Агресия, мръсотия, беззаконие и страх. 

Така описаха живота си хората, които живеят в района на Лъвов мост в София.

Някой може да попита защо?

Отговорът е прост – заради струпването на стотици имигранти в района. Кварталът дови вече е  известен като „Малкия Бейрут“.

Търпението на хората вече е на минимум и те мислят да прибегнат до крайни мерки. Включително и саморазправа.

Има ли кой да защитава българите?

Когато ние от „Гласът на младите хора“ бяхме в района видяхме, че има полиция, която обикаля. Тогава обаче хората ни казаха, че преди тя е била много повече и много по-начесто.

Вижте още: Трафик на бежанци на Женския пазар

Сега полицията отново я има, но не се е увеличила. Това поне твърдят хората пред bTV.

Също така се оказва, че от нашата визита не се е променило и това, че бежанците в района обикалят улиците и хората се страхуват дори да ходят от една и съща страна на тротоара с тях.

По улиците са предимно млади мъже от Афганистан и Ирак, които се надяват да стигнат до Западна Европа. Повечето разполагат единствено с дрехите на гърба си. Някой живеят в квартири за 15 лева на вечер. За най-бедните обаче нощта е под небето, спят в парковете.

Собственици на хостели разказаха пред bTV, че има хазяи, които печелят добре от настаняването на нелегални имигранти.

Според началника на Охранителна полиция към СДВР комисар Борислав Муеров повечето от мигрантите в центъра на София имат статут, но и по отношение на тях има по-сериозни мерки.

„Криминогенната обстановка в района не е голяма. Съвсем нормално е струпването на такава група хора да поражда страх у живеещите в района“, коментира той. По думите му не са получавани сигнали за агресия срещу жени.

Разказ от първо лице

Музикантът и член на Изпълнителния съвет на политическа партия „Глас народен“ Петър Петков живее в квартала и вижда нещата по-различно от картината, отразена в официалните сводки на МВР.

Положението не е никак добро, особено последните 6 месеца става направо нетърпимо. Животът в района, бизнесът в района, спокойствието е блокирано„, коментира той.

По думите му след 2 следобед на спирката на Лъвов мост се събират нелегални имигранти, които тормозят минаващите и агресивно налагат религията си: „Когато видят жена с голи рамене, с голи крака, те я нападат“. В същото време, даже пред сградата на Паспортна полиция има стоянка на нелегални таксита. Жените ходят на групи, не смеят да минат сами, защото там е пълно с нелегални, които ги закачат. Само преди два дни ми се наложи да помогна на една жена. Друга жена, която е на 65 години и е шивачща всеки път, когато се прибира моли клиент за я изпрати, защото  са я заплашили, че ще й прережат гърлото като е отказала да им шие дрехи без пари“, каза той.

„На Лъвов мост положението е изключително нетърпимо и ако стане по-сериозен инцидент с живущите… Ако ще започне гражданска война, ще започне от там. Познавам мъжете от района – ще пострада нечия майка, жена или дъщеря и Динко от Ямбол ще изглежда като първокласник“, заяви Петков.

Според него полицията и жандармерията не трябва да допускат събирането на големи групи чужденци.

В същото време, обаче, Лъвов мост е точно в „Златния триъгълник“ на три районни управления и, по думите на музиканта, през годините униформените са идвали предимно, за да събират рушвети.

Какво е решението?

Полицията определено трябва да намери решение на този проблем. Както при предишното ни посещение в района, така и от репортажа на bTV се вижда, че там нещата не се променят.

Групите, които стряскат гражданите продължават да бъдат там. Полицията или не реагира адекватно, или просто е част от схемата с тях.

При нашето посещение ни направи впечеатление, че пвоечето хора ги е страх да говорят, защото после ше ги познаят и няма да посмеят да се появяват на улицата.

Други пък събираха смелост да говорят, но бяха отчаяни, че няма да има промяна.

Положението определено е извън контрол, а управляващите не правят нищо.

Отново ли трябва да чакаме да стане някой инцидент, за да се задействаме и да защитим хората живеещи в района? 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s