Колегите от разследващия сайт „Биволъ“ отново накараха институциите у нас да започнат да си вършат работата както трябва.

След тяхната публикация с разследване кой сече и на кого са имотите в тази обалст,  сечищата в тройно защитената зона в парк Българка, Натура 2000 и вододайна зона на Габрово са проверени експресно от няколко институции.

На място са отишли инспектори от ИАГ и Басейнова дирекция, които са констатирали драстични нарушения – документни измами и унищожаване на дере на река. Сезирана е прокуратурата.

Как започна всичко?

Журналистите от Биволъ получават в редакцията си сигнал за започнала масова сеч на вековни букови гори в непосредствена близост до вододайната зона на гр. Габрово. В землището на с. Стоманеците, по пътя за известната с красотата си местност Узана са влезли дървосекачи и тежки машини, които от 10 дни секат гората, а дървения материал струпват на самия площад на селото, алармираха местни жители.

Екипт на Биволъ решава да извърши необходимата проверка около обстоятелствата за скандалната сеч  и се натъква на безразборната масова сеч.

Проверка на Биволъ показа, че организаторът на цялото безобразие е криминално проявено лице от Габрово – Георги Митев – по прякор „Лотоса“. Преди години той е бил арестуван и следствен като участник в група от т.нар. “имотна мафия” – мутри, които чрез заплахи и измами карат хора да прехвърлят на тяхно име своите имоти и недвижима собственост.

След това от сайта сезират органите.

Цялото разследване на Биволъ четете ТУК.

Отговорът на институциите

В неделя следобед на редакционната поща на Биволъ простига съобщение от пресцентъра на ИАГ. В него се твърди, че разрешителните за сеч са издадени от лесовъди на частна практика и не е необходима санкцията на директора на Изпълнителната агенция по горите.

На документите публикувани от Биволъ обаче личи подпис на инж. Тони Кръстев и печат на ИАГ. Възможно е това да е фалшификат, което предстои да се изясни, обясняват и от Агенцията.

razreshitelno-krustev-768x571

Разследването на Биволъ обаче до спирае на сечта към момена със Заповед на директора на РДГ.

От ИАГ описват следните нарушения:

Проверяващите костатират навлизането на превозни средства в частната горска територия без разрешително за достъп. Установено е, че не е поставена обозначетелна табела за имота.

И не само това!

Вчера на сайта на ИАГ беше публикувано съобщение, че лицензът на частнопрактикуващия лесовъд, допуснал изграждането на тракторен път в горска територия, в нарушение на технологичния план в землището на гр. Габрово, кв. Стоманеците ще бъде отнет.

Паралелно се активизира и „Басейнова дирекция“, която е към МОСВ. Вчера проверка на място установява, че е унищожено дерето на река Дълбоки дол през което е прокаран път за извозване на трупите. Съставени са констативни протоколи и се изготвят актове за нарушението. От Басейнова дирекция също се заканват да сезират прокуратурата.

Защо отново медиите трябва да вършат работата на институциите?

Наистина е срашно, че Опитът на местните власти да се противопоставят на сечта предизвиква заплахи и съвсем конкретен вандалски акт, демонстрация на безнаказаност и сила над закона: флагът на община Габрово е изтръгнат заедно с пилона от стената на кметството, стъпкан и изоставен насред селския площад. МВР разследва кой точно е извършил това хулиганско поругателство.

Защо обаче отново след реакцията на медиите,и по-специално Биволъ в случая, е нужна, за да се задействат институциите? Защо винаги след намесата на медии, които наистина се борят за истината има някаква промяна? Къде са институциите преди да се вдигне медйната пушилка?

Отново виждаме  връзката със знакови фигури на прехода и съвременни представители на криминалния контингент,в този случай е особено видна, подробно документирана и изпълва със субстанция термина „дървена мафия“, който често се използва без конкретни доказателства.

Утре, 3 август, в Габрово е насрочена публична дискусия по случая с участието на отговорните институции и местната власт. Биволъ ще продължи да следи темата, тъй като тя е знакова за методите и похватите за обогатяване на всяка цена от българската гора.

Източник на информация: Биволъ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s