Определено управляващите не очакваха, че обществото и социалните мрежи в България ще се възмутят толкова от решението да бъде екстрадиран турският гражданин Абдуллах Бююк.

Българите в социалните мрежи са ядосани и са категорични, че решението на българските власти да дадат подкрепящия Гюлен политически беглец на Ердоган, е огъване под натиска на съседна Турция.

Вече два дни това е основна тема в медийното пространство, а и не само.

Всички се чудят кой и защо реши този човек да бъде върнат в Турция, където неговата съдба определено не е ясна.

Наистина е възможно Бююк вече дори да не е жив.

Отделно е много съмнително цялото предаване на Бююк на турските власти. Накрая се оказа, че той е предаден без никакви документи, което е в разрез със закона. Този акт дори се сравни с мафиотско отвличане.

Вижте още: Трогателната история на беглеца – Абдуллах Бююк

Един от първите изказали се по темата в социалните мрежи е бившият правосъден министър Христо Иванов, който написа във Фейсбук следното:

„Отвратително е българското държавно управление да се сгъва по подобен унизителен за държавата ни и за всеки свободен гражданин начин.“

Журналистката Мария Спирова също е много активна в социалната мрежа и чрез постове изразява своето възмущение от българските власти. Ето един от тях:

Сделка с Дявола не описва подобаващо случилото се с Бююк. Този човек има окончателно съдебно решение от Софийски апелативен съд в своя полза, при аргументация, че в Турция го заплашва политическа разправа по нагласени обвинения. На фона на страховитата чистка на Ердоган и след цял ден мерзавско отричане да готви извеждането му, МВР го предаде „тайно“ на развилнял се диктаторски режим.
Президенството гузно мълчи за прескочената възможност за политическо убежище. Цялата държавна администрация, от горе до долу, заляга и бълва дезинформация. По миграционни причини бил изведен зад граница, да сме питали Министерски съвет защо не му е дадено убежище – това е гавра, не само с този човек, дето кой знае какво го чака в Одрин, но и с всички нас.
България не се вълнува от правосъдие, собствено или чуждо. Права нямаме, правов ред не съществува и всички нещастници, озовали се в границите на нашия резерват за лунатици, са добитък и могат да бъдат изтъргувани или смляни на кайма.
Кой е наредил извеждането на Бююк? Трябва да узнаем. МВР отказва да разкрие отговорното лице, защото в един тоталитарен режим бруталната безчовечност е системна и лична отговорност няма. Машината срещу човека.
‪#‎койпредадеБююк‬

Народният представител Георги Кадиев от своя страна коментира случая по следния начин.

„Екстрадицията на гюлениста Абдуллах Бююк е част от някаква сделка. Или изплащаме някакви стари вини на Бойко Борисов, или е някаква бъдеща сделка, но не знам каква“, заяви депутатът в ефира на Bulgarian ON AIR.

Той заяви още, че решавайки да предадат искания от турския президент Реджеп Ердоган бизнесмен Борисов и вътрешната министърка Румяна Бъчварова „на практика“ са го осъдили.

Двама адвокати коментираха случая, като и двамата са категорични: решението е безумно!

Пред „Медиапул“ адв. Михаил Екимджиев по повод действията на МВР той заявава: „При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане“

След това добавя още:

„Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от „патриоти“, се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция“.

Според адвоката правителството е направило само и единствено какво то иска: „Правителството направи това, което му харесва и му се струва изгодно. Вероятно става дума за някакъв пазарлък с Ердоган, вероятно е имало заплаха нещо да се случи с бежанците. Ние не знаем. Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането за екстрадицията на Гюлен. Той каза: „Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства“. При нас стана обратното“.

„В случая с предадения на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк е нарушен всеки един закон и български или международен нормативен акт, по който България е страна.“

Това каза пред бТВ другият адвокат – Николай Хаджигенов. Според него МВР е „най-големият нарушител на законите у нас“.

Хаджигенов се позова на двете влезли в сила решения на съда, които казват, че Бююк е политически преследван, не може да му бъде уреден справедлив съд и го чакат изтезания, и възможно смъртно наказание в Турция.

„Всяко едно от тези неща е достатъчно да се откаже връщане, независимо от това дали има редовни документи или не, а те го грабнаха, буквално са го отвлекли от улицата и са го предали с протокол. Този протокол законен ли е”, попита адвокатът.

Според него вчера е станало „кристално ясно, че у нас право няма“.

„У нас има тоталитарен режим, тип Ердоган, просто е по-мек. Някой от Турция – може би Ердоган, може би някой друг, се е обадил на човека у нас и той е взел политическо решение въпреки закона и правото. Това е типично за тоталитарните режими, какъвто е и режимът „Борисов”, посочи Хаджигенов.

