Има български актьори, чийто талант и излъчване се запечатват завинаги в съзнанието на хората. Един от тях е Георги Мамалев, който на днешния 5 август празнува своя 64-ти рожден ден. Със своята необикновена, ярка и запомняща се индивидуалност и глас, той има значителен принос както към театъра, така и към киното и музиката. Дали благодарение на своя чар, или пък симпатичен ръст, г-н Мамалев си остава любимец на поколения българи.

ec8c7acdecb493673a72a2549f3f4704

Роденият през 1952 г. в с. Мамарчево, Ямболско, актьор, завършва ВИТИЗ през 1977 г. в класа на проф. Е. Халачев. В театъра изиграва множество роли. Част, от които са Фратю в „Чичовци“ от Иван Вазов, Дромио от Сиракуза в „Комедия от грешки“, Пък в „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, Аврам Совалката в „Опит за летене“ от Йордан Радичков и много други.

1174242729_image006
„Васко да Гама от село Рупча“

Мамалев участва и в телевизионните сериали: „Васко да Гама от село Рупча” (1986), „В името на народа” (1984) и „Записки по българските въстания” (1976) с невероятното му превъплъщение в образа на Стефан Стамболов.

Image_1878626_126
„Господин за един ден“

Сред незабравимите му роли в киното са Гошо от „Оркестър без име“, Керкелезов от „Господин за един ден”, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца“ и капитан Мортимър от „Последни желания“.

През 80-те Георги Мамалев, Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния комедиен проект НЛО, а по-късно, през 90-те и едноименното телевизионно предаване „Клуб НЛО”. Извън групата Мамалев има и самостоятелни записи, някои от които са правени специално за сатиричния фестивал „Златният кос“, създаден през 1975 г. като пародия на „Златният Орфей“, но оцелял много по-дълго от него.

Ето още любопитни факти за живота на Георги Мамалев:

  • Когато кандидатствал във ВИТИЗ, бил харесан лично от големия Апостол Карамитев;
  • Отслужил е военната си служба в казарма в Пловдив;
  • От 1977 г. е част от трупата на Народния театър Иван Вазов;
  • През 2002 г. Мамалев отбелязва юбилея си с моноспектакъла „Разбираш ли ме правилно?“;
  • През 2008 г. той участва в танцувалното шоу „Dancing stars“. По-късно стана водещ на друго подобно предаване – „Байландо“;
  • Актьорът има двама сина и една внучка;
  • Досущ като героя си от „Оркестър без име“, Мамалев признава, че любимото му място в България е Созопол.

Снимка: Булфото

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s