Манол Глишев: Трябва да съборим Борисов веднага

Направихме интервюто с Манол Глишев в парка срещу „Кристал“.

Поговорихме за политика, влиянието на Русия и последствията за България. От разговора ни ще научите още: какво мисли за културата и Вежди Рашидов, кмета на София и политиката на Общината.

Има ли институционален натиск срещу граждани?

Не на последно място обсъдихме медийната среда и нивото на журналистиката в България.

Има ли надежда за младите хора в България, според Манол Глишев. Може да прочетете в интервюто.

13690681_631505927018866_3043578975842580716_n

********************

Какво знаем за Манол Глишев?

Прокуратурата знае всичко. (смее се).

Аз съм на 33 години, ако ме питат какъв съм най-често казвам, че съм поет, защото имам една издадена книга и ми предстои да издам втора. Мисля, че това е нещото, което най-много ме интересува и забавлява. Надявам се и някой лев да изкарам. Така че се смятам за поет. В момента пиша и за сайта „Площад Славейков“, което се оказа много приятно занимание.

В предварителния разговор ни каза, че има някакъв натиск на институции срещу ваша организация, която е много активна. Разкажи ни повече.

Последните две-три години бяха време на недоволство и протести. Едно от нещата, които възникнаха от тази активност, беше движението, което направихме с приятели. Казва се „Движение Обществен натиск“ и целта ни е да създаваме дискомфорт на властта, когато тя е корумпирана. В България, и по-специално в София, властта почти винаги е корумпирана и затова ние не спираме да им създаваме дискомфорт, засега по законен начин.

По тази причина в момента към нас тече нещо като целенасочена кампания от страна на районната прокуратурата и СДВР, тъй като ние се занимаваме с изобличаване на незаконността на новата цена на билетите в София. Тя наистина е безобразие. Тази цена от 1.60 лв. е политически, но не и икономически защитена, да не говорим за социални основания. Освен това извадихме наяве неща, свързани със злоупотреби от някои министерства, пускахме сигнали, общо взето това, с което се занимават „Биволъ“, „Протестна мрежа“ – и нашето движение ги прави. Организирали сме митинги. Викали сме приятели да се съберем и да говорим за това, че България все пак е НАТО-вска страна, нация от ЕС. Според нас руското влияние в България е тотално вредно. То унищожава държавата. Унищожава обществото. Корумпира.

За всички тези неща сме си говорили открито.

По тази причина към нас има институционален интерес, който е много глупав. Аз лично поддържам крайно груб език към институциите у нас, защото имам слаб респект към тях и не ги ценя. Те се опитват да сплашват членове на нашето движение, включително и мен, с някакви привиквания, мерки за неотклонение. Неща, които са абсолютно несъстоятелни. Това ни нарушава ежедневието, пречи ни да си гледаме занаятите. Това е чиста форма на институционален тормоз.

Какво е мнението ти за младите в България и тяхното апатично поведение към случващото се в държавата?  Цялото това мълчание от страх ли е?

За да има обществено мнение, което да иска държавата да се управлява по определен начин, хората трябва да са самоуверени. Трябва да са сигурно, че са стопани на своето настояще и бъдеще. Хората трябва да имат собственост, пари и образование. И трябва да не ги е страх.

Обикновено по света хората, които имат тези четири неща, се наричат средна класа. Средната класа е гръбнакът на всяка нормална страна. В България тя е много слаба и застарява. Боя се, че да имаме млада, активна и образована средна класа засега е много далеч от нас. Оттам идва безразличието към всичко. Неразбирането защо корупцията е нещо лошо, защо писаният закон е по-важен от волята на един политик. И оттук повечето млади хора са малко неактивни, тревожни, неориентирани и скептични, точно защото им липсва сигурност и образование. Но младите трябва да разберат, че ако днес не са активни, няма да имат хубаво бъдеще занапред.

Какъв е моделът на управление? Запази ли се този на Пеевски?

Това, което се говори, че Пеевски си е отишъл, изобщо не е вярно. Той си е тук, той се разпорежда с много съдби, богатството му е огромно. Пеевски не е един-единствен. Моделът и системата, които създават хора като Пеевски не само съществуват, но ни и управляват.

