Манията по ловенето на покемони расте. Но тази мания става все по-опасна за здравето на човека. Казваме го без преучвеличение. 

Първоначалната идея на създателите е геймърите да излязат от вкъщи и да се раздвижат. Това е една много положителна и много добре замислена идея, но е напът да се превърне в много отрицателно нещо.

С всеки изминал ден манията по покемоните ставаше все по-опасна.

Започна се с леки иниденти – блъскане във врати, в хора по улиците или заставена по средата на улицата с цел да хванеш така желания покемон. 

След това обаче нещата загрубяха.

Деца започнаха от нищото да изкачат пред шофьори гонейки пордения покемон. Много от тях завършиха в болница и тежки наранявания.

И това не е всичко …

Полицаи стреляха със стоп патрони по двама младежи в малко американско градче. Униформените забелязали тяхното странно поведение в магазина и ги помислили за крадци, но после им се извинили, защото разбрали, че са ловци на покемони.

Вижте още: Покемони заселват обезлюдените села в България!

Американец катастрофира и се удари в полицейски автомобил, докато шофира и търси да улови нови животни. Този инцидент накара полицията в Балтимор, САЩ, да предупреди всички граждани, ползващи Pokemon Go, да бъдат по-внимателни, защото увличането в играта може да им коства живота.

„Следователите са стигнали до заключението, че мъжът е катастрофирал, защото си е гледал в телефона, а не в пътя пред него“, коментира шефът на балтиморската полиция.

Момче прескочи загражденията на зоологическа градина, но вместо на виртуално животно, попадна на истинско, при това хищник.

Положението стана дори военно. 

Покемоните вкараха играчи в истински минни полета в Босна и Херцеговина.

Страшният случай е от босненския град Бръчко, а според информацията хора, използващи апликацията Покемон Гоу, са навлезли в смъртоносната територия, за да търсят анимационните човечета.

Французин пък проникнал незаконно във военна база, за да си хване поредния покемон. Това го накарало да прескочи оградата, въпреки риска да бъде застрелян от охранителите на обекта.

В България също не се разминахме без инциденти, като КАТ вече са съобщили за два такива и преупреждават, че манията е опасна и все по-бързо разпространяваща се у нас. 

Стига се до там, че млади хора си купуват нови телефони, само за да играят играта, а в момента се обмисля направата на гривна, която да предпазва играчите на Pokemon Go  от инциденти.

Друг проблем с играта, който виждат някои хора е, че тя иска прекалено много лична информация при регистрацията и това постоянно следене на местоположението на играча ги притеснява.

По тази тема  IT-експертът Иво Мирчев каза пред Нова телевизия, че „Теоретично всеки, който има смартфон, може да бъде следен. А играта Pokémon Go се отнася изключително дефанзивно към личните ни данни. Благодарение на тази игра младите хора се събират и общуват. Това е страхотно. Никой няма да рискува да следи някакви хора при положение, че до края на годината се прогнозират 5-6 до 10 милиарда долара приходи за компанията“.

И докато някои анализират играта, по-голямата част от населението продължава да търси покемони.

Затова и ние ви питаме:

Според вас опасни ли са покемоните? Това е просто игра, която обединява младите в едно нещо или още един начин да бъдем следени?

Очакваме вашите отговори в нашата анкета:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s