Непознатото Бяло братство

uchitelya-beinsa-duno-na-rila

Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България.”

Тези думи на Алберт Айнщайн прозвучават в ефира на френското радиo RTF през 1989 г., по повод годишнина от рождението на гениалния учен.

Тогава в юбилейното предаване са били излъчени избрани изказвания на Айнщайн, между които и горният цитат.

Алберт Айнщан и Учителя Петър Дънов? Как?

За да  може да се отговори на този въпрос, ще се наложи да се намеси и трето лице – Борис Георгиев.

Борис Георгиев, великият български художник, последовател на Учителя Петър Дънов, личен приятел с Махатма Ганди, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру и Николай Рьорих, става близък приятел и с Алберт Айнщайн.

Това се случва през 1928 г., когато в Берлин д-р Елизе Владигерова (майка на Любен и Панчо Владигерови) запознава Борис и Айнщайн.

Следва редица изящни портрети на физика и неговото семейство, които сближават творците, като Алберт Айнщайн съдейства на Борис Георгиев да открие своя самостоятелна изложба в Берлин, в Галерия „Шулте” (юли 1929 г.).

7_200

Може би дружбата им е била крепко споена и от дълги разговори за законите на природата, красотата и хармонията – любими теми и на двамата. Последното навярно би потвърдил и Рабиндранат Тагор (ако бе сред нас), комуто се е налагало да си беседва и с Айнщайн, и с Борис Георгиев – поотделно.

Може би именно тези сладки приказки, в които наука, изкуство и философия се сливат, запознават Айнщайн с основните идеи от Учението на Учителя Петър Дънов, с неговата дейност, лекции и беседи.

Учение, в което гениалният ум, може би, е доловил живия пулс на светлина и свобода; в което е усетил, че животът е един, цялостен и неделим.

Може би.

Непознатото Бяло братство

Има много легенди и спекулации за Бялото братство или дъновистите както са по-известни. Повечето ги мислят за странни хора, спазващи определена диета и секта, която промива мозъка на поледователите си. Точно заради тази заблуда ни се иска да ви разкажем малко повече за учението.

gallery_3345_9_45224

Учението датира още от 1897г., като е създадено от Петър Дънов. Последователи на Всемирното бяло братство в България юридически са регистрирали религиозна общност, която се ръководи от Върховен братски съвет със седалище София. Създава се школа, в която се развиват около 4 000 негови проповеди.

Любопитен факт е, че Петър Дънов е бил твърдо против последователите на учението да се наричат „дъновисти“. Той нарича своето учение „учение на Бялото братство“, учениците си „ученици на Бялото братство“, а самият той е наричан от учениците си „учителят“ или „Беинса Дуно“.

Освен в България съществуват и други духовни центрове, най-голям, от които е френският център Бонфен. Той е основан през 1953г. от Михаил Иванов – ученик на Петър Дънов.

Трябва да подчертаем, че това не е секта!

В основата на учението е християнската религия. Според самия Дънов то представлява „учение за развитието на душата, има и сърцето … носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила на духа.“ Разбира се,  има минимални различия с християнството.

Основни методи за изучаване на трудовете на Дънов в Школата на Всемирното бяло братство са: духовни събрания, музикални упражнения, четене на Дънов, посрещане на изгрева на Слънцето, планински екскурзии, живот в братски общности, годишни събори и други. Специални методи са Завета на цветните лъчи на Светлината, Шестте гимнастически упражнения и Паневритмията. Тези методи са окултни практики, с които дъновистите целят „преживяване на Христос посредством целостта на човешкото същество и специално чрез неговото етерно тяло“.

510

Главни символи на Окултната школа на Всемирното Бяло Братство са пентаграм в кръг и котва в равностранен триъгълник, а основни негови девизи са „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа“ и „Глава на Твоето Слово е истината“.

Празникът на братството на Седемте рилски езера

Както всяка година, така и тази, Бялото братство ще се събере на Седемте рилски езера, като докато са там ще извършат много дейности както от учението, така и чисто полезни за природата. Последователи от цял свят започват да се събират още от юли месец на езерата, като изграждат лагери, където нощуват и чакат да се съберат повече. След като стане всичко това, всички заедно се събират да извършат Паневритмията, като това по принцип става на едно от седемте езера – Бъбрека.

Интересното е, че Дънов още преди години е решил празникът да се провежда на езерата и по-специално на Бъбрека, защото там има изключително голяма концентрация на енергия. Това е изключително важно за дъновистите, защото те са там да се заредят с тази енергия и да почетат слънцето заедно с техния учител и наследник на Дънов – Андрей Гарива.

rila4web_3492

Пътят на Братството към езерата преминава през хижа „Вада“ и се качва през т.нар. пътека „Вадидуш“, която през цялата си дължина има маркировка с бяла боя, която служи за ориентир. Но откакто отвориха лифта на Паничище по-голямата част от дъновистите се качват с него.

След като вече са горе първото нещо, от първоначалния лагер се прави нов, който се намира под връх „Харамията“. Заедно с целия лагер се изграждат имрповизирани кухня и тоалетни, като най-важното за целия им престой горе е да не замърсяват околната среда. Затова и повреме на престоя си те почистват не само около лагера, но и цялата местност.

Храната им се донася с коне, като тяхната кухня включва най-вече зеленчуци и супи.

Официалният празник на Бялото братство е на 19 август, но извършването на Паневритмията продължава на 20 и 21. Докато дойде време за официалния танс се правят много репетиции.

Самият танц Паневритмията се играе по двойки. Хващат се за ръце и правят различни движения. Редят се в три кръга, като те вземат формата на слънцето, а всичко това се случва под съпровода на 3 цигулки разположени в средата. Повреме на танца задължително всички трябва да са облечени в бяло.

panevritmia-01.jpg

Доста интересен факт е, че докато изпълняват Паневритмията дъновистите са акто в транс и не обръщат абсолютно никакво внимание на околните.

Думата „НЕ“ е забранена

Хората от братството са много общителни. Обръщат внимание на всеки, който се интересува от нещо и са готови да отговорят на всякакви въпроси, но единствено само те имат достъп до лагера и само те могат да участват в Паневритмията. Също така с тях може да се говори само след като ритуалите приключат.

path_80914

В Бялото братство може да се включи всеки , който има техните вярвания и следва техните цели. Нямат значение нито годините, нито професията. След като преминат обучението и бъдат запознати с тънкостите, те могат да станат част от всичко това.

Много любопитна подробност е, че повреме на престоя си на Седемте рилски езера, за всички хора от братството думичката „не“ е табу.

Автор: Любен Спасов

 

2 thoughts on “Непознатото Бяло братство”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s