Коефициентът за интелигентност (IQ) възниква като понятие преди повече от век. Абревиатурата IQ идва от Intelligenz Quotient. Въведена е от германския психолог Уилиам Стърн през 1912 г. при описание на неговата методология за измерване на коефициента на интелигентност.

Цели 100 години по-късно измерването на IQ остава вероятно една от малкото теми в съвременна наука, която предизвика толкова сериозни разногласия. Съществуват редица методи и подходи за измерване на коефициента на интелигентност.

ооо

Като цяло страната ни регистрира добър резултат за Европа и остава над средните за света. Въпреки относително ниските позиции в Европа, България отчита по-висок коефициент на интелигетност спрямо всички съседни страни. По-висок резултат в Югоизточна Европа постигат единствено Хърватия, Словения, Черна гора и Босна и Хърцеговина. А данните от изследването показват, че:

  • Исландия и Швейцария притежават най-висок коефициент на интелигентност в Европа, а Хонг Конг оглавява световната класация.
  • България заема 43-то място сред 136 страни по света, за които има директни изчисления на коефициент на интелигентност.
  • Страната ни заема 31-ва позиция в Европа, заедно с Ирландия.
  • Едва 12 страни в Европа постигат по-нисък резултат от България.

йфкфк

Авторите на анализа събират данни от различни изследвания за коефициента на интелигетност за всяка страна. Резултатът за всяка държава представлява средният коефициент на интелигетност от различните изследвания. Резултатът е коригиран за набор от фактори, включително т.нар. „Ефект на Флин“, според който IQ се покачва с изминаване на времето. Резултатът на всяка от страните е съотнесен спрямо резултата на Великобритания (IQ = 100). Директни изчисления на IQ съществуват за 136 страни по света. За останалите държави, авторите използват индиректен подход, като изчисляват коефициента на интелигетност на база постижения от образователни тестове. Данните показват висока корелация (0.907) между IQ и резултатите от образователните тестове. Страни от Европа, за които е използван индиректен подход включват: Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Кипър, Латвия, Любсембург, Македония, и Малта

Информацията в тази статия се базира на данни от Lynn and Vanhanen (2012)*, автори на едни от най-обстойните изследвания по темата през последните години.

* Lynn, Richard, and Tatu, Vanhanen (2012), Intelligence – A Unifying Construct for the Social Sciences, Ulster Institute for Social Research

Източник: infograf.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s