Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след днешната среща в Москва между първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Руската държавна компания „Росатом“, която спечели делу срещу България за спирането на проекта за АЕЦ „Белене“, иска скоро да си получи обезщетението от 620 милиона евро и напомня, че всеки пропуснат от българското правителство ден струва допълнителна неустойка от 167 000 евро.

Това е посочено в официално съобщение на „Росатом“ след разговорите с гостувалата в Москва делегация, предвождана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза Комаров.

Комаров и Петкова също така обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и, в частност, с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на българската АЕЦ „Козлодуй“, както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене“.

През юни Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) споменатото обезщетение. 

Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.

„Росатом“ искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет „Борисов“ без да бъде подписан договор за изграждане на централата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s