Хаджигенов дори добави: „Вече не знаем дали Бююк е жив. Откъде ще обжалва – от Диарбекир ли? Дори и да обжалва, турците ще го върнат ли?“

И най-сладкото оставихме за накрая – мнението на Бойко Борисов!

В ефира на Нова телевизия той заяви, че голямата му цел е, докато е на министър-председателския пост  да опази България от заливане с мигранти.

„Ако трябва да ни вземат главите, но мигрантската вълна не бива да бъде допускана в България. Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз, криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Цяла Европа е оградена с мрежи и огради в момента. Какво значи заплахата „Ще залеем Европа с бежанци“? Това означава „Ще залеем България“, изтълкува Борисов думите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото цитира.

Тревогите на българския премиер са свързани с това при кого ще останат накрая мигрантите, призна той. „Германия намали със 70% приема и обяви, че нелегалните мигранти ще бъдат връщани. Голямата ми цел е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички останали държави в Европа, защото ако Турция стане несигурна държава, България остава най-близката сигурна държава по мигрантския път и 400-500 хил. ще бъдат върнати в България като най-сигурна страна. Защото с едно кимване на главата се вземат тези решения“, опасява се Борисов.

Той отрече предаването на турските власти на бизнесмена Абдулах Бююк да е заради страха да не пострада България от мигратска вълна от Турция. „Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо“, заяви премиерът и обяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова проверка на случая. По думите му Бююк не е имал документи. „Вярвам на това, което са направили колегите в МВР“, каза Борисов.

„Оттук нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали. 25 хил. души от началото на година сме върнали от турската граница. Близо хиляда – от гръцката. Всичките те са върнати по идентичен начин“, посочи Борисов.

„Полицията, МВР, армията – всички сме подложени на натиск“, оплака се премиерът.

Протестна мрежа иска оставката на правителството

Настояваме за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително и срамно положение!

Това се казва в декларация на „Протестна мрежа“ по повод екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк. В нея предаването на политически мигрант на Турция се сравнява с предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон.

От организацията подчертават, че действията на МВР са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона.

„Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история“, се казва в позицията.

Движение Обществен натиск с отворено писмо

Съграждани!

Движение Обществен натиск неведнъж изразява нарастващата си тревога от все по-шокиращите нарушения на човешките права в България. Животът, собствеността, свободата и личното достойнство на никого не са гарантирани.  Не само външната политика на все по-лишеното ни от легитимност правителство, но и отношението му към основни постулати на демократичния и правов ред са нетърпими и будят единствено отвращение.

Обсъждането на т. нар. „антитерористичен” законопроект, който по същество е антиграждански, е само една от проявите на това цинично отношение. Пропускането на бягството на убиеца Фарук Бекташ от т. нар. „органи на реда” също е рецидив на непрофесионализъм и на липса на интерес към защитата на живота и сигурността на българските граждани.

Сега обаче Министерството на вътрешните работи е извършило нещо по-страшно. Неустановени служители на Министерството са извели от България г-н Абдулла Бююк и са го предали на турските власти. Това е престъпление. Фактически това е убийство.

Авторитарният режим на Реджеп Тайип Ердоган се превърна в открита диктатура. В съседна Турция бяха уволнени и затворени без обвинения буквално хиляди интелектуалци и държавни служители. По време на последния митинг в Истанбул за пореден път стана дума за възстановяване на смъртното наказание. От протестите в Гези през 2013 е добре известно, че турската полиция си служи със сексуално насилие като „дисциплинираща” мярка срещу задържани граждани. По време на последните събития в Анкара и Истанбул на записи се видя как цивилни привърженици на властта буквално линчуват хора на улицата; последваха и записи с погроми над книжарници. Изобщо не е тайна какво представлява турското правосъдие. Да бъде предаден човек на такива власти и в такъв момент е съучастие в убийство.

България е страна в Европейския Съюз и отхвърля смъртното наказание (грозящо г-н Бююк в Турция). Предаването на г-н Бююк нарушава членове 27, 29 и 56 от Конституцията на нашата Република, отнасящи се до правото на убежище и до запазването на личността от унижения. Нарушени са и първите три члена и от действащия български Закон за чужденците, изискващи при подобно предаване да има представители на националния омбудсман и международни наблюдатели. Прекрачен е член 33 от Женевската конвенция, предвиждаща защитата на бежанци и политически бегълци. Действията на МВР нарушават също така европейската Конвенция за защита правата на човека и членове 18, 19 и 47 от европейската Харта на основните права, отнасящи се до непредаване на човек, застрашен от смъртна присъда и унижения и гарантиращи право на защита на място. Тоест МВР безпардонно нарушава и българското, и международното законодателство, по което България е страна.

Отделно стои и фактът, че действията на МВР идват в пряко нарушение на вече взето и влязло в сила решение на Софийския Апелативен съд, според което г-н Бююк в никакъв случай не  трябва да бъде предаван на турските власти, защото в родината му го чакат несправедлив процес и саморазправа. Това е крещящ случай на самоуправство, в който полицията е действала противоположно на съда и така се е поставила над него.

