Русия е направила големи усилия за укрепване на позициите си в Черно море и е постигнала значителен напредък, разрушавайки плановете на НАТО и САЩ в региона, пише в статия американското финансово-икономическо списание Forbes.

Наскоро, Съединените щати засилиха сътрудничеството си с черноморските страни. Приканиха ги да проведат военноморски маневри и упражнения, както и обсъдиха с тях перспективите за съвместна отбраната. Защото държавите, които граничат с Русия, имат необходимостта да се защитят срещу потенциална „заплаха“ от Москва, посочва изданието.

В същото време на западните страни е доста добре известно, че Русия в продължение на стотици години, вижда ситуацията с Черно море, като една от най-важните гаранции за нейната сигурност и това се потвърждава от много исторически и стратегически изследвания, според статията. В тази връзка, не е изненадващо, че през последните години Москва работи усилено, за да си възвърне предишната си славна флота.

“Руският флот със своите противокорабни ракети, съвременни военни самолети, кораби и подводници “остави зад борда” корабите на НАТО”, отбелязва изданието. Според него възвръщането на Крим е дало възможност на Русия да “прекрои” Черно море.

Особеностите на руския флот позволяват сериозно да ограничи американската свобода на действие и НАТО в Черно море и на търсенето от страна на отбранителната промишленост на САЩ за налагане на по-високи разходи.

Даже малките патрулни руски кораби са способни да нанесат мощен военен удар чрез използването на новите крилати ракети “Калибър” и високоточни боеприпаси, заключава авторът на публикацията, призовавайки САЩ да повишат разходите в сферата на отбранителната промишленост.

Източник: forbes.com

Advertisements

2 thoughts on “Русия има намерение да превземе Черно море

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s