Помните ли Митко?

Предполагаме да. Неговият случай толкова нашумя, че едва ли скоро ще бъде забравен, защото той бе пребит в името на БЪЛГАРИЯ. Поне така твърдеше в началото биячът му.

Митко е момчето, което отнесе здрав бой, само защото е циганин и си позволи да каже на един българин, че е равен с него.

Той е един млад човек, който пое тежките удари на едно загубено поколение българи. Това на патриотите.

Казано иначе, той бе пребит, просто защото е различен.

received_1180225628678662.jpeg

Дискриминацията е основната причина, за да се стигне до това, а тя е породена от насаждане на омраза от патриотичните партии, организации и отделни индивиди през годините на преход.

Дискриминацията е и причина за зачестилите случаи на агресия сред младите хора. В основата на това се крие медийната пропаганда относно пазенето на граници, изкривяването на ценности, грешната представа за патриотизъм и насаждането на омраза от политици, медии и организации. Всичко това кара младите хора да агресират срещу малцинствата, а и не само.

Преди два месеца получихме като съобщение на страницата ни видео, в което едно циганче е попитано от българин – „Ние с тебе равни ли сме?“. След като отговорът беше „ДА“ момчето получи ритници – в лицето, в гърдите, по цялото тяло. На видеото се вижда как българският патрЕот го псува, заплашва … и всичко това заради неговата позиция.

Вижте още: МЪЖ ПРЕБИВА РОМ, ЗАЩОТО Е КАЗАЛ, ЧЕ СА РАВНИ

За отрицателно време клипчето придоби огромна популярност. Започнаха се спорове дали това е правилно или не.

Обществото и тук беше на противоположни мнения.

Едната част осъдиха грозната постъпка на Ангел Калеев. Да пребиеш някого, само защото се чувства равен на теб, да го заснемеш и след това качиш в интернет, защото си горд от постъпката си, не се прие добре от организации, а и от много граждани.

Никой не можеше да проумее как може да има такива хора изобщо.

От другата страна обаче стояха Динковците.  

Тези големи патрЕоти, които оправдаха тази постъпка. Време било да защитим родината си. Време било да се сетим, че това е единственият начин. Имаше една атака от тяхна страна към всеки, който решеше да защити Митко – „А, колко баби и дядовци са пребити от цигани за 20 лева?“ – повтаряха като мантра всеки ден защитниците на раздаващия правосъдие онлайн.

В крайна сметка обаче конституцията казва следното: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“.

Важното е друго, докато обществото отново не бе единно, и в итнернет се водеха полемики, полицията си свърши работата и намери както Митко, така и бияча Ангел Калеев.

2111054668

Първоначално Калеев се покри, но след като бе открит понесе отговорност за действията си. Въпреки първоначалното си бягство, той застана и заяви, че не се чувства виновен за действията си и че всичко това е направено в името на държавата.

Вижте още: А СЕГА РАВНИ ЛИ СМЕ, БЕ?

Любопитен факт бе, че преди самата случка Митко и Ангел не са имали никакви  пререкания. Дали от страх, или по друга причина биячът дори отиде при Митко, за да му се извини… и да го моли да не подава жалба.

Митко обаче я подаде и Ангел отиде в ареста.

Случаят толкова развълнува тогава обществото, че дори стигна до цяла Европа.

Стотици хора от цяла Европа се включиха в кампания в знак на солидарност със 17-годишния Митко. Кампанията #RomaAreEqual в защита на Митко бе подета от Европейския център за права на ромите.

Вижте още: Цяла Европа солидарна с пребития Митко

И както всичко в България, така и с този случай изведнъж нещата застинаха. Митко и неговият случай останаха в историята. Медиите започнаха да се занимават с други истории.

До днес! Днес отново медиите се подсетиха за случилото се, защото Ангел Калеев е осъден. Но, разбира се, не си представяйте големи накзания. 

Нападателят на ромско момче в село Овчеполци сключи споразумение с прокуратурата за 11-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок, което бе одобрено от районния съд в Пазарджик.

Както казахме по-горе Ангел се призна за виновен и влезе в ареста, но в края на април Районният съд в Пазарджик го освободи под гаранция от 500 лева 24-годишния бияч.

И така днес той официално е с условна присъда за това, че унижи публично момчето. Ще запази добро поведение за малко и повярвайте ми ще напомни за себе си.

Да, в момента много хора защитават Ангел. Трябвало да се вземат мерки срешу циганите. А къде са наказанията за тях, питат други.

Но утре Ангел може да реши, че някой, който слуша чалга го дразни и заради това заслужава да бъде унижен в интернет.

Тук не говорим за защита на цигани или това да бъдем против тях. Тук говорим, че някой се е взел толова насериозно и се има над закона, че си позволява с лека ръка да го нарушава.

Докато такива прояви се посрещат с одобрение, няма да има промяна за нас като общество.

Остава ни да се молим патрЕотите да не решат, че  могат да си правят каквото искат с нас и да се оправдават с България. Че тогава нито съд ще може да ни спаси, нито Бойко Борисов.

Advertisements

3 thoughts on “Условна присъда за един бияч

 1. Само не мога да разбера защо е цялата злоба срещу патриотизма? Лошо ли е да си патриот? Лошо ли е да искаш да защитиш родината си?
  Не е ли по-добре да кажем „един престъпник“, „един гамен“, а не „един патриот“? Защото цялата статия показва не отпор срещу агресията, а отпор срещу патриотизма!!!
  НО! Тук идва едно голямо но!
  Само не мога да разбера защо е цялата злоба срещу патриотиазма? Лошо ли е да си патриот? Лошо ли е да искаш да защитиш родината си?ъпил закона трябва да иде там, а не да се крие зад „дискриминацията“ и разни антибългарски организации като „Циганския Хелзински Комитет“!
  Само тогава когато циганите станат равни на българите пред закона, само тогава „ние сме равни“ няма да е повод за поредния побой!

  Like

  1. Извинявам се за грешката получила се в първия коментар!
   НО! Тук идва едно голямо но!
   Както този бият трябва да отиде в затвора така и всеки циганин престъпил закона трябва да иде там, а не да се крие зад „дискриминацията“ и разни антибългарски организации като „Циганския Хелзински Комитет“!
   Само тогава когато циганите станат равни на българите пред закона, само тогава „ние сме равни“ няма да е повод за поредния побой!

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s