Публична тайна, е че в България голяма част от жертвите на тормоз, домашно насилие и изнасилване се страхуват да говорят и да търсят справедливост.

Опитвали ли сте да намерите официална статистика за броя на извършените изнасилвания в България през последните години?

Официална статистика няма. Докладите на полицията ни уверяват, че броят на изнасилванията през последните години е намалял. Регистрираните случаи и оплакванията по данни на институциите също показват спад, но това реално не е така.

Хората няма доверие в правосъдието. Нямат защита. Няма превенция.

Изследване от 2014 г. в европейските страни, разкрива, че в Източна Европа са най-ниските равнища на сексуални нападения.

Според експерти причината за това е, че в тези страни, включително и в България, жените, станали жертви на сексуално насилие, не споделят проблема си и не търсят помощ.

Едно от последнтие изследвания за броя жертви на сексуално насилие в България е направено през 2011 година от социологическа агенция. Данните от него показват, че 11% от всички български жени са жертва на сексуално насилие. Няма обаче официална публична статистика от нито една институция, ангажирана с този проблем.

Освен това изследването посочва, че между 100 000 и 250 000 български жени са сексуално малтретирани, както от непознат, така и от някого вътре в семейната среда, което пък е 11% от всички български жени.

Жертвите трябва да говорят, трябва да търсят справедливост.

18-годишната Мария Гиздева от Стара Загора показа, че понякога, за да се защитиш, трябва да направиш дори немислимото. Тук е моментът да признаем смелостта на това момиче, тъй като в повечето случаи хората, решили да извършват подобен акт, не се спират пред нищо.

Или тя или той. Борба за живота и честта.

Припомняме, че в понеделник 18-годишната Мария, е била в дома на Богдан Динев, когато той ѝ посегнал. За да се защити, момичето взело джобно ножче и наръгало няколко пъти мъжа.

Впоследствие той починал от кръвозагуба.

Мария няма противообществени прояви и не е осъждано. Ученичка е в елитно училище в Стара Загора и с отличен успех е завършила учебната 2015/2016 година.

Днес тя е освободена от следствения арест срещу гаранция от 500 лева. Семейството няма пари да плати гаранцията, затова адвокатът на Мария ще я поеме.

Момичето е с променено обвинение – от умишлено убийство в причиняване на средна телесна повреда с последвала смърт.

Жервите трябва да говорят.

Независимо какво им коства това, защото ако няма статистика – няма проблем. Това е истината.  Колко са реално извършените изнасилвания, колко са жертвите на домашен тормоз, какъв е броя на трафика на хора?

МВР ?

Автор Веселин Диманов

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Жертвите на насилие ТРЯБВА да се борят!

  1. Това момиче е успяло, но колко не са? Не можем поотделно да се борим с престъпиците – за това се прави държва. Иначе отиваме в джунглата. Проблемът ни е, че държавата ни е превзета от глутница чакали и служи на техните частни интереси. И чужди такива. Да се борим – ДА, но за какво? Не сига „на парче“ – ПЪЛЕН КОНТРОЛ на всички върху държавата с всички възможни най-силни инструменти във всички власти. При затворена система и глуха власт, се земат, обаче, не с прошения и протести, а с всенароден БУНТ – последното право на всеки поробен народ. Бунт се прави със свързване за всенародни действия и договаряне на желаните промени между всички. Започни сега! http://freeinf.wixsite.com/edname4ta

    Like

  2. Това момиче е успяло, но колко не са? Не можем поотделно да се борим с престъпиците – за това се прави държва. Иначе отиваме в джунглата. Проблемът ни е, че държавата ни е превзета от глутница чакали и служи на техните частни интереси. И чужди такива. Да се борим – ДА, но за какво? Не сига „на парче“ – ПЪЛЕН КОНТРОЛ на всички върху държавата с всички възможни най-силни инструменти във всички власти – това е истинската промяна! При затворена система и глуха власт, се земат, обаче, не с прошения и протести, а с всенароден БУНТ – последното право на всеки поробен народ. Бунт се прави със свързване за всенародни действия и договаряне на желаните промени между всички. Започни сега! http://freeinf.wixsite.com/edname4ta

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s