Днес ви представяме интервю с криминалния журналист Стефан Ташев.

С него си поговорихме откровено за българските медии, държавата и връзката им с мафията.

Не подминахме темата за разбитата нарколаборатория в Самоков и всички въпросителни около нея. Замесена ли е полицията?

За българската следа в бизнеса с амфетамини, Митьо Очите и неработещите институции у нас. Има ли бъдеще за журналистиката и защо колегията е толкова разединена? 

Отговорите на всички тези въпроси може да прочетете в интервюто, което Стефан Ташев даде специално за нас.

20160708_170112679_iOS

********

Юни месец беше наситен с много криминални прояви, които напомнят мутренските години. Нека започнем разговора обаче от един случай, който беше потулен и от медии, и от институции – разбитата нарколаборатория в Самоков. Какво е мнението ви за случилото се?

В последните години много малко нарколаборатории бяха наистина разбити. Скоро стана скандал с министър Бъчаварова, която каза, че има много малко задържан кокаин при направени проверки.

Вариантите са два. Единият е, че наркобизнесът в България е умрял и не съществува, което ми се струва малко несериозно с оглед това, което се случва в Студентски град и арестите в дискотеките.

Другият вариант е, че полицията не си върши работата и получава пари от там.

Интересното около нарколабораорията в Самоков е, че се намира точно в този град. Там може би за първи път се разбива толкова модерна нарколаборатория. Там са вложени много пари и някой може би е изпял конкуренцията, защото инвестициите в едно такова начинание са минимални, а печалбите са десеторни.

В последно време амфетамините се продават много по-добре от другите наркотици. Затова българите се преориентираха и започнха да ги продават в Близкия изток и в Арабските държави, където за наркотици режат ръце. От тук вече идва и връзката с ИДИЛ. За да се бият, на тези хора им трябват наркотици, затова в момента тази търговия е много модерна.

България е водеща държава в производството на амфетамини. Има много лаборатории из цялата страна.

Защо и медии, и институции потулиха случая и никой не го коментираше? Замесена ли е полицията?

Разбира се, че е замесена! Според мен някой си е платил, за да се случи всичко  това. Не е трудно да се хване една нарколаборатория. Първо, защото тя харчи голямо количество ток. Второ – използват се химикали, които миришат много силно, причвличат животни. Това в град като Самоков може да се хване веднага. Стига някой да иска. Пак казвам – инвестицията за такава нарколаборатория не е голяма, препаратите ги има почти навсякъде. Трябва един химик, който да не се взриви и таблетиращи мишини, които могат да се купят лесно.

Щом се мълчи по темата, значи са замесени хора от високите етажи. Най-малко са запазени връзките с групировките от миналото, а най-големият пример за тези връзки беше случилото се в Слънчев бряг.

Наследниците на Самоковеца също в момента продължават бизнеса му. Той отговаряше за контрабандата във ВИС заедно с Мето Илиенски, който изчезна безследно. Тези хора се издигнаха след убийството на Васил Илиев. Сега пък Самоковеца е заместен от момчета, които преди това бяха крадци на коли. По морето е така с Митьо Очите.

Забележете и нюанса, че техните хора вече са и политици. Охранителят на Митьо Очите например в съветник в Поморие от ДПС. Така е и в Самоков, така е в София.

Тоест Самоков продължава да е един от районите, в които дейността на определени групировки продължава?

Разбира се! Тази лаборатория доказва точно това. Не трябва да се успокоявате, че в Самоков животът е спрял. Не е така. Отделно Самоков е близо до София и голям курорт.

Тази лаборатория показва, че зимата се правят наркотици за курорта, а след това се свалят и за София. Няма друго обяснение. Хем не си в столицата, хем си близо.

Самоков винаги е бил интересен от тази гледна точка. Преди време имаше голям стратегически сблъсък – Супер Боровец, който костваше няколко живота, един от които беше този на Юри Галев. Групата на Килърите първоначално бяха арестувани за неговото убийство. Само че по-късно в разследването Юри Галев някак си отпадна и прехвърлиха убийството на други хора.

