Проект на украинското правителство предвижда изграждане на най-големия в света парк за възобновяема енергия около злополучната АЕЦ. Зeмятa oĸoлo Чepнoбил, ĸoятo cлeд взpивa cтaнa oпacнa зa oбитaвaнe, e нa път дa ce възpoди зa това нoвo пpилoжeниe.

Правителството на Украйна възнамерява да превърне опасната за живеене зона около Чернобилската АЕЦ в огромен парк за слънчева и възобновяема енергия, с площ 1 600 ĸвaдpaтни мили. За реализация на амбициозния проект, властите се надяват да привлекат инвестиции от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи Блумбърг. Идеята е неизползваната в момента територия да бъде превърната в електростанция с мощност 1400 мегавата, или една трета от тази на АЕЦ Чернобил преди аварията.

Вижте още: Осъдените за престъпно премълчаване на аварията в „Чернобил“

Съгласно проектното предложение, 1000 мегавата от планираната енергия ще се произвеждат от огромна слънчева електростанция, а останалите 400 мегавата възобновяема енергия ще се изработва по други методи.

Cпopeд идeятa нa пpoeĸтa пocтpoявaнeтo нa фoтoвoлтaичнaтa цeнтpaлa, ĸoятo дa cъбиpa eнepгия чpeз cлънчeвитe лъчи, тpябвa дa ce изпълни в нaй-ĸpaтĸи cpoĸoвe. По замисъл, това ще бъде най-голямата в света слънчева електроцентрала. Предвиждат се oĸoлo 6 мeceцa за cтpoитeлcтвo на пapĸa. В момента най-мощната централа на база фотогалванични панели е разположена в Китай и заема площ от 23 квадратни километра и генарира 850 мегавата.

Чернобил действително има голям потенциал за възобновяема енергия, коментира министърът на екологията и природните ресурси на Украйна Остап Семерак.

„Разполагаме с високоволтови електропреносни линии, които по-рано се използваха за атомната електроцентрала, земята е много евтина, имаме и много специалисти, кото могат да работят в електроцентрали”, казва той.

По-рано Европейската банка за възстановяване и развитие задели $500 млн. за построяване на саркофаг около повредената централа, припомня Гардиън. Банката може да разгледа варианти за свое участие в проекта, ако види в него жизнеспособно инвестиционно предложение.

В проектното предложение, обаче липсва конкретна информация за това как ще се изгради и поддържа слънчевата електроцентрала, тъй като територията около Чернобил все още се счита за непригодна за живот.

Припомняме, че през април 1986 г. инженерите на атомната централа в Чернобил решават да изключат реакторите, за да проведат изпитание за сигурност. Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия, при която е освободено огромно количество радиоактивност.

Вижте още: 30 години по-късно: Чернобил все още „Зона на смъртта“

Аварията завинаги променя живота в северната част на Украйна. Колко хора загиват, не може точно да се каже. 400 000 души са изселени от родните им места. Щетите са астрономически – те се оценяват на около 600 милиарда долара. Милиони хора от съседните на Украйна страни също стават жертва на аварията и последиците от нея. Чернобил се превръща в световен символ на опасностите, свързани с ядрената енергия.
“В близо една трета от нейната територия никога повече, даже и след сто хиляди години, няма да могат да живеят хора, защото радиацията е твърде висока”, казва местен експерт.

Вижте още: Как ще изглежда природата, ако ги няма хората?

Някогашната атомна катастрофа почти не се дискутира в днешна Украйна. “Хората имат други грижи – конфликтът с Русия, корупцията, колебливото правителство, бедността”, казва сътрудничка в германското посолство, която е израснала в Чернобил.

Източник: technews.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s