Кой е казал, че българите са бедни?

Къде е този човек, за да му зададем няколко въпроса?

Искаме да го попитаме как този беден народ си позволява най-модерните телефони, почивки по скъпи курорти и определено не кара евтини коли.

Дори чужденците, които посещават България, са впечатлени, че на фона на общия стандарт на живот, броят на луксозните автомобили е доста висок. Това е ясно изразено в големите градове през всички сезони, на морето през лятото и в зимните курорти през зимата.

Резонният въпрос е колко всъщност луксозни автомобили има в България.

На този въпрос търсят отговорите от „Дневник“, като те са ги потърсили в регистрите на КАТ, които съвсем от скоро са публични. Разбира се, в тях присъстват само тези коли, които са регистрирани в страната, а честа практика е подобни возила да са с номера от чужбина.

„Ролс-Ройс“ – съвсем нормална гледка в България

Това е автомобилът, който в най-пълна степен символизира лукса. Тогава бихте си казали, че в България няма  много коли от този модел. Наоротив! Можем да отбележим, че в страната са регистрирани 53 коли от марката. Сред тях е еднакъв броя на моделите, произведени в последните 10 години и тези на над 20 – по 24.

Едно „Ферари“…

От данните на КАТ става ясно също, че в страната са регистрирани 83 коли „Ферари“. 14 от тях са нови (до пет години), колкото са и тези с ретро стойност (над 20 години). 34 пък са произведени от 2007 година насам.

Искам „Ламборгини“, „Фолксваген“, „Мазерати“ …

Друг популярен производител на спортни автомобили – „Ламборгини“, присъства в България със 74 коли. Десет от тях са от излезлите през последните пет години модели, 16 са на възраст до 10 години и 43 са до 15 годишни.

Луксозната марка на „Фолксваген“ „Бентли присъства в регистрите със 169 коли, като 33 са производство след 2012 година. Култовият електромобил „Тесла“ пък е притежание на 31 българи. Любопитен момент, че нито една от изброените до тук марки официално не е представена в България, като единствено за „Ролс-Ройс“ съдействие може да се търси от дилърите на БМВ.

Почитателите на „Мазерати“ са 169, а интересен факт е, че поне според КАТ, в България коли от марката „Астън Мартин“ няма, въпреки че и такива се мяркат по пътищата в страната.

Поршета – най-караната кола в България след Голф 2

На фона на бутиковите бройки, реализирани от марките изброени до тук, то „Порше“, с реализираните 2785 коли си е направо масов луксозен автомобил. Обсяснението се крие от една страна в това, че брандът присъства официално в страната, а от друга – гамата от модели е много широка и включва спортни коли, лимузина и SUV. 543 от поршетата са на възраст до 5 години, а 911 са на до 10 години.

Близо като присъствие до „Порше“ са луксозните марки „Мини“ (2997), „Лексус“ (2461) и „Ягуар“ (2258). Един от най-новите брандове, с официално присъствие в България – „Инфинити“ се притежава от 1414 души.

„Мерцедес“ е най-популярен сред луксозните

Данните на КАТ, които са актуални към средата на този месец, посочват, че най-популярната премиум марка в България е „Мерцедес“, радваща почти 297 хиляди шофьори. 7806 от колите са съвсем новички, а над 210 хиляди са на 15 и повече години.

Вдъхновени от технологиите на „Ауди“ са 178 038 собственици у нас. Едва 4028 обаче карат нови коли от марката. Притежателите на аудита на по над 15 години са 134.5 хиляди.

Радостта от шофирането на БМВ в България споделят 158 625 души. 5246 от тях се радват на произведени през последните до 5 години модели, докато 105.5 хиляди от колите са на 15 и повече години.

В регистрите на КАТ фигурират още 40 633 коли „Волво“ и почти 15 хиляди „Ленд Роувър“ и „Рейндж Роувър“.

Статистика за модерните автомобили у нас с всеки изминал ден се увеличава. Българинът все по-често си купува нови и маркови коли.

В същия момент обаче стандартът ни на живот не се подобрява.

Как така българите са бедни, но си позволяват да карат тези хубави коли?

Отделно – нашите курорти са пълни. По морето в момента трудно ще си намерите квартира, а вечер да излезете си е чисто предизвикателство. По улиците не можете да се разминете.

Всички са на море, карат скъпи коли, а в ръката държат най-новия модел iPhone.

От това може да си направим изод, че българинът е един много богат човек.

Или по-скоро тук говорим, че всичко е въпрос на приоритети. Нещо от сорта на „От студ умри, гъзар бъди“, само че тук е „От глад умри, гъзар бъди“.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Българинът е един много богат европеец

  1. Доста тъпо писание! Ако си извадите главата от едно място и се поразходите из страната, ще видите колко е ,,богат“ българина!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s