Сиракът Ахмед Доган

Днес една от основните теми за деня е, че късно снощи Wikileaks публикува близо 300 000 мейла от 762 пощенски кутии на турската управляваща партия ПСР /AKP/. Интересното за българския народ е, че  664 от тях се говори за България.

Това е представено като реакция на часовите чистки в администрацията и държавните органи в страната след опита за преврат на 15 юли.

Публично са достъпни 294 548 писма от 762 електронни пощенски кутии на основния домейн akparti.org.tr. Най-старото е от 2010 г., а най.новото – от 6 юли 2016 г.

България се споменава в съобщения с най-различен характер – от бюджетни статистически данни на ЕС, през исторически годишнини от Балканските войни до потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

Журналистите от разследващия сайт „Биволъ“ обаче наблягат на едни по-конкретни коментари е тези имейли. Тези откровенни коментари са по адрес на Ахмед Доган, заклеймен като агент на ДС и на Лютви Местан като нов „клон на ПСР“.

Голяма част от мейловете са подобни на „опорните точки“ на БСП, разкрити преди две години от Биволъ – компилация от медийни публикации и насоки към партийния актив какво да се чете. Често се публикуват съобщения от затворената дискусионна група под името „Ръка за ръка за Турция“.

Доган – отритнатият заради агентурното си минало

Биволъ проследяват и една друга, много интересна нишка в тези имейли, на които другите медии не наблягат.

Те обръщат внимание на процеса на отхвърляне на Ахдем Доган от турските си донори и насочването на вниманието към Местан и новата му партия.

От изданието ни припомнят, че на 10 февруари турската медия Yeni Akit публикува статия с автор Ayhan Demir, в която много подробно се разглежда агентурната кариера на Доган като дългогодишен агент на българските комунистически секретни служби.

Подчертава се, че той не е случаен информатор, а е бил идеологически ангажиран и са му възлагани ключови мисии от тогавашния режим. В заключението се изказва пожелание партията на Лютви Местан да стане единственият представител на турските интереси в България.

На 11 февруари т.г. статията е разпратена на партийния актив от администратора на циркулационния списък на ПСР.

Две седмици по-късно, на 23 февруари публикация в не много популярното издание İLK KURŞUN (в буквален превод „Първи куршум“) открито посочва Местан като клонинг на ПСР, контролиран от дипломатическите мисии на Турция в България.

Сигурно изобщо няма да се изненадате, че на следващия ден статията веднага е сведена до знанието на партийния актив.

От всичко това, което се публикува и разпраща, се стига до логичното заключение, че агентурното минало на Доган е сред основните причини той да бъде отритнат от турските си донори, които се насочват към новия „клонинг на ПСР“ – Лютви Местан.

Ердоган и България

След всичко случило се в Турция, всички се чудят обаче как събитията в съседната ни страната ще повлияят на България. Чуха се и мнения за това, че Бойко Борисов и Ердоган са приятели и затова ние сме в благоприятна позиция.

Факт е обаче, че всички тези имейли свързани с нашата страна и по-специлано тези с Доган и Местан, доказват, че има едно голямо препозициониране на режима на Ердоган спрямо марионетките му в България.

Източник: bivol.bg

3 thoughts on “Сиракът Ахмед Доган”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s