На практика обаче България не се управлява, тя само се ограбва. В момента има частни интереси, които контролират страната и си я разпределят. От време на време се скарват, после се помиряват. Това е тип управление, който е много примитивен, дори мафиотски. Тоест писаният закон не е придобил върховна власт в България.

 Как ще коментираш медийната среда у нас? Има ли такава?

Доколкото имаме някакво общество, доколкото има някакви вестници, списания и радиостанции, то има и някаква медийна среда, разбира се. Но каква е тя – това е друг въпрос. Дали има истински журналисти или хора, които правят реклама, това са две различни неща. Журналистика е да напишеш това, което никой не иска да чуе. Всичко останало е реклама. В този смисъл в България въпреки всичко има журналисти. Не са много, но ги има. Те, разбира се, са под натиск, защото нито една престъпна власт не иска да има качествена журналистика. Тя съобщава какво не е наред много преди съда, а понякога и вместо него. А това не е добре, защото съдът би трябвало да служи на обективната истина дори преди журналистите. Съществуването на истински журналисти не в интерес на управляващите у нас.

Журналистите са тези, които би трябвало да изваждат наяве действителността в ежедневието. Не само политическата, а и битовата. Много е трудно да си независим журналист в България, но мисля, че журналисти има. На мен ми се струва, че например „Биволъ“ вършат добра журналистическа работа.

Загубила ли е България зависимостта си от Русия и руските капитали?

Не. България е все по-зависима от Русия и това е много тревожно. В момента покрай неуспеха на турския преврат, руското влияние на Балканите се засили страшно много. Сега предстои да видим как Русия и Турция  търсят пътища за сближаване. А това са нашите най-силни съседи. И те на са силни за добро. Това са вредни съседи. Двата режима на Путин и Ердоган ще действат заедно за засилване на авторитарни тенденции в няколко региона. В много държави авторитаризмът няма бъдеще, но в България, Сърбия, Македония шансовете за засилване на руското влияние против НАТО, ЕС, против властта на писания закон са огромни и човек трябва да се замисли. Според мен в България животът тепърва ще става по-сложен.

Какви са механизмите за защита?

Преди няколко месеца щеше да ми е по-лесно да отговоря. Както вървят нещата в момента, правителството обслужва руските интереси по един все пак мек начин. Ако сега обаче това правителство падне, следващото би обслужвало руските интереси много по-активно. Аз обаче не съм привърженик на т. нар. „по-малко зло“, всичко, което е зло,  трябва да се премахва. Според мен България трябва да следва един път и той е – отхвърляне на всяко управление, което е склонно на търпимост към каквото ще да е руско влияние у нас. Независимо коя от сега съществуващите партии управлява, властта трябва да се отхвърля с последователни вълни от протести. По-голямата част от страната не разбира националните проблеми и е готова да гласува отново за престъпници, твърдейки, че няма друг избор, но това е късогледство.

В момента България върви по спирала, която я доближава все повече до Русия. А това означава повече корупция, по-малко власт на закона, повече престъпност, по-малко Европа, по-малко НАТО.

Къде се крие разковничето да имаме добра средна класа и ангажирано общество?

Парите и образованието – двете неща си вървят заедно. Трябва климатът в България и около България да се подобри. Трябва да забогатеем и да се образоваме, за да имаме самочувствие. Ако някое българско правителство, въпреки всичките си недостатъци, успее да отдалечи България от Ориента, от Изтока, от Русия … България ще започне да забогатява.

Но това е за в бъдеще.

А сега?

Трябва да съборим Борисов веднага. Не трябва да се съобразяваме с фалшиви власти, които не спазват собствените си закони.

Защо спряха протестите срещу Вежди Рашидов?

Самият Вежди Рашидов заслужава да се протестира срещу него и заслужава да не бъде министър. За съжаление обаче нашата интелектуална класа е възпитана да не протестира срещи властта, а да зависи от нея. Намираме се в парадоксално положение, в което най-образованата част от нацията е свикнала, че трябва да стои отстрани на гражданските активности. В този смисъл всяка форма на несъгласие с властта изглежда като отдалечаване от професията. Художникът не иска да протестира, иска само да рисува.

