Всички знаем за „любовта“ на Бойко Борисов към ракията. Нашият премиер има нещо против тази напитка и до последно е решил да гони всеки, който я прави.  

Днес редседателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) ще предложи регистър на всички казани за производство на ракия преди второто четене на закона за акцизите. „Това са тези уреди, с които се дестилира и произвежда въпросната ракия. В момента това е абсолютно свободно“, каза Стоянова, след като законът бе приет на първо четене.

Какво ще последва от това? Накратко – край на безразборното варене на ракия, мили българи!

Всички производители, вносители и продаващите подобни уреди ще трябва да се впишат в публичен регистър в Министерството на икономиката. Освен това те трябва да водят отчетност и да предоставят на ведомството данни на кого са продадени въпросните казани за изваряване на ракия, за да има яснота кой купува, за да произвежда, според Стоянова. Тя добави и че не е решен въпросът за контрола върху това какво и колко изваряват съответните малки обекти за дестилиране.

„Има един-единствен начин това да се случи, както във всички други видове контроли, това е контрол чрез измервателни уреди. За съжаление измервателни уреди към момента няма и този въпрос трябва да го решаваме между първо и второ четене.“ „Ако искаме хората да си варят ракията, да си плащат акциза и той да влиза в бюджета, трябва да има яснота кой колко работи и кой колко е сварил“, заяви Менда Стоянова.

Днес депутатите решиха регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на местната власт.

Парламентът прие на първо четене промените, предложения на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, с които се връщат старите правила за „казаните с ракия“.

Така „специализиран малък обект за дестилиране“ е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство, за тяхно лично потребление до 30 литра годишно на семейство. Един такъв казан обаче може да дестилира около 100 литра само при една „варка“.

Който пие ракия, пуши и яде сланина, няма друг да му плаща лечението

Култуви думи от нашия прмеиер! Те ше останат в историята като едно от най-наглите изказвания на политик в близките години.

Тези думи излязоха от устата на прмеиера в желанието му да  защити  лансираните от здравния министър Петър Москов реформи в здравеопазването и в частност данъка върху вредните храни по време на форум „Власт, лекари и пациенти – заедно в реформата“ в кра яна минлата година.

Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечението, каза тогава Борисов като подчерта, че според него лошото хранене и вредните навици са  първопричината за високата смъртност и големия брой инфаркти и инсулти и за да бъде изградена добра култура се въвежда данък „Вредни храни“.

Всички проучвания обаче сочат, че най-вреден хранителен режим и навици имат хората с ниски доходи, които не биха имали пари и сами да си платят лечението.

Но за човек, който вместо цигари пуши пури, вместо ракия пие уиски и вместо сланина яде всеки ден някакъв вид скъпо филе, е лесно да се откаже от всички тези неща.

Прав е премиерът! Ще трябва да започнем да се храним здравословно!

Но ако може и да ни даде пари, за да достигнем неговия хранителен рещжим, ще е перфектно!

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s