Явно у нас завистта почивен ден няма.

ВЪЗМУТЕН съм от нападките срещу един човек, доказан и като творец, и добър министър. Създаде се напрежение и се организира група хора, която има една-единствена цел – да го оцапа, да го очерни. Ако може и да го свали от този пост на министър. Тук не става въпрос само за Вежди – да не забравяме, че ако човек е свършил нещо добро, една малка грешчица може да му бъде простена. Нека припомня, че когато Вежди Рашидов строеше музей, откриваше изложби у нас и в чужбина, ремонтираше театри, тогава всички мълчаха и го поздравяваха. Един от ремонтираните от него театри е този в Пловдив, чиято сцена изгоря преди няколко години. Театърът нямаше да работи и до ден днешен, ако министър Вежди Рашидов не направи ремонта, който струваше много пари и усилия. Сега пловдивският театър отново е отворен.

Негова заслуга са и археологическите разкопки в центъра на София, които трудно могат да бъдат подминати, защото направеното се вижда. Твърде преднамерено е да си траем, когато министърът върши добри дела, а когато направи и най-малка грешчица, всички да му се нахвърлят.

 И понеже проблемът започна от предаването за култура по БНТ, макар да не съм гледал самото издание, искам да попитам: след като се прави такова проблемно предаване, не трябва ли да се канят хора с различни гледни точки? А не само тези, които ще оплюят министерството на културата и министъра. Мога да дам за пример предавания, в които има дискусии и всички са на съвършено различни позиции. Такива са например “Панорама”, “Референдум”. Там идват гости, които изобщо не споделят вижданията на опонентите си. По този начин зрителят може сам да прецени кой е прав и кой – крив.

 

Много преднамерено ми се вижда как така изведнъж се организираха голяма група хора, които скачат на министъра. Не знам какво е казал въпросният гост във въпросното предаване, но мисля, че министърът не може да го уволни – той не му е подчинен, това може да направи началникът му. И ако началникът казва, че не е притискан от министъра, защо е този вой? Защо е всичко това, което се случва в момента?

Познавам Вежди от студентските години. Той е мъжко момче и бунтар. Изключително кадърен човек. Понякога е по-рязък, отколкото е необходимо, но е честен и способен човек. Това му е помогнало от дълбоката провинция да израсне до известен в цяла Европа творец.

Не мисля, че у нас имаме толкова способни и кадърни хора, че да можем с лека ръка да се разправяме с тях, вместо да ги оставим спокойно да работят.

Може би зад тези нападки се крие завист, недалновидност. Е, добре, ще махнем този човек, ще сложим друг. Нека обаче направим равносметка дотук колко сполучливи министри на културата сме имали? Спомням си, че навремето Стефан Данаилов на този пост много помагаше на културата. Чувствам го като човек на театъра, правеха се много ремонти на театри, помагаше, аз това знам. Виждам, че това прави и Вежди. Приемам нещата според това, какво върши един човек, а не според това какво говори.

Нека погледнем какво е направил Вежди Рашидов и като творец. Защото много малко сред хората на изкуството у нас могат да се похвалят с успехи като неговите. Като министър какво е направил – мисля, че картинката е същата.

Виждал съм през годините как кадърни хора в някакъв момент ги набутват в някаква мелница, вихрушка и в края на краищата се саморазправят с тях. Това е много по комунистически, по сталински. Получава се – има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Излиза, че се действа по формулата: “Аз просто не ви харесвам!”. Не се действа така! Това, че някой не харесва някого, не означава, че нехаресваният няма качества и не работи. Когато има опити да се налага мнението на определена група хора, както в случая, правилно е да бъде защитен, да се види какво е свършил и тогава да се даде оценка.

Източник: 24 часа

Advertisements

One thought on “Вежди е кадърен, оставете го да работи спокойно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s