От една страна това е добре, но от друга страна води до тази яловост и до  неспособност да се извърши нещо необходимо.

В случая един човек, който провали Ларгото в София, един човек, който е удрял полицай, един човек, който се е появявал пиян на пресконференции (и го е казвал сам), един човек, който заплаши журналист с писмо –  този човек продължава да е министър на културата. Той трудно говори официално, той злепоставя поста си. Следователно трябва да си иде. Но това е много трудно за разбиране от нашите интелектуалци.

Как виждаш София като културен център? Има ли развитие ?

Много се говори, че България е страна с огромен културен потенциал и мисля, че това донякъде е вярно. Но нашият капитал от хора и идеи се стопанисва ужасно зле.

Първо, големият масов вкус, който се налага от звукозаписни компании например, промотира главно чалга, което е много нисък вкус и отнема на повечето хора идеята, че може да съществува нещо друго.

Но това е само частен аспект на проблема.

Ако трябва да се мисли по някакъв държавнически начин за културата, положението не е различно. За съжаление, Министерството на културата, Националният исторически музей, Националната галерия също промотират нещо, което наподобява чалгата.

България прави огромни разходи с малкия си бюджет за култура за нелепи неща. Това трябва да се спре.

Все още съществува нещо като Съюз на българските писатели, а това няма никакво обяснение. Писателите, които четем днес, не членуват там, следователно няма смисъл да се харчат пари за СБП.

Тоест културното богатство на страната ни трябва да се стопанисва по съвсем друг начин и с минимално участие на държавата.

А и наистина Рашидов трябва да си ходи.

Говорим за София и култура. Какво да кажем за кмета Йорданка Фандъкова?

Ох, горката жена … Мен ми е жал за нея. Тя някога е била симпатична учителка, директорка на училище и може би е трябвало да си остане такава. Щеше да е много полезен кадър в Министерството на образованието.

За съжаление, нашият настоящ министър-председател (условно го наричам така) се е запознал с нея, харесал я е и я направил кмет, а госпожата просто не е подходяща. Не зная дали тя е пряко виновна за случващите се безумия в София, но нещата, които се случват около нея, би трябвало да доведат до съд срещу страшно много хора. Едни и същи ремонти на едни и същи точки в столицата се правят всяка година.

Управлението на Йорданка Фандъкова в София е материал за ежедневна политическа сатира. То е материал за някакъв курс „Как не се управлява град“. В най-добрия случай тя служи хора, които перат пари в града и си измиват ръцете с нея. Нека си върви.

Интервюто взе: Веселин Диманов

10 thoughts on “Манол Глишев: Трябва да съборим Борисов веднага”

 1. Ako ne beshe Rusiq namashe da darjava sega bqhme nezavisema darjava v ikonomicheski razcvet mojehme da unishtojim Turciq za 3 miniti koi ni razprodade orajiqta Rusnacite li ili pod natiska na Nato….ne ruski interesi a izcqlo amerikanski tezi bokluci se mesqt po celiq svqt svaliha vsi4ki diktatori sazdadoha teroristichnite grupirovki zasiliha imegranskiq potok kam Evropa…stiga ti pisali gluposti ….Da jivee Rusiq

  Харесвам

 2. ЗА МЕН,МАНОЛ Е ТОВА,КОЕТО В МОМЕНТА ЛИПСВА НА МАСОВИЯ БЪЛГАРИН,ЗА ДА МОЖЕ ТОЙ ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ И НАЙ МАЛКОТО-ЗА ПРАВАТА СИ-ИЗОСТРЕНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ ФАЛШИВАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И НЕПРИМИРИМОСТ И РЕШИТЕЛНОСТ,ЗА РАДИКАЛИЗИРАНЕ НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ! За съжаление,той в момента е като „бяла врана“-СЪВРЕМЕНЕН ДИСИДЕНТ,който има много малко последователи! Иначе всички казват…“БРАВО,МАНОЛЕ“, „ДАВАЙ МАНОЛЕ“,но когато опре до гражданско неподчинение-включват …на задна скорост!

