Днес Румяна Бъчварова обяви, че при екстрадирането на Абдуллах Бююк България е нарушила закона. Да, но като погледнем по-конкретно не България, а определени хора са го направили.

Около това екстрадиране има много въпросителни. Лошото е, че отново няма да получим отговори.

Кой е  Абдуллах Бююк и защо искат да го върнат в Турция?

Бююк е бизнесмен, който се занимава с търговия с интернет домейни. Наскоро „Капитал“ писа, че още в края на 2015 г. анадолската прокуратурата е повдигнала срещу него обвинение за „пропагандиране на незаконна дейност, политическа, участие и членуване в терористична организация и пране на пари“. Наложена му е забрана да напуска страната, но той успява да избяга в България, където е задържан в края на февруари.

Бююк бе върнат в Турция вчера с мотива, че е изтекъл законовия срок, в който може да пребивава в България, независимо че има издаден отказ за екстрадицията му от български съд.

Друга версия е, че българските власти не са искали да дадат на Бююк политическо убежище. А защо такова му е нужно?

Защото според турските власти Боюк е привържен на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен и е имал участие в опита за преврат от 15 юли.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България“, бяха думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на митинг на площад в Анталия на първи август.

Историята на Абдуллах Бююк

Версията на Бююк за случилото се обаче е малко по-различно. Той я разкава в съда, а част от нея ви я показваме и на вас:

„Аз искам преди всичко да ви дам някоя информация по отношение на това как се стигна до тук и информация лично за мен. Докато ви предавам тази информация, аз ще се възползвам от възможността да ви дам малко подробна информация за движението „Гюлен“, за ситуацията в Турция и за моето участие там.

Искам да започна с това, че аз в Турция съм човек, който притежава търговски дружества и в моите фирми работят около 50 души, т.е. аз съм човек, който плаща своите данъци и уважава законите

Аз искам накратко да ви представя как се запознах с движението „Гюлен“, а също така то е известно на други места по света като движението „Хизмет“, което означава услуга, обслужване.

Аз съм дете на едно бедно селско семейство. След като завърших основното училище, моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението „Гюлен“. Тези хора продължиха да ме подкрепят и по време на висшето ми образование и покриваха всичките ми материални нужди.

Аз не познавам лично тези хора, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси, защото те знаеха и бяха научили от Фетхуллах Гюлен, че основата на лошото винаги е неграмотността и затова вярваха, че трябва да се възпитават добри и хубави хора за бъдещето на Турция и на света. Тези хора, които възпитават, трябваше да уважават законите, тези хора, трябваше да обичат хората само заради това, че са хора и вярват, че страната ни и светът ни можеше да бъде спасен единствено, ако се възпитават такива хора и по този начин биха се възпрепятствали войните.

Изпращах помощи в различни страни по света, в бедни държави по света. Също това бяха неща, които правеха хората от движението „Гюлен“ и хората, които обичат да правят добрини.

Вие ще се съгласите, че хора, които защитават и имат такива принципи, ще бъдат уважавани във всяка една държава. Няма никакъв свидетел или никакво доказателство за това аз лично или някой друг член на движението „Гюлен“ да е участвал в някаква терористична организация или такъв вид деяние. Ние в Турция никога не сме криели своите идеи, винаги сме споделяли това, което сме смятали за вярно. В Турция има множество институции и организации, които са учредени от хора, които вярват и са членове на движението „Гюлен“. Между тези организации и сдружения има частни училища, има курсове за кандидат-студентски изпити, има безплатни курсове за четене, телевизионни канали.

Това, което исках да кажа всъщност е, че вестниците и тези медии винаги са пропагандирали това, което смятат за вярно и искам да обърна внимание защо се стигна до днес. Правителството в Турция беше спечелило предишните избори благодарение на подкрепата на членовете и на хората, които вярват на движението „Гюлен“.

Изведнъж правителството започва да осъществява гонения и преследвания срещу нас, заради това, че смята, че сме опозиционно настроени срещу правителството. Започна да закрива фирмите ни, да правят финансови проверки, след което редица бизнесмени бяха задържани с мотив да бъдат участници в терористична организация.

По същия начин се случи с мен и с моята фирма.

Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото както е видно и от документите, те ме обвиняват в политическа ситуация. Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права.“

Ще има ли справедлив съдебен процес за Бююк?

Две инстанции – Софийският градски съд и Софийският апелативен съд отказват да пратят Бююк в Турция, защото дълбоко се съмняват, че ще има справедлив съдебен процес в своята страна.

Според Закона за чужденците в България е записано, че при отнемане на разрешителното за пребиване може да бъде даден срок за доброволното изпълнение. Това се изключва, когато човекът представлява заплаха за националната сигурност.

Какво е нарушението на България? 

Самата Бъчварова казва, че Бююк е бил предаден „с протокол на турските власти, със спазване на всички процедури, които се изискват“.

Нарушенеито обаче нило, че при предаването му на турските власти не е имало представители на омбудсмана на България и на неправителствени организации, което изрично е указано в Закона за чужденците.

В закона е записано, че „при изпълнението на принудителните административни мерки по ал. 1, т. 2 и 3 (принудително отвеждане до границата или експулсиране – бел. ред.) се осъществява наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации“.

Бъчварова, КОЙ нареди да бъде предаден Бююк на Турция?

Определено предаването на Абдулах Бююк е много странно.

Две инстанции в България не искат този човек да напусне страната ни, защото са сигурни, че той няма да получи адекватен съедебен процес. И това е напълно възможно. В Турция в момента изобщо не е благоприятна среда за него, дори е опасна. Ердоган заговори за връщане на смъртното накание, а Бююк вече е обаявен за предател.

Въпреки това ние го връщаме на турските власти. Защо?

Или въпросът за пореден път е КОЙ?

Кой нареди на властите, въпреки опасенията на съда, този човек да бъде екстрадиран и определено подложен на съд, който няма да отсъди в негова полза, а може да се стигне и до друго?

 

Advertisements

2 thoughts on “Трогателната история на беглеца – Абдуллах Бююк

  1. И къде е тази маса. 10 или 100- ина, професионали- протестери, на издръжка на чуждата фондация Америка за … /да попитаме колко милиарда незаконна печалба от мъкна САЩ от българите чрез американската ТЕЦ – Марица2/ България. Та тези били представители на … българския народ.
    Този Бююк е учствал активно в подготовката на Турската пролет, военния преврат организиран от турската военна и гражданска опозиция под опекат,асоъдийствието на САЩ и НАТО, както твърди турското правителство, КОЙТО ЗА ТЯХНА БЕДА НЕ УСПЯ.И сега като победени, ще трябва да сърбат кашата която забъркаха, и в която загинаха няколко стотин мирни граждани и военни. Като щетите за държавата турските власти оценяват на много десетки милиарди долари …

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s