Българската православна църква влиза в новините по две причини.

Първата, и най-логичната, е когато на някой голям празник като Великден или Коледа, има служба и телевизиите нямат какво друго да отразяват, защото всички са във ваканция.

Втората причина са скандалите.

Да, около църквата в последните няколко години има толкова много проблеми, които станаха публично достояние, че вече хората се отчаяха и станаха още по-невярващи.

Оказа се, че състоянието на църквата е по-лошо и от това на държавата.

Секс скандали, убийства, заговори, поругаване на религията, неспазване на Божиите закони … това може би са само малка част от проблемите, които има и за които знаем.

През лятото на 2013 година станахме свидетели на още един съмнителен случай в църквата – смъртта на митрополит Кирил.  

Тогава, на 9-ти юли, покойният митрополит на Варна – Кирил,  бе намерен удавен в местността Траката. Или поне това е официалната версия за случилото се.

Още преди три години обаче много хора се усъмниха в тази версия.

За жалост обаче, както повече неща в държавата и родната ни журналистика, случаят много бързо се забрави и след погребението на митрополит Кирил никой не го интересуваше убит ли е той или се е удавил.

Темата бе върната в медийното пространство вчера, когато в ефира на Нова ТВ бившият предстоятел на храм-паметника „Александър Невски” архимандрит Дионисий заяви, че никога няма да повярва, че смъртта на митрополит Кирил е била от хипотермия.

2111079684

Дионисий припомни още: „В края на краищата всичко се опира до едни твърде материални неща – имоти, договори, пари, корупция, злоупотреби в църквата. И точно тя изгони митрополит Кирил от храма, защото вместо смирение организира фойерверки пред „Александър Невски” и то навръх Великден. Това се случи, защото в църквата още има няколко центъра, създадени от Политбюро на БКП.“

„Държавна сигурност като ведомство е приключило. Но хората от нея ги има. Причината е в БКП, а БКП може да се раздели и на две, и на четири, а в този парламент е и на 8. На всички бекграундът е оттам”, коментира Дионисий.

Разбира се, интервюто не предизвика голям обществен и медиен отзвук. Защо?

Ето това е въпросът!

Ние връщаме лентата и отново питаме:

Убит ли е митрополит Кирил?

Криминалните догадки около смъртта на варненския митрополит Кирил, водещи към мисълта, че той не се е удавил, каквато е официалната версия, а е бил убит, се множат и до днес.

Версията за убийство бе лансирана веднага след смъртта му през лятото на 2013, но медицинската експертиза я отхвърли. Медиците продъжлават да твърдят – той се е удавил.

Но как удавен човек няма да има нито една капка вода в белите дробове?

В последствие се оказа, че службите са предупреждавали Кирил за готвено покушение срещу него.

След като беше обявена тази информация вълна от нови свидетелства заляха медиите.

Най-напред в ефир се изказа единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит – епископ Игнатий от Сливенската епархия Тогава той пред бТВ обяви категорично, че според него Кирил всъщност е бил убит. По думите му дядо Кирил усещал, че искат да го „премахнат“. Причината била, че „той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх“.

„Тези, които тласкаха дядо Николай към патриаршеството, стоят зад смъртта на Кирил. Става въпрос за олигарси, които са близки до Николай. Свързани са с ДС, управляващи и политици. Всичко е потулено“, говореше тогава Игнатий. В Светия синод според него не било тайна за никого, че покойният духовник е бил убит.

Не само Игнатий обаче говореше така категорично, че животът на митрополит Кирил е бил в опасност. Константин Тренчев заяви, че три седмици преди 9 юли митрополит Кирил му се е оплакал, че е заплашван с убийство от пловдивския владика Николай.

Приятели на покойния варненски митрополит Кирил, които са на ръководни постове в специалните служби, са го предупредили, че срещу него се подготвя покушение. Това пък разказа Христо Латинов, шеф на синдиката на свещенослужителите.

Той заяви, че е присъствал на „интересна среща“ между митрополита, Константин Тренчев и още един човек три седмици преди смъртта на Кирил. Третия присъстващ бил близък на Кирил. Той обаче настоял името му да не се обявява, тъй като имало опасност за живота му. В разговор с Латинов, след смъртта на Варненския митрополит, той споделил уплахата си, както и намеренията да напусне страната „до няколко дни“.

По време на срещата, която продължила четири часа, станало ясно още, че Старозагорският митрополит Галактион е тровен. Разкритието направил Кирил, базирайки се отново на „оперативна информация“ от службите.

Според него митрополит Кирил, който беше основен претендент за нов български патриарх, е трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически.

Другата заплаха за живота на Кирил от страна на Пловдивския митрополит Николай, огласена от Константин Тренчев, по думите на Латинов не се е възприемала като сериозна. „Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно”, каза Латинов.

Борба за власт в църквата или разправия с ДС?

И изведнъж както медийното внимание беше насочено към случая, нещата се размиха.

Всички млъкнаха и само приближените до митрополит Кирил продължиха да се чудят какво е станало с него.

Дали проблемът е бил борбата за власт в църквата, която е прераснала в поръчкови убийства? Това няма да е първото подобно убийство в църквата, а и сигурно няма и да е последното. Оказва се, че схемите в Божия дом са по-големи отколкото в парламента.

А, ако не е това, възможно ли е митрополит Кирил да се е забъркал в различни финансови схеми с хора от мафията и ДС, които просто да са си уредили сметките със свещеника, по начин, по който само те си знаят?

При всички положения обаче смъртта на митрополит Кирил е всичко друго, но не и естествена. Никой обаче не се наема да се разрови по-надълбоко.

Явно много интереси са замесени в тази смърт. Явно митрополит Кирил е пречил на хора, на които е по-добре да не е заставал на пътя.

А ние се чудим: С това ли се занимава Българската православна църква?

Това ли е християнският пример, който ни дава?

Вместо в тези така бурни времена църквата да е институцията, на която хората да се опират, то тя се оказва много напред с материала в областта на корупцията и незаконните схеми.

Оказва се, че развратът във всичките му форми започва от църквата. А някои хора там търсят изцеление на греховете си.

Отдавна е ясно, че в България нищо не е както трябва!

Ние от „Гласът на младите хора“ ще продължим да следим темата.

Източник на информация: mediapool.bg

 

 

.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s