От край време се знае, че в България най-изгодно е да си депутат.

Евтини кюфтета, служебни коли, привилегии от всякакъв вид, пътувания из цял свят.

Нашите депутати толкова много пътуват, че човек определно може да им завиди.

Българинът обаче поне трябва да се ядоса. И то не защото Мая Манолова е била на плаж в Испания, а защото, за да отиде там е харчила държавни пари. 

Почти 4 милиона лева са изхарчили депутатите в командировки по света и у нас от началото на мандата на 43-ото народно събрание на 27 октомври 2014 г. до юни тази година.

Това става ясно от справка на парламента за “24 часа”, изготвена по Закона за достъп до обществена информация. Авторът Лиляна Клисурова много подробно ни запознава с това за какво са харчили пари народните предтавители, които определено са прекрачили нормалната граница.

Интересна подробност е, че  2 601 594 лева, са изплатени за командировки в страната.
Причината е проста – според Финансовите правила на НС депутатите имат право на дневни за всяко пътуване до избирателния си район, независимо дали се прибират у дома, или отиват за срещи с електората. А ако нямат свое жилище там, им се полагат и пари за хотел.

 

И изведнъж не ви ли се струва странно, че Иван Димитров от „Атака“ е изхарчил огромната сума от 35 434 лв за пътуванията си до Силистра откъдето е избран за депутат.

Командировките на колежката му Калина Балабанова, която също е родом от столицата, а е избрана от Варна, са стрували на НС 30 271 лв. Идентична е ситуацията с червения Таско Ерменков, влязъл в НС от Сливен. Срещите му с избиратели там са стрували 31 085 лв.

Пътуванията из страната на Миглена Александрова от “Атака” пък излезли 28 202 лв., въпреки че е депутат от София. Борис Ячев от ПФ явно обикаля често Пловсивска област, защото за дневни и квартирни са му изплатени 25 628 лв.

Определено не можем да подминем лесно цифрите, за които говорим. Хиляди левове за пътувания из страната се харчат от нашите депутати и то с лека ръка. 

От справката на „24 часа“ става ясно, че около 20 депутати не са изпозлвали тези т.нар. комадировачни. Любопитна подробност е, че сред тях е и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който всяка седмица е на срещи из страната, но разходите явно се поемат от партията.

Депутатите и пътуванията им в чужбина

Нашите депутати много обичат да пътуват в чужбина. От справката става ясно, че са били на 4 континента, единствено са пропуснали Австралия. Но според нас и това в скоро време ще бъде грешка, която ще се поправи.

Сумата, която е похарчена за командировки в чужбина може би ще докара на много българи сърцебиене – общо 1 385 697 лева.

Преобладават традиционните пътувания из Европа. Обаче нашите депутати обичат и по-екзотични дестинации, като такива се открояват Китай и Виетнам. Лично шефката на парламента Цецка Цачева води делегацията до Пекин, Шанхай и Сиан, в която бяха включени депутати от всички групи.

 

Алиосман Имамов от ДПС е бил в Ханой за участие в 132-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз.

За 134-ата сесия през март тази година пък зам.-шефовете на НС Димитър Главчев от ГЕРБ и Красимир Каракачанов от ВМРО са били в Замбия.

В Африка са стъпили още трима от депутатите – Георги Кючуков от АБВ, който е бил в Либревил, Габон, по линия на франкофоните, и Светлана Ангелова от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС, които ходили до Мароко.

С най-екзотичното пътуване през този мандат може да се похвали реформаторът Борис Станимиров – посрещна Нова година в Аржентина и стъпи на остров Ливингстън като част от 24-ата българска експедиция на полярната ни база там.

Депутати са пътували и като наблюдатели на избори. Едни в Азербайджан, а други – чак във Венецуела. Вота в Каракас проследил Георги Гьоков от БСП.

Сужебните коли – какво ще правят без тях депутатите ни? 

2 511 919.

Точно толкова илометра са навъртели депутатите със служебни коли на парламента от началото на мандата до края на юни т.г.

Интересното е, че на челните места в тази класация не излизат само депутати от най-отдалечените региони, а и такива като Найден Зеленогорски от РБ, който пътува до Плевен, Искрен Веселинов от ПФ – до Русе, или Даниела Савеклиева от ГЕРБ – до Благоевград.

Близо 1/4 от депутатите не са пътували нито веднъж с кола на Народното събрание, става ясно още от справката. Сред тях са и повечето от председателите на парламентарни групи. Цветан Цветанов например се вози в партийните коли на ГЕРБ, лидерите на “Атака” Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов също, соцлидерът Корнелия Нинова пък си има лична кола и шофьор. Депутатите от ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, също масово ходят на работа с лични коли.

Близо 1,4 милиона лева са осребрили народните представители за пътуване с личните си коли. Всеки от тях има право на месечна сума за бензин, ако се прибира в избирателния си район със собствен автомобил. Лимитите се определят ежегодно от председателя на НС в зависимост от отдалечеността на региона.

 

Разбира се, че нашите депутати ще осребряват – няма да дават от личния си доход, я! Да не са луди! 

И какво се оказва? Нашите депутати си обикалят страната, света на наши разноски. Карат си служебните коли, а ако недай си Боже, се случи да използват личната,осребряват фактурите за гориво, за да поправят тази несправедливост.

Според нас определено депутатите са се оляли. Трябва малко да имат реална преценка за нещата. Докато наордът, който управляват не може да си позволи да излезе от населенто моясто, в което е, нашите политици си обикалят наляво надясно, на гърба на същия този народ.

Но тук идва логичния въпрос. Кой е виновен?

Хората, които правят тези „командировки“ или хората, които им го позволяват? 

Източник на информация: „24 часа“/ Лиляна Клисурова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s