Днес Владмира Янева не беше уволнонена. Днес тя остана на работа, но горката жена я понижиха.

Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет понижи в ранг бившия председател на СГС Владимира Янева за 3 години.

След като по отколешното предложение да бъда санкционирана – внесено от Лозан Панов и бившия министър Христо Иванов, имаше разнобой в дисциплинарната комисия, се получи парадокс – Галя Георгиева от обичайното мнозинство в съвета, гласува заедно с „бунтарите“ Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева – Янева да бъде дисциплинарно уволнена.

4-те им гласа обаче не стигнаха срещу 7 за съвсем лекото наказание. В момента Янева е с ранг съдия във ВКС и ВАС, така че ще й се отрази само на заплатата.

Мотивите за понижението бяха няколко:

  • магистратът на отговорна длъжност се грижи за организацията на работата по начин, по който да бъдат постигнати най-добри резултати
  • следи изписването навреме на актовете на свои колеги
  • други  дисциплинарни нарушения.

Самата Янева не се яви днес, макар че имаше право. Пратената от ВСС покана се е върнала с подпис от адвоката й Антон Станков, че няма да присъстват.

Припомняме, че Янева подаде оставка като председател на съда (точно както и две от знаковите й заместнички – Богдана Желявска и Петя Крънчева, б.р.), но за разлика от тях в момента не правораздава.

Тя беше отстранена заради делото „Червеи“, по което дори получи на първа нстанция 1 г. условно. НО трябва да подчертаем, че фактически и до днешна дата тя е действащ магистрат от СГС – съда, сочен от мнозина за „най-важния в държавата“. 

Това наказание единствено ще се отрази на заплата на Янева! ДА Я ОЖАЛИШ!

Владимира Янева стана известна с основната си роля и в записите, извстни като „Яневагейт“ или „Двете каки“, където се изповядва пред Румяна Ченалова. За тях Етичната комисия на ВСС също образува проверка, но я приключи със становище, че никой не е виновен и няма данни за изнесеното вътре – зависимости между властите, търговия с влияние, „опраскване“ на неудобни магистрати и т.н.

Припомняме, че въпреки усилията премиера Борисов и висши магистрати, да неглижират скандала със записите, станал известен като „Яневагейт“, той влизе и в годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдие и вътрешен ред.

Въпреки критиките от ЕК и липсата на доверие в съдебната система и нейната независимост на 18.02.2016 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за възобновяване на проверката по т.нар. скандал „Яневагейт. Тогава предложението беше внесено от Калин Калпакчиев и Соня Найденова, и бе подкрепено от Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Интересното в този казус е, че записите публикувани първо на сайта „Биволъ“ бяха специално проверени от  ирландската лаборатория „Акустек“ като заключението на специалистите беше: „Представеният звукозапис няма нарушение на последователността или следи от редактиране на сигнала и манипулация“, се казва в изготвената в чужбина експертиза.

Висшият съдебен съвет обаче прекрати проверката на записите въз основа на експертиза, назначена от главния прокурор, чиито резултати са показали, че разговорите са манипулирани.

Не на последно място припомняме, че срещу колегите от „Биволъ“ бяха впрегнати журналисти и медии близки до Делян Пеевски, които имаха за цел да прикрият мръсните игри на управляващи и да дискредитират темата.

Какво стана с независимата проверка на „Яневагейт“?

Важно е да е припомним, че разследващите журналисти от сайта „Биволъ“ публикуваха малко  петиция за независимата проверка по делото „Яневагейт„. Инициативата им имаше за цел Европейската Комисия (ЕК) да се включи в  т.нар. дело „Яневагейт“ в проверката, която ще се прави на българската прокуратура от прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия.

Проверката трябваше да бъде в края на юни, като чуждите прокурори сами подбираха половината дела, които влязоха в нея. 

За жалост така и не се чу нещо повече за тази проверка. И товзи път „Яневагейт“ се размина само с една намалена заплата.

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s