Друго много интересно нещо за Самоков е точно присъствието на тези групировки. Освен Килърите, хората на Сретан Йосич и Бай Миле също са чести посетители на града.

Заради близостта с Боровец Самоков е много интерес град от гледна точка на престъпния свят.

Няма как да не обсъдим Митьо Очите. Как ще коменитирате тази сага, която следяхме през целия юни месец?

Слънчев бряг е огледален образ на цялата тъпа държавна политика, ако въобще има такава. В Слънчев бряг държавата я няма, там управляват групировки и там, за да продаваш сладолед, царевица, трябва да платиш на някого.

Отначало, управляващите искаха да изкарат случилото се битова свада, но си се оказа, че сме свидетели на действията на организирана престъпна група. Дори таксиметровите шофьори са замесени в схемите. Как? Много елементарно – с транспорт на наркотици и проститутки.

В Слънчев бряг е интересно, че се намеси един друг играч – Кравата. Той развали рахата на тези хора. Той  не е случаен човек. Доста високо е в йерархията на СИК.

И точно в този момент държавата реши да се намеси, направи проверки из целия курорт и се рабзра, че заведенията крият масово оборот. Половината от тях пък нямат разрешително. Ами къде е била досега тази държава, бе?

Сега ще ви кажа къде е!

Веднага след стрелбата на Митьо Очите имаше откриване на турситическия сезон в Слънчев бряг. Той се откри от сдружението на хотелиерите на Cacao beach. Собственик на този плаж и на дискотетката, в която беше откриването е Радостин Бързанов – Слънцето. Това е бившият бодигард на Георги и Васил Илиеви, който пое от тях бизнеса и продъжлава да го върти там.

И в този ден, на крака в заведението му, дойдоха областният управител, зам. – министърът на турзима, съветничката на министърката на туризма, общински съветници. Това какво показва? Държавата отива на крака на мафията!

Бързанов два пъти беше подсъдим. В неговото заведение имаше побоища, стрелби. Но управляващите товва не ги интересува!

Това ни показва, че държавата я няма. Знаете, че единственият следовател в Слънчев бряг е човек на Митьо Очите. Какво има да говорим изобщо?

Още по – страшното е, че това не е единственото парти на мафията и висши магистрати този месец, за което разбрахме. Просто тези разкрития ни показаха, че официално държавата и мафията си пият ракията заедно.

Защо хората остават апатични към всичко това? Защо няма реакции?

Защото хората са обезверени. Те знаят, че главният секретар, че няма да бъде заменен. Това в нормална държава, след такива разкрития, няма как да се случи. Тези хора отдавна да са излетяли от постовете си.

Не, че има голямо значение, дали ще бъде сменен главният секретар. На негово място, ще дойде подобен на негио, защото цялото министерство е такова – пълно с чиновници.

Хора, които стоят на заплата и не смеят да правят резки движения, за да не закачат някой, който не трябва.

Заради тези особености обществото се загуби и вече го няма. То само спи и мърмори. Силни сме във Фейсбук, кръчмата .. и до там.

Това ли е целта и на медии, и на управляващи – да поддържат дълбокия сън на обществото?

Разбира се! Вижте и в медиите как ни набиват една тема за няколко дни и след това всичко се забравя! Митьо Очите ще оздравее и без проблеми ще се завърне на „трона“ си.

Най-малкото може да ви направи впечатление следното – групата на Козела са обвинени, но срещу хората на Очите няма никакви обвинения. Защо? То не бяха бронижелетки, палки, ножове. Защо само едната група има обвинения?

Митьо Очите е еманацията на българската беззаконност. У хората остава впечатлението за пълно беззаконие и да ви кажа то е така.

Разберете, тези хора управляват черноморието. Може да видите, че на изборите в Несебър и Слънчев бряг няма партии, всичко е сдружения. Те са завзели властта на тези места и не мислят скоро да я оставят.

А къде се намира, между всичко казано дотук, журналистиката?

Няма я! Занимават ни с жълтото – цял един един месец слушаме за състоянието на Митьо Очите. Кой го интересува това, кажете ми?

