В следния текст ще прочетете становището на Иван Кръстев – български политолог и коментатор. Той е председател на Центъра за либерални стратегии в София и постоянен сътрудник в Института за науките за човека във Виена (IWM). Автор е на редица провокативни книги и пише основно за кризата на демокрацията в Европа.

Ivan-Krastev

Ето и статията му на тема – Страхът от Путин в Америка:

Дали Владимир Путин, президентът на Русия, ще избере следващия президент на САЩ? Вероятно не, но многобройните коментари, относно предполагаемата намеса на Русия в американската политика, ни карат да мислим по друг начин.

Трудно е да се прецени степента на анти-американска параноя. Руските лидери смятат, че масовите протести в Москва през 2011 г. и 2012 г. са били организирани от чужбина. Подобни мисли провокира и революцията в Украйна през 2013 г. и 2014 г., която е била подбудена със Западни средства. Дори и намаляващата цена на петрола се смята за западно дело.

Има и признак на здрав разум в безумието им. В един взаимозависим свят, където границите между външната политика и вътрешната политика стават все по-неясни, то следва, че намеса във вътрешната политика на вашите противници – дори и на вашите съседи – е лесна и приемлива част от играта.

Поразително е колко далеч стига същото конспиративно мислене в Запада. Коментатори смятат, че Путин стои зад всичко. От Brexit и вълната на евроскептицизма в Западна Европа, до възхода на Доналд Тръмп в Америка. Страхът от Путин в САЩ е красноречиво наречен – “Putin panic”.

Разбира се, просто защото сте параноик, не означава, че не ви следят. Логично е, че г-н Путин иска г-н Тръмп да бъде следващият американски президент (макар че трябва да внимава какво си пожелава). И демократите имат пълното право да бъдат притеснени за възможната намеса на Москва във вътрешната политика на страната им.

Но е нужна висока степен на преувеличение, за да се смята, че руска намеса ще реши изборите в САЩ. Или, че Русия ще направи такъв опит. Съединените щати финансират в страни като Русия, либерални НПО, като вид оспорване на властта на Путин. Това е обезпокоително, но едва ли е заплаха.

Истинският проблем е там, където ще ви отведе собствената ви параноя. Западните политици и коментатори са смущаващо нетърпеливи да обвинят влиянието на руската пропаганда или манипулациите на Федералната служба за сигурност за проблемите на демокрацията.

Путин очевидно ще се възползва от Brexit, но това ли е наистина проблемът? И наистина ли вярваме, че ксенофобското апелиране на г-н Тръмп ще се срине за една нощ, ако Кремъл застане зад Хилъри Клинтън?

Обезпокоителния етикет „обвини Путин“, утвърден от „сериозни” западни политици, анализатори и медии, само показва, че именно те правят руския лидер всемогъщ. В същото време останалата част от хората изглеждат безсилни. Не им се позволява да обсъждат сериозни проблеми, пред които са изправени като общество. Както и рисковете, свързани с все по-взаимозависимия свят на съперничество на великите сили. Не можем да разберем Русия и естеството на правителството там. Нито имаме позиция, относно политиката на Москва.

Паниката неволно потвърждава твърдението на Кремъл, че Русия е силна и управлявана от велик лидер. При това точно в момент, в който руското правителство не успява да осигури икономически просперитет и социална справедливост в страната. Неволно се усилва пропагандната машина на Путин от образа на Русия – като световна геостратегическа нинджа, разрушаваща избори и информационни мрежи, без да оставя следи.

Обезпокоителния етикет „обвини Путин“ не е само пропаганден капан. Под въпрос е и избирателната стратегия. Последните проучвания на Pew Research Center показват, че докато повечето американци и европейци гледат на руския президент негативно, американците не се чувстват особено застрашени от Москва. Обикновено темите, които ги тревожат са: тероризъм, радикален ислям, кибератаки, загуба на работни места, евтиния китайски износ и преди всичко останало – миграцията. Манията по Путин само укрепва твърдението на републиканците, че демократите не са заинтересовани от тревогите на обикновените американци. Тръмп е кандидатът от ада, но манията по Путин превръща г-жа Клинтън във вчерашния кандидат.

А в днешния луд свят, „нормална” Америка трябва да бъде основен приоритет на следващия президент. Когато се преодолее манията по Путин, тогава ще бъде добре дошла първата стъпка по дестабилизиране на международното влияние на Русия.

Автор: Иван Кръстев
Превод: Елена Ангелинина
Източник: nytimes.com
Снимки: cultureforum.eu 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Страхът от Путин в Америка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s