Обясненията на министъра на вътрешните работи Бъчварова, че г-н Бююк е бил предаден на турските власти не „като” човек с присъда, а „като” човек с нередовни документи, не издържа никаква критика. Фактът на предаването е налице и нарушаването на изброените членове не може да бъде оспорено. Българската държава в лицето на МВР е извършила престъпление както срещу човечността, така и по буквата на закона. Това вече беше коментирано от авторитетни лица, включително и от бившия министър на правосъдието г-н Христо Иванов.

Още по-срамно е, че до последно българските власти са отричали, че предаването на г-н Бююк е в ход. Явно турският външен министър Чавушоглу е по-добре запознат с процеса по вземане на политически решения в България от самата българската общественост.

Съграждани!

Правовият ред в България не съществува. Българските власти всекидневно нарушават всякакви етически и правни норми. За полицията у нас законът не означава нищо, а моралът просто не съществува. Предаването на г-н Абдулла Бююк на страна, в която го очаква сигурна смърт, е само поредно доказателство, че човешката личност няма никакво значение за съществуващите у нас власти.

Движение Обществен натиск изразява пълната си солидарност с вече изказаните реакции на възмущение и отрицание по повод това далеч не първо, но вече изумително нарушение на човешките права, както и на българските и международните закони. Ние нямаме друг избор освен да заявим публично, че при това положение смятаме българското т. нар. „правителство” за нелегитимно и лишено от морални, както и от законови основания да продължи да функционира. Нашите партньори от Сдружение „БОЕЦ – България Обединена с Една Цел” вече подадоха сигнал до Върховна Касационна Прокуратура, но при така описаните обстоятелства не можем да очакваме резултат. Дейността на министър Бъчварова, която прикрива пряко отговорните за случая лица в повереното й министерство, в действителност подлежи на разследване и попада в правомощията на прокуратурата – стига, разбира се, в България да имаше такава.

Движение Обществен натиск настоява за незабавна оставка на министър-председателя Борисов, толериращ такъв властови произвол, и за пълно разследване на случая с експулсирането на г-н Абдулла Бююк.

Съграждани!

Правовият ред е унищожен. Призоваваме всички български граждани да протестират срещу властите до оставка на правителството и разпускане на настоящото Народно събрание.

Движение Обществен натиск

Съпредседатели:
Димитрин Вичев
Кирил Чуканов
Манол Глишев
София, 11. 08. 2016 г

Advertisements

2 thoughts on “Българите масово подкрепиха Бююк – мнения и коментари

  1. ТЕЗИ глишевци, трансформирали се като „Движение за обществен натиск“. Са старите курви от митическите протестни мрежи, в нова, осъвременена опаковка, но със същото, стаарото добре познато съдържание. Обслужващо интиресите и политиката на САЩ, ЕС, НАТО, И ТЕХНИТЕ СЕКРЕТНИ СЛУЖБИ, ПОД ОПЕКАТА НА ЦРУ.
    Подстроиили и организирапи и на Ердоган, на Турция и турците, една поднесена като организиран бунт на част от турският офицерият и армия, предимно елитни части, въздушни и наземни, съвсем невинна и „ПРЕСНИЧКА ТУРСКА ПРОЛЕТ“. По подобие и копирано от опита набран от реализираните успешно от същите държави и техните служби „Арабски пролети“ Нооо, уви,удариха на камък. Турците, турският народ масово и категорично, и по-голямата част от турската армия подкрепиха категорично режима на Еродоган и лично него. С милионни масови митинги, и участие в неутрализиране на превратаджиите и техните спонсори и подстрекатели. МЕТЕЖА БЕ СМАЗАН И ЧАСТ ОТ ПРВЕРАТАДЖИИТЕ УНИЩОЖЕНИ ПРИ УЛИЧНИТЕ БОЕВЕ. КАТО ПО- ГОЛЯМАТА ЧАСТ Е АРЕСТУВАНА, И ТЕПЪРВА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ПРОЦЕСИ ВЪВ ВОЕННИТЕ ТУРСКИ СЪДИЛИЩА, НА КОИТО ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ И ОСЪЖДАНИ ПРЕВРАТАДЖИИТЕ, ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ.
    Ердоган и народо турски видяха и разбраха кои са им приятелите, и кой им мисли доброто.
    САЩ, ЕС И НАТО, НЕ успяха ДА НАПРВЯТ, СЛЕД ТОЗИ ПРОВАЛ, ПОСЛУШНА ПИОНКА ТУРЦИЯ И ЕРДОГАН, И, ЗАТОВА ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА БЪЛВАТ ЗМИИ И ГУЩЕРИ ПО ЕРДОГАН И ТУРЦИЯ.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s