Путин издига ченгета на власт!

Путин свали високопоставени чиновници от постовете им. Наследниците, обаче, са обединени от едно – всички те са отдавнашни съюзници на Путин със загадъчно минало.

Така, например, новият губернатор на Калининградска област – Евгений Зиничев, не обича да се показва публично. 49-годишният мъж е скромен и във всички други отношения. Няма кой знае колко сведения за новия губернатор. Той е роден в Ленинград. От 1984 до 1986 г. служи в армията. Има диплома за висше образование, а периодът от 1987 до 2015 г. е описан с кратко изречение:

„Работи на различни длъжности в органите за държавна сигурност.“

На няколко архивни снимки Зиничев може да бъде видян до Путин. Той съпровождаше президента по време на визитите му като сътрудник на ФСО – Федералната служба за охрана, който покрай всичко друго събираше и филтрираше информацията за него, а също така го запознаваше с различни хора. За близостта му с Кремъл свидетелства и фактът, че парцелът на Зиничев се намира до резиденцията на Путин във Валдай.

владимир-булавин_cr
Новият шеф на митниците Владимир Булавин също е работил в органите за сигурност!

Като цяло, в Русия на високи постове, включително и като ръководители на региони, често назначават хора като Зиничев. Такива, които са лоялни и без публични биографии. Например, миналата седмица, когато Путин назначи четирима нови губернатори, нов шеф на Митническата служба и нови представители във федералните окръзи, стана ясно, че трима от тях са работили в спецслужбите.

Политологът Евгений Минченко оценява разместванията като „усилване на спецслужбите ФСБ и ФСО“ и изтъква, че руското ръководство вече от няколко години насам представлява нова версия на Политбюро. В него Путин е посредник между различните групи. Сега Минченко смята, че в това Политбюро са влезли и спецслужбите.

Икономическият вестник „Ведомости“ пише, че сътрудниците на спецслужбите са важен ресурс за Путин. През 2000 г., той постави начело на ведомствата предимно възпитаници на спецслужбите. Тогава те не се справяха добре с ръководството на поверените им региони и ведомства, но за Москва в крайна сметка ефективността не е толкова важна, колкото – контролът. Така, едва два месеца преди изборите за Думата, тези промени не са нищо друго, освен сигнал към местните ръководства да не се отпускат.


* Авторката е кореспондент в Москва на германския вестник „Ди Велт“, откъдето препечатваме статията.
Снимки: wikipedia.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s