  Liked by 1 person

 3. Всяка продажна торба с лайна вече коментира Русия ! Ще си счупят езиците да навредят на Народа си , който въобще според техните Господари няма думата …

  Харесвам

 4. Всяка платена торба с лайна се чуди как да си отработи доларите и ще се счупят от старание как повече да навредят на Народа си … А същият този Народ въобще не фигурира в плановете на Господарите им !

  Харесвам

 5. Това момче платено с долари от „неправителствени организации“ имитира протести да не заспи, но се оживяна по въпроса за руското влияние“абсолютно вредно “ и то унищожавало държавата ни, представи си. Аз се чудя при 4 американски бази тук, войски и бойна техника на НАТО на наша територия, 80% селск. продукция от ЕС, западни вериги хипермаркети, разпростр на ток, вода, пак в ръцете им, не вижда ли тоя платен скандалджия друго чуждо влияние, и то баш унищожително?

  Харесвам


 6. ––––––––––––
  Българската държава .. е като остров в Океан – отвсякъде е заливана от частни интереси ..
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  – .. тук (за Общността) няма – значение .. „етикетчето“ на Океана .. – Русия, Турция, Европа, НАТО .. и др. ..
  – целта е – ползата (плодовете ИЧР и БНД) за BG. Общността ..
  –––––––––––––––– .. Всичко, което носи постъпление .. и допринася – Държавната Администрация – да разполага с ресурс (Капитал) в полза на Бюджет .. и отТам – за инфра структура – социални плащания .. и възможност за ББД*– ще е добре .. тоест острова – ДържаваТа ще се разраства – обратният – вариант Частният интерес Океанът – ще я залива.. и островът – ще потъва .. в дългове и задължения ..
  –––––––––––––––––––––––– ..
  * ББД – Безусловен Базов Доход ..

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  2.)
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1094521247275554&set=p.1094521247275554&type=3&theater
  .. Същото – (Първият – линк ..) се отнася и за Русия .. и за която и да било – друга Общност и Нация – да става дума ..
  Конфликтът на интереси .. се получава .., когато на Държавните позиции са – хора (троянски коне) – които обслужват Интереси – нEдопринасящи полза ЗА увеличаване – на годишнияТ Бюджет на Държавата [..Която и да е – Тя ..] ..
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  3.)
  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1095637727163906&id=100001530666817
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  албум:
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Харесвам


 7. – Обществените водачи .. са длъжни – на Общността .. Обществото и Нацията ..
  – Те са длъжни .. да няма Крадци ..на Обществен и друг териториален ..ресурс и капитал ..
  ( – Като е случаят .. с ошфорни и други субекти – не плащащи – необходимият данък – за в полза на Бюджет и Общност ..)
  –––––––––––––––––––––––––
  –––––––––––– .. Целта е материален просперитет на Общността ..
  –––––––––––––––––– .. индикацията е нивата на БНД и ИЧР .. в Държавата ..
  Оренда
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––|
  ––––––––––––
  а .. от нас ..се иска – да искаме .. и да изискваме – това ..
  за да може .. кукловодите – да се страхуват .. постоянно .. от възможността .. да си загубят .. „куклите“ (троянските коне) – а от там .. и целият капитал ..

  – Това е механизъм .. Общността да изиска – 1/2 от капиталът .. и 70% от ресурсите придобити на територия България да остава на разположението на Администрацията – тоест в бюджета под формата на данъци, дял от дивидент .. и др..
  ––––––––
  по-добре е за _тях_ – e: 30.. (29%) от – нещо ..
  отколкото 100% от – нищо .. ||
  – [припомням – в Канада – златото е обложено с 71% дивидент .. а в Норвегия – нефтът е 70% в полза на Бюджета .. а от там .. и резонното право да се разпредери .. поне 1/2 от бюджетните постъпления под формата на ББДоход за Общността – най.. правилният критерий ..за какво да си купи ..и в какво да инвестира е самият Суверен .. тоест – BG. Общността ..]
  от тук:

  ((()))
  ––––––––––––––––––––––––––––|

  Харесвам

 8. Манол Глистев – поет??? Моля, прочетете му „стихосбирката“! Надявал се да изкара пари от втората…да сте чули днешен поет да печели от книгите си? Всъщност се надява да изпере парите от американското посолство. Такива като него трябва да се съдят за агентура на влияние на чужди сили.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s