Не е лесно да си полицай. Или поне не е лесно да си добро ченге. В България репутацията на пазителите на реда традиционно е сред високите, но това не пречи те често да са осмивани, подигравани и смятани за не достатъчно интелигентна прослойка на обществото. Представата за българското ченге далеч не е същата като тази, която се създава по телевизията. Напротив ‒ полицаите понякога са обект на присмех, част от тях минават за подкупни, вероятно има защо, а някои дори нанасят побой на гражданите, които се предполага, че трябва да пазят.

Днес, Ви припомняме 3 случая на издевателство на родната полиция над невинни граждани!

3(2)
1. Бедните студенти

Студент отива на лекции. Качва се на автобус 73. Слиза, за да му бъде написан акт  за нередовен пътник. Студентът отказва заради това, че само от него се иска лична карта, а другите нередовни пътници  са пуснати. Полицаят побеснява, започва да му нанася удари. Случаен минувач заснема случилото се, но и той отнася няколко удара. Що за наглост от страна на полицая?!? Никога няма да застанем зад това да не се спазват законите, но и за това да се превишават права. Именно това виждаме в полицията, която е забравила каква е задачата им – да пазят гражданите, а не да ги полагат.

13726703_10209166872981500_97242858101451228_n
2. Кой е с предимство на пътя?

Моторист е пострадал , блъснат от патрулка, която била с нередовни документи. Инцидентът е станал в столицата този месец. Установено е ,че полицаят е бил в нарушение, защото е направил обратен завой на двойна непрекъсната линия. Освен това, полицейският автомобил не е имал гражданска отговорност! Пострадалият е със счупена ключица и скъсани сухожилия. Кой ще понесе отговорност? И въпросът е – ще има ли осъдени?

1387626299_0_559x-
3. Делото за „скъсания пагон“

Софийският районен съд (СРС) глоби с 300 лева един от основните свидетели на прокуратурата по делото за хулиганство срещу Иван Цонев и Александра Стоилова, добило популярност като случая със „скъсания пагон“ пред столичното Първо РПУ.

Делото срещу Иван Цонев и Александра Стоилова доби скандална известност през април 2014 г., когато предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия излъчи в свой репортаж кадри от охранителните камери в Първо РПУ, показващи, че полицаят Кристиян Стоянов е инсценирал скъсването на единия си ръкав, за да набеди момичето.

Припомняме Ви инцидента от нощта на 15 септември 2013 г., когато призори, около 5 ч сутринта,  при минаване покрай Първо РПУ на бул. „Шипченски проход“ момчето закачило с ръкава си задната чистачка на полицейска кола. Тя била оставена щръкнала и в тъмното по невнимание Иван без да иска я счупил. Моментално от патрулна кола наблизо изскочили трима полицаи и се нахвърлили стръвно върху момчето и момичето. Последвали бой, удари по главата и ритници. Момичето – Александра Стоилова потърсила помощ от психиатри, заради страховата невроза и шока, който е преживяла. Момчето Иван Цонев било с контузии по краката. След двойката са вървели още четирима техни приятели, които са очевидци на полицейското насилие. Бащата на битото момиче внася жалба до главния прокурор на републиката за нанесения побой от полицаите.

655-402-policai

Полицаят Кристиян Стоянов контрира със своя версия – че младежите ритали служебни автомобили, а момчето откъртило задната чистачка на бус за огледи. И докато обезвреждал Иван, Александра го нападнала и му скъсала пагона. Твърденията на униформения обаче бяха оборени от въпросния телевизионен репортаж, в който се виждаше, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е непокътнат, а „скъсването“ се появява няколко часа по-късно, когато униформеният излиза от стая в управлението.

Инсценировката с ръкава, от страна на полицая, бе потвърдена дори от проверка на Инспектората на МВР, разпоредена от тогавашния министър Цветлин Йовчев във връзка с обществения отзвук от случая. Александра пък подава три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицай Стоянов. Твърди, че тя е била малтретирана и че не е посягала на полицая.

Въпреки това обаче, прокуратурата отказва да образува разследване срещу униформения и дава на съд само Иван и приятелката му, обвинявайки ги в хулиганство и игнорирайки напълно заключенията от проверката на ведомствения инспекторат по случая, както и показанията на техни четирима приятели, присъствали на ареста – Николай Тодоров, Златина Коцева, Иво Петров и брат му Тодор Петров. За случая първоначално Даниел Пашов и колегата му Никола Панчев, който е шеф на „Охранителна полиция“ във Варна са получили наказания, които после са били отменени.

Полицаи от Първо РПУ продължават да си противоречат за скандалния случай от 2013 г. Няма особени последствия и делата вероятно отдавна са прекратени. И този случай бе потулен, а родната полиция – оневинена, въпреки очеизвадните кадри от охранителните камери.

Нема такава държава!
Докога родната полиция ще „продължава да ни пази“?
Изводите ги оставям на Вас!

Източници:
webnovinar.com
Mediapool.bg
gospodari.com

Автор: Елена Ангелинина

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s