Денят в снимки: Неподдържаната ни Зоологическа градина

Желание на повечето хора е да успеят поне веднъж да посетят Зоологическата градина в София. За да видят любопитните очи на млади и стари, що за диви животни обитават това място. Но като видят…остават разочаровани. И не го крият. Затова и аз няма да скрия своето негодувание. От видяното в столичната Зоологическа градина.

IMG_3580

За първи път, с родителите ми посетих Зоологическата градина когато бях на 5 годинки. След това бях на организирана екскурзия с моя клас. Но реално имам спомени от посещението ми в София, когато бях в 5 клас. Тогава съм била на 12 години. Сега съм на 21 г. и реших отново да я разгледам. Ей така – от чиста доза любопитство. Защото видях облепените автобуси на градския транспорт с призив за посещение на този обект. И реших, че нещо е било обновено. Че има промяна. Но бях в грешка.

IMG_3583

Не снимах на входа. Новостта там е в билетната система и преминаването на територията на зоопарка. От там – все същото. Едни стари будки, или лафки, с олющена боя, предлагащи избелели играчки от незапомнени времена. Които вероятно никого няма да си купи.

IMG_3675

Отново ме посрещна Хималайската мечка – Деси. Слънцето препичаше и тя се криеше, но успях да й направя няколко снимки.

IMG_3589

IMG_3590

Евроазиатската кафява мечка, или Баба Меца – за малчуганите, е един от сравнително приличните животински обитатели на зоопарка. Както сами виждате няма особена разлика в представящата табела и животното. Явно се грижат добре за него. Но това е рядкост.

IMG_3591IMG_3594

Ивичестите хиени са почти застрашен вид. Но си бяха полегнали доволно на слънцето, за което може само да им завидим.

IMG_3599

И стигаме до мечката гризли, която обожава да е център на внимание. Около нея винаги са се трупали много хора. И тук е моментът да спомена как въпреки предупредителните табели да не се хранят животните, защото е вредно, посетителите буквално изсипваха купища пуканки, крокита и чипс във водите – точно пред мечката. Тя се спускаше лакомо и поемаше тези вредни както за нас, така и за нея храни.

IMG_3604
Червенопетниста костенурка

IMG_3608

Пристъпих в ужасно вонящия терариум, в който от години се помещават сурикатите. На тях, разбира се не им пречи това, но физиономиите, изписани по лицата на хората, говориха друго.

IMG_3610

Това е може би една от любимите ми снимки, които направих. Животинката е Йеменски хамелеон, а изражението на лицето му е точно като моето в терариума. Няма как да пропусна да ви кажа, че повечето от аквариумите, в които се намираха тези животни, бяха абсурдно мръсни и неподдържани. Вместо декорации, в тях бяха наблъскани разни увехнали саксийни цветя и клони.

IMG_3623IMG_3628

Игуаната и чинчилите действително се опитваха да избягат от местата, в които са натикани. Съчувствах им искрено.

IMG_3619

Змиите бяха видимо доволни, защото бяха нахранени.

IMG_3625

Ако попитате някое малко дете, което не може да чете табелите – какво е това, то ще ви отговори смело – мишка. Е да, ама – не! Това е низша порода морско свинче, което обитава Зоологическата ни градина. Като горд собственик на морско свинче, ще Ви предоставя снимка на моето, и ще припомня, че срещу 20-30 лв. от който и да е зоомагазин, могат да се снабдят с „по-достоверен“ представител на този животински вид.

956
Моето морско свинче – Пуфи

IMG_3614

Това са двете лъвици, които явно са оцелели. Имаше преди години и лъв, както и черна пантера, но вече ги няма. Да се надяваме, че са починали от старост.

IMG_3615
Амурски тигър

IMG_3616

В аквариума открихме Немо (риба клоун), но нямаше и помен от Дори. Може би аквариумите са едни от поддържаните места в зоопарка.

IMG_3630

Патици, гълъби (които не са част от зоологическата градина) и всякакви други птици се разхождаха на воля, редом с хората.

IMG_3632IMG_3649

Пеликанът се наслаждаваше на слънчевия ден, а лебедите си плуваха на воля. Водата им, за съжаление беше мръсна и отново, пълна със храна, хвърлена от посетители.

IMG_3645
Мармозетка – джудже
IMG_3651
Бабун

IMG_3655

Маймуните и приматите са любимци на посетителите. Те са забавни, издават звуци и са много игриви. Помещението, което трябва да се премине, ако например е лошо времето, за да ги разгледаш, те лъхва с такава смрад, че искаш просто да не се връщаш. Отново впечатление ми направи безобразното отношение на хората, които даваха на маймуните всякакви храни. Една от тези по-малките мармозетки дори си рани ръката, докато всячески се опитваше да вкара плод в своята клетка.

IMG_3657
Бял носорог

IMG_3660

Азиатският слон е застрашен вид. А поради топлото време, обитателите на столичния зоопарк се разхлаждат по различен начин. Слонът хвърля на гърба си слама и пясък, така че слънчевите лъчи да не го удрят директно. Басейнът му е пълен. А белият носорог Чико има калище, където да се търкаля. Хипопотамът пък си плува в собствените изпражнения.

IMG_3666

Хората бяха видимо потресени от гледката на критично застрашената двугърба камила. Според уикипедия за камилите складираната в гърбиците им мазнина е сериозен и понякога единствен източник на вода, към който огранизмът им прибягва автоматично, щом се наложи, и то много преди да е настъпила опасна за живота дехидратация. По този начин гърбиците на камилите индиректно служат като източник на вода. Обаче няма информация за подобна гледка. Да се надяваме, че на камилата й се набавя достатъчно количество храна и вода. Макар, че според скандализирани посетители, измършавялата й същност и гърбици не са добър признак за животното.

IMG_3669
Гарван гробар

Много младежи вътре на тревните площи си правят пикници и си почиват – както е в свободните паркове. Оставят след себе си купища боклуци. Единствената новост и развита дейност са заведенията, хладилниците със сладоледи и напитки.

Останах крайно разочарована от гледката в Зоологическата градина в София. За 10 години има минимални промени. Мръсотия, воня, паяжини, избуяли храсти и треви са неприятни както за посетителите, така и за самите животни. Когато няма подходящите условия, няма и развитие. Измрелите животни не са заменени с нови, а за тези, които в момента пребивават там, не се полагат особено специални грижи.

Автор и снимки: Елена Ангелинина 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s