Публикуваме текст на журналиста Стоян Тончев, който въпреки че е писан преди две години има стряскаща актуалност и днес.

В него той споделя своите виждания за липсата на промяна у нашето общество.  Това е поредното категорично заявяване на журналиста, че истината трябва да бъде изрична на висок глас.

Точно, защото винаги търси и говори истината Стоян беше жестоко пребит в началото на годината. Тончев никога не си е мълчал за проблемите в Поморие, а напротив – давал им е гласност. Да говориш истината у нас обаче си има цена – в случая на Стоян , няколко счупвания на черепа и челюстта.

Днес вече Стоян е добре и добрата новина е, че не спира да търси истината. 

Ние препечатваме текста му без никаква редакторска намеса, а скоро очаквайте и интервю на Стоян Тончев специално за „Гласът на младите хора“. 

********

Продължавам да съм на мнение, че в нашата държава най-големият проблем са хората.

Прости, неуки, някои уж образовани – пък кухи, крадливи, лицемерни, лъжливи, аморални, корупционно предразположени крайни материалисти.

Не може да очакваме някаква радикална промяна в държавата – като система от институции и суверенна територия – при положение, че българското общество е нездраво, загърбило божествената си същност и духовните ценности, със сбъркани представи за добро и зло и крайно незаинтересовано от случващото се извън един много тесен кръг от неговото обкръжение.

Обобщено, дори е неправилно в България да се говори за съществуването на каквото и да е гражданско общество. По-скоро тук са налице отделни едно от друго, хомогенни по същина, капсулирани и непродуктивни гнезда. Времево векът може да е 21-ви , но като етап на развитие сме все още в началото на 19 век.

Ние сме една стадна нация, водена от низши страсти и емоции, която изобщо не е наясно по кой път е тръгнала и докъде ще я изведе той.

В България няма елит. Интелигентните хора са мачкани. Телевизиите ни налагат простаците като еталон за успешни, можещи и знаещи модели на подражание. Като по този начин халтурата на всички нива в публичния, семейния и личния живот се възпроизвежда и възпроизвежда…

В никакъв случай не мога да подкрепя тезата, че политиците са единственото зло на България и просперитетът и благоденствието на отделния индивид зависи, едва ли не,само и конкретно от тях. Не е правилно да бъдат натоварвани шепа хора с негативите на цял един народ и винаги да бъде търсена вината извън вътрешния свят на отделния човек.

Крайно време е в България да започнем да гледаме на хората като отделни личности, да бъде изнесено встрани колективното съзнание, и да поставим в центъра на събитията Личността. А не държавата и нейните институции! Защото личностите правят история, а не институциите!

Да се обърнем с лице към духовното, като мъдри човеци, победили материалното.

Смъртоносно наложително е в тази държава да се започне да се изрича силно и на всеослушание истината, а не тя да бъде потулвана, търсещите я да бъдат заклеймявани като дисиденти, а масата овцеподобни да изпитват панически страх от нея и нейните проводители.

Автор: Стоян Тончев

Advertisements

5 thoughts on “Стоян Тончев: В България интелигентните хора са мачкани!

 1. В известен смисъл тази статия доказва тезата която авторът развива – интелигентните не са достатъчно интелигентни а тъпите са наистина тъпи.
  Аз му предлагам пак да си помисли.

  Like

 2. Борците срещу комунизма“ щяха да бъдат най-фанатичните комсомолци, ако бяха родени 10 г. по-рано
  Статията е публикувана на 29 Юли 2016 в 11:28 , прочетена 1062 пъти
  Снимка: ХАШТАГ-BG, Милена Кичашка
  Публикуваме коментар на журналиста Петър Волгин от Фейсбук* във връзка с доноса срещу Ирина Бокова в ООН.
  Няма нищо изненадващо във факта, че Евгений Михайлов е изпратил донос срещу Ирина Бокова в ЮНЕСКО и ООН. Десните „умни и красиви“ хора са „copy-paste“ на най-гнусните доносници от времето преди 1989 г. Днешните убедени „евроатлантици“ и „борци срещу комунизма“ щяха да бъдат най-фанатичните комсомолци и партийци в соцвремето, ако бяха родени 10-20 години по-рано. Става дума за типаж, а не за вяра в принципи. Става дума за типажа на тоталния нагаждач, за обслужващия персонал на всяка власт. Точно такива си и разни „професионални дипломати“, от рода на тафровчето, което при бай Тошо е било по-ниско от тревата, а сега го играе голям смелчага и демократ. Пълна отврат!
  ___________________________________________________________________________________________________________
  * ХАШТАГ-BG публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

  Like

 3. Изкушавам се за пореден път да споделя нещо, което вероятно , няма да се хареса на много хора.
  Прочетох авторски материал на Милена Фучеджиева под заглавие „Je suis“ български пенсионер“ ! Изключително талантливо поднесен анализ, с жестока дисекция на българската действителност, анализ , разкриващ драмата на моето и предходното поколение.Освен самото удоволствие от четенето, почувствах и някаква искра надежда, че не всичко е загубено,, че мъждука някакво, макар и малко, добро бъдеще ! Но, с положителните емоции бях до тук!
  Финалът, не само ме озадачи, а буквално ме втрещи, с ненужно злостните заключения на авторката, прехвърляйки вината на грешен адрес! Нека бъда точен, за да бъда разбран- Фучеджиева недвусмислено твърди, че за всичките ни нещастия и драми е виновна Русия и „нейната агентура у нас!?
  Затова си позволявам да опровергая г-жа Фучеджиева с твърдението че е права само донякъде, а именно- България, след Промяната, неизменно, с пряката намеса и протекция от Запада и преди всичко от САЩ, е управлявана от наследниците на комунистическият елит, ловко и чевръсто пребоядисал се и страстно прегърнал идеите на западната псевдо-демокрация.
  Резултатът от всичко това е пред очите на всеки непредубеден българин- съсипана икономика, съсипано селско стопанство, съсипани здравеопазване, образование и всичко останало. гарнирано с огромни дози нравствен упадък. Последното, от обилното ни тъпчене с прословутите, но фалшиви, евро- атлантически ценности!
  Изглежда, г-жа Фучеджиева не знае, или се прави, че не знае, кой назначава българските правителства, чия воля и поръчки изпълняват те, и кому носи полза изпълнението им. Ако не знае, да и подскажем- адресът е ул. „Козяк“ и това не е руското посолство!
  И да и припомним, че видни представители на САЩ, цинично и публично признават, че са купили, а не убедили, българското правителство, за да го направят послушно, и че на тяхно разположение са 50 000. добре платени български агенти, чиято задача е промиването на мозъци, с всякакви средства.
  Завършвам с горчивината, че един наистина прекрасен като идея анализ, верен и разтърсващ, накрая е опорочен по такъв пошъл начин , в желанието на авторката да се сложи и тя на новите господари на България. Жалко наистина и за вродения и талант , употребен по толкова жалък и сервилен начин!
  Любов
  Ха-ха

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s