Сириецът, ранил 15 души при избухването на самоделната бомба, която е носил в баварския град Ансбах, е призовавал във видео за извършване на още нападения.

Това съобщи базираната в САЩ организация SITE, проследяваща активността в близкоизточните информационни и интернет мрежи.

Видеото, за което те говорят, е цитирано от агенция „Амак“, смятана за основен канал за разпространяване на информация от „Ислямска държава“.

„Амак“ за пръв път посочва и името на сириеца – Мохамед Далил.

На записа той е с прикрито лице и след като декларира вярност на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдиди, обявява, че е на акция в Ансбах, където „ще търся мъченичество“ и призовава за още нападения, разказва SITE.

Сириецът обяснява, че атаката в Ансбах ще бъде в отговор на „престъпленията, извършени от коалицията в сътрудничество с Германия чрез бомбардиране и избиване на мъже, жени и деца“.

През декември германският парламент одобри планове да присъединяване към военната кампания срещу терористичната организация с разузнавателни самолети, фрегата, летящи цистерни и военни. Но Берлин не се присъедини към страните, нанасящи въздушни удари, сред които са САЩ, Русия, Великобритания и Франция.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман съобщи в понеделник, че в в мобилния телефон на нападателя е открит видеозапис, в който той се кълне във вярност на „Ислямска държава“.

Сега властите проверяват дали непосредствено преди да се самовзриви, Далил е водил телефонни разговори с други хора. Преглеждат се и няколко негови разговора в приложението Whatssapp. По първоначални данни той е разполагал с доста пари в брой и е поддържал 6 профила във фейсбук, 4 от които е заличил.

Федералният министър на вътрешните работи Лотар де Мезиер засега се въздържа от директна връзка между експлозията и ислямистки заговор и казва само, че може да има комбинация от ислямистки мотиви и действията на психически нестабилен човек.

Връзката на атентатора с България

Докато е бил в България, атентаторът, който се взриви в Германия, не е бил радикализиран и не е бил опасност за страната ни, заяви шефът на ДАБ Петя Първанова.

Вчера немските власти съобщиха, че 27-годишният сириец камикадзе Мохамед Далил, който рани 15 души в град Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България.

От МВР уточниха, че той е пребивавал у нас от края на 2013 г. до средата на 2014 г. В този период той не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова поясни, че мъжът е бил регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС. Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г.

През септември 2014 г. е получено запитване от компетентните власти на Германия във връзка с подадена и при тях от същия човек молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Българските власти са информирали партньорските служби, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не спада към категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия.

Европол: В Европа има няколкостотин потенциални терористи

Притеснителна статистика излезе от Европол.

Полицейската служба на ЕС (Европол) смята, че в Европа има няколкостотин потенциални терористи. Това съобщи днес германският вестник „Нойе оснабрюкер цайтунг“, като се позова на представител на Европол, предаде БТА.

Става дума за ислямисти от ЕС, които са воювали в Сирия и Ирак на страната на ИДИЛ и вече са се върнали в Европа.

Общо Европол оценява на около 5 хиляди броя на така наречените „чуждестранни бойци“, заминали към горещи точки. Една трета от тях – около 1500-1800 – са се завърнали в ЕС.

„Много от тях нямат нито намерение, нито възможност да осъществят терористични актове. И все пак има стотици потенциални терористи, които представляват заплаха за сигурността в Европа“, посочи Европол и заяви, че ще подпомага националните правоохранителни органи да наблюдават подозрителните лица.

Няма „конкретни данни“, че „Ислямска държава“ систематично използва миграционните потоци, за да вкарва бойци в Европа, заяви цитираният в немския вестник представител на Европол.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s