СКАНДАЛ преди Олимпиадата: Български участник се класира с измама?

Оплимпийските игри в Рио тази година наближават.

Всички са в очакване на поредното голямо спортно събитие и тръпнат почти месец да са в магията на Oлимпиадата.

Тази година Олимпийските игри започнаха със скандали. А където има скандал, няма как да наяма и българин.

Днес се разрази поредения скандал в спорта у нас – този път в колоезденото.

Възможно ли е да спечелиш нечестно състезание и да заминеш да представляваш България на Олимпийските игри?

Това се питат всички след днешната сутрин.

Днес в студитото на NOVA,  резервата на България за олимпийските игри – Николай Михайлов, почти година след „Обиколка България” състезателят предостави кадри, в които се вижда как колоездачът ни за Олимпийските игри използва скоростта на кола, за да се придвижи.

Това е сериозно обвинение, но и сериозна измама, която не е по правилата.

„Всички тези хули и обвинения по мой адрес не могат да останат така. Имам чест и морал. Всеки един състезател има право да взема бидони без ограничение по всяко време на състезанието, като това става пред очите на съдиите. Не мога да повярвам, че ми отнеха шишето, когато тръгнах да го взимам. Аз исках да го взема това шише, а те ми го отнеха. И искам да попитам какво прави в тази кола бащата на Николай”, коментира за „Здравей, България” Стефан Христов, състезател по колоездене.

А ето какво се вижда на клиповете:

В кадър е състезател номер 22. Победителят, класиран за Олимпиадата в Рио – Стефан Христов. На видеозаписа виждаме как от колата, която го придружава в състезанието по правилник, шофьорът подава бутилка с вода. Вместо да я вземе и да продължи обаче, Христов задържа няколко секунди и потегля напред. Случаят се повтаря.

Клип номер две – шофьорът отново подава бидон с вода, а състезателят го хваща. 10 секунди по-късно пуска бутилката, без да я вземе. За доказателство, че това е кола, участваща по регламент в обиколка, служи един стикер. Идеята на неутралната кола е да бъде в помощ на участниците – да получат вода и техническа помощ при нужда.

Ситуацията се повтаря и на третия клип, с който разполагаме. Стефан Христов печели „Обиколка България“. Получава голям брой точки. А в началото на месеца Федерацията по колоездене решава – който е спечелил най-голям брой точки през миналата година, заминава за Олимпиадата в Рио. Първи е Стефан Христов. След него остава Николай Михайлов.

Трите клипа заснема Милко Михайлов – баща на резервата ни за Олимпиадата – Николай Михайлов. Именно Милко е бил в колата в качеството си на механик.

„Аз нямам нищо против той да отиде на Олимпиада, но нека се докаже, че е силен, нека покаже, че участва и че се класира на състезания от високо ниво. Аз лично срещу него нямам нищо против. Но просто начинът, по който той иска да изкара мен безморален, е малко смешен”, обяснява Николай Михайлов.

Типично по български от Българската федерация по колоездене отказаха коментар.

Обясниха още, че в устава никъде не е записано за колко секунди колоездачът може да държи бутилката. И обясниха, че кадрите е трябвало да бъдат дадени още в края на състезанието на съдиите, за да се разбере има ли нарушение и ако да, да се наложат санкции на Стефан Христов.

Самият Христов се включи в ефира на „Здравей, България“ по NOVA и категорично отрече обвиненията, като обеща да даде своето обяснение след края на Олимпиадата в Рио. Той намекна, че става дума за лична вражда между него и Николай Михайлов, като попита защо кадрите са показани чак сега, а не веднага след заснемането им.

Олимпиадата през 2016 – скандална! За какво ни е тогава?

Олимпиадата тазигодина стартира с порция от скандали. Най-потърпевша от тях беше Русия. Много руски състезатели бяха хванати с положителни допинг проби и за малко Русия да остане без нито един отбор.

Наистина се питаме обаче за какво ни е тогава тази олимпиада?

Навсякъде скандали. Международни и национални. Смисъла на олимпиадата е друг, а и той се опорочава.

Дори в спорта вече не играят честно.

Къде остана доблестта на човечеството? 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s