БДЖ има спешна нужда от покупката на нови локомотиви за по-старите влакове. Проблем има и с поддръжката на купените при правителството „Сакскобургготски“ дизелови и електрически мотриси. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров и Димитър Костадинов, управител на „БДЖ Пътнически превози“, в сутрешния блок на БНТ.

От 2008 г. няма договор за поддръжка на дизеловите мотриси. Причината е, че тогава е било решено, че държавната железница сама може да се справя с това, което се оказало невъзможно, обяснява Костадинов. Така от 25-те дизелови мотриси „Дезиро“ 3 били „тотална щета“ след инциденти. Пет от тях са спрени, защото имат нужда от основен ремонт, а останалите са в движение. При електрическите – 2 са извън строя след катастрофи. Предстои да се обяви процедура за сключването на договор за поддръжка на най-новите влакове в системата на БДЖ.

Управителят на пътническото дружество обяви още, че се очаква до 15 септември да приключат ремонтите на локомотиви, повечето от които са на възраст над 40 г. Защото по част от трасетата, пътниците се превозват с автобуси заради недостига на локомотиви.

Изпълнителният директор на холдинга отбеляза, че за първите шест месеца, дружеството е на печалба от 1.3 млн. лв. Въпреки свиването на загубите от 2009 г. насам наполовина – до 455 млн. лв., все още няма средства за инвестиции.

„Парите, които биха се използвали за покупка на нови локомотиви и влакове, отиват за погасяване на стари задължения на дружеството!”, обясни той.

Проблемът не бил толкова с банките, отпуснали заеми на дружеството за покупката на новите мотриси, на които се дължат към момента 240 млн. лв., а с облигационерите. С тях холдингът не можел да се разплати, тъй като трябва разрешение от ЕК. В противен случай, такова плащане се квалифицира като неразрешена държавна помощ.

Така ръководството на холдинга очаква решение от обявената концесия на летище София, за да се погасят дълговете на БДЖ. А Министерският съвет взе решение да се плати по-голямата част от концесионното възнаграждение за бъдещи периоди накуп. Това се предполага, че ще покрие загубите на БДЖ.

Източник: dnevnik.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s