какъвто аз не съм. Директорът на дирекция „Миграция“ обаче сам каза, че само от началото на годината са принудително изведени от страната над 500 души, но той не е уведомявал омбудсмана и неправителствени организации, защото нямал „разписано писмено задължение“. Това е нарушение на Закона за чужденците, в който ясно е указано какво трябва да се прави. За директора на „Миграция“ очевидно да има лична заповед е по-важно от това, какво пише в закона.

По какъв начин този случай е показателен за все по-силното настъпление на диктатури в региона в лицето на путинска Русия и ердоганова Турция? Има ли сили за противодействие България и какви са те ?

Не разбрах съвсем смисъла на въпроса. За връзката с Русия споменах по-горе. Но тази тенденция към диктатури толкова близо до България е плашеща. И тук вече не става дума за ислям, а просто за диктатура. Затова и православна Русия и мюсюлманска Турция толкова се харесват напоследък. Още по-страшно е, че тези диктатури всъщност се позовават на „народа“, като по този начин имитират демокрации. Огромна част от руснаците си искат Путин. Ердоган иска да върне смъртното наказание, защото „народът иска“. Тук се сещам за българския шоумен с политически амбиции Слави Трифонов, който беше казал, че ако народът иска да ходим със зелени гащи, всички ще ходим със зелени гащи – според него това е демокрацията. За съжаление, либерално мислещите хора в България, на които им е ясно, че съвременната демокрация включва и неща като върховенство на закона и права на малцинствата, са критично малко.

Интервю на Александър Малинов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s