УНИЦЕФ България и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК), представят филма „Първи контакт с бебето“. Той е във връзка със Световната седмица на кърменето 1-7 август.

Множество международни експерти и организации, занимаващи се проблемите на майчиното и детско здраве, откриват грешки още в самото начало. Ранният контакт се препоръчва веднага след раждането. Той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.

Обикновено поведението на новороденото, неговият продължителен сън, плач, ”безсъзнателно” състояние изкушават да се мисли, че то е пасивно или безучастно в изграждането на интимната връзка с майката.

Но детето много скоро след раждането показва дадености, с които влияе върху нея, както и способност да разпознава познати лица и гласове. В тази „интимна среща с майката”, се развива емоция и физическа защита.

bimbo-6

Отрано се забелязва, че бебетата общуват със своите майки, като привличат техния поглед, поддържат контакта с очи чрез различни жестове и звуци и при желание сами го прекратяват, отмествайки погледа встрани. Те притежават чувствителност към тези, които се грижат за тях, стремят се към близост и търсят внимание, използвайки достъпните за тях средства на общуване чрез усмивка, плач и гукане.

Според голям брой научни изследвания, близкият контакт на майката с бебето:

  • гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото – стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
  • осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
  • изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
  • улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
  • профилактира следродилната депресия на майката.

УНИЦЕФ и НАПК апелират контактът „кожа до кожа” между майката и бебето веднага след раждането да стане част от редовните практики в българските болници. Промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. А нали всяко дете има право на здравословен старт в живота?

В световен мащаб, статистиката е следната: 77 милиона новородени, 1 на всеки 2, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимия контакт „кожа до кожа“, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт. Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

През 2015 г. БХК заведе дело за незачитане на правото на родилка на информирано решение, по отношение на приложените ѝ медицински интервенции по време на раждане, както и за противоправното ѝ разделяне от новородената ѝ дъщеря веднага след раждането.

Научете повече за случая на Живка Александрова и гледайте видеоклипа с нея по-долу:

Източник: bghelsinki.org

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s