Оказва се, че страната ни няма достатъчно голяма зала за провеждане на срещите на българското председателство на Съвета на ЕС, които бяха изместени с 6 месеца по-рано. Проблемите с организацията поставят под въпрос дали до 1 януари 2018 г., София ще има къде да приеме всички заседаващи участници, които са общо 20 000 души. В столицата ни няма сграда с достатъчно много и големи зали, където да се провеждат паралелно всички експертни работни групи и съвети. Изключение прави само НДК, а реформатори се шегуват, че евродепутатите могат да бъдат поети от “Арена Армеец” и залите в Годеч и Горна Малина, които побират над 700 души.

Не е ясно и как ще се провеждат самите съвети. София ще е домакин на около 15, които по протокол се превеждат на 6 езика. Съществува опасност разговорите да се заменят от жестове и мимики, ако чиновниците и преводачите не са добре подготвени. От кабинета на Меглена Кунева обясниха, че през септември започват обученията за екипите на председателите и зам.-председателите.

Вицепремиерът призна, че българското европредседателство ще е по-тежко, по-скъпо и по-дълго, защото през първото 6-месечие винаги има повече работни срещи и конференции. Обсъжда се щабът на председателството да се оглави от бившия ни посланик в НАТО Любомир Иванов.

Резиденциите в “Бояна” и “Лозенец”, сградата на Партийния дом и НДК ще бъдат ремонтирани заради българското председателство. Вече тече търгът за ремонт на НДК, където ще се провеждат повечето конференции. Сградата трябва да е обновена до септември 2017 г., и за целта кабинетът отпусна нови 17 млн. лв. Досега кабинетът е отпуснал 52 млн. лв., с които България да се подготви. Всичко обаче ще струва около 150 млн. лв. Докато страната ни е домакин, ще текат и последните месеци от мандата на кабинета.

Припомняме, че председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите — членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС. Председателството отговаря за това да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. За тази цел председателството трябва да действа като честен и неутрален посредник.

Снимка: Надежда Чипева
Източник: trud.bg

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5675384

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s