Освободени от ISIS – Сирийски жени горят бурки! (ВИДЕО)

Сирийски жени са заснети как изгарят своите бурки, които ISIS ги принуди да носят. Видеото показва тълпа от жени и деца, които издават радостни звуци и ръкопляскат, докато бурката изгаря в пламъци, в град Манбидж.

„Мразя това тъпо нещо, което ни накараха да носим,“ казва жената, докато запалва черната си дреха. „Ние сме хора и сме свободни!“

След като и друга жена хвърля бурката си в огъня, тя казва как бунтовниците от ISIS са злоупотребявали с цивилни и отвличали по-възрастни мъже и момчета.

„Те ни забраниха достъпа до телевизия и телефони. Взеха ни всичкото месо и хляб. И сега ние умираме от глад. Взеха нашите мъже и ги убиха. Прибраха невинни хора в затворите, а ние си ги искаме обратно.“, казва още тя.

Кадрите, изглежда са били заснети от репортери, внедрени измежду населението. Направени са в квартал Ал-Наими на град Манбидж. Войници принудиха ISIS да се оттеглят в центъра на своята бивша крепост, която сега е заобиколена от SDF (СДС).

Съюзени кюрдско-арабски сили се борят срещу „Ислямска държава“. И ги прогонват от градове и области в Сирия. Сирийските демокритични сили (СДС), които включват мощната кюрдска милиция YPG и арабски бойци, започнаха кампанията си преди два месеца, с подкрепата на американски спецчасти, да изтласкат ISIS от последния контролиран от тях участък от сирийско-турската граница.

Защото освен зверствата, „Ислямска държава” принуждава жените да носят бурка, която покрива цялото тяло, с изключение на очите, като част от своето тълкуване на законите на шериата. Терористичната групировка налага насилствено този „дрес код”, както и други ограничения. Едно от тях е, че на жените им е забранено напускането на дома, без мъжки придружител.

isis-sirte-2
Билборд в Либия със седем правила за дамско облекло

Това не е първият случай на „изяви“ на хора, освободени от ISIS. Имало е и други подобни демонстрации.

Тази година, през юни, 19-годишната Суад Хамиди отбеляза независимостта си от ISIS с разкъсване на черната си бурка. А на главата си сложи червена забрадка.

„Почувствах се освободена! Те ни накараха да ги носим против нашата воля. Затова я премахнах с такава злоба. Искам да изтрия Daesh (ISIS) от паметта ми. Надявам се, всяка една област, подвластна на „Ислямска държава”, да се освободи по-бързо. Дано хората усетят свободата и заживеят като нас сега.“ – казва тя пред Ройтерс.

Източник: independent.co.uk

One thought on “Освободени от ISIS – Сирийски жени горят бурки! (ВИДЕО)”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s