Това ли е най-важният въпрос в държавата? Дали диша един мафиот?

Погледнете състояните на образованието, здравеопазването … никой не го интересува за тези теми.

Това положение не напомня ли на мутренските години? Защо връщаме времето назад, лиспват ли ни 90-те?

Ние не се връщаме назад, защото ние не сме мръднали от положението, което беше тогава. Медиите отново не смеят да мръднат. Тези мафиоти се правят звезди, а те са престъпници. Всичко това се случва, защото не се знае в какво са замесени главните редактори на същите тези медии и откъде взимат пари. Ако даден човек те спонсорира ще напишеш ли нещо срещу него?

Другият вариант е да пишеш в полза на властта – как са се преборили с престъпността. Ами не са се преборили и всички го усещаме.

Положението е страшно – ето при моя вход е пълно с проститутки, наркомани. Целият ми двор е в спринцовки. А там деца играят. За каква безопасност на гражданите говорим.

И това е така, защото полицията не си върши работата, а даже е част от тези схеми. Няма как това да се случва без да се плати на полицията.

Медиите и журналистите обаче, които смеят да пишат за всичко това веднага стават неудобни. Или пък ги обвиняват, че изпълняват поръчка.

Какво е бъдещето на разследващата журналистика?

Журналистиката е почти ликвидирана! Целта, естествено, е да се манипулира общественото мнение и то се прави, като на дневен ред излизат глупави теми, а истниските проблеми се неглижират.

Спасението ще е в електронната журналистика и сайтовете.

Управляващите много се ядосват, че вече не може да наложат пълна цензура. Има Фейсбук, има други социални мрежи. Просто няма как да извиваш ръце. Да, ще съсипят още няколко вестника, но вече има и други места, където човек може да пише.

Най-големият проблем на България е, че няма гражданско общество, а журналистиката по никакъв начин не помага да се възпита такова. Да се научи да реагира на всички несправедливости.

Самата журналистика зависи от това общество и това е единственият й шанс за спасение. Не трябва да позовляваме всички да ни смачкат. Журналистиката не трябва да позволява да умре. Вижте колко паднаха тиражите на вестниците. И изобщо да не ми говорят, че такъв е пазарът. Не е вярно това. Просто много медии загубиха доверието на хората.

Призванието на журналистиката е да бъде коректив на властта. За жалост това не се случва у нас. Затова сме стигнали  до това положение.

Останаха ли незавизими журналисти и може ли да се запазиш чист от цялата тази помия?

Останаха независими журналисти в Бъглария и да може да се запазищ чист. Като пишеш истината. Аз смятам, че съм такъв. Правят го и много други колеги.

Доста хора са изхвърлени на улицата, точно защото не са искали да се продадат.

В момента медийната среда нарочно се наводява с глупави сайтове, с цел хората да започнат да не се доверяват на медиите. Тиражират се глупости и неверни факти заради сензацията, но повярвайте ми нищо не е случайно.

Медиите се превърнаха в инструмент на разчистване на сметки.

Гилдията обаче не е ли разединена? Пример за това може да е Лили Маринкова и как никой не я подкрепи при нейното скандално уволнение.

Гилдията не е единна. Много се мразим. Няма синдикати, които да те защитават. Ние сме на принципа разделяй и владей.

Много грозни думи чух и за Лили Маринкова.

Има ли шанс българската журналистика?

Според мен да! Пак казвам – социалните мрежи и медии са ни надеждата. Не може да има празно пространство. Не може журналистиката да е едно преписване. Тия репортери трябва да спрат да са държачи на микрофони.

Не може да е само Делян Пеевски. Те го оттеглят и мисля, че ще се нормализират нещата в държавата. Рано или късно.

Интервю на Любен Спасов

Advertisements

One thought on “Стефан Ташев: ДЪРЖАВАТА се кланя на МАФИЯТА

  1. Г-н Ташев, „държавата не се кланя на мафията“. Просто мафията управлява държавата. Само вижте кой е българският министър председател, как си разчисти пътя в ъндърграунда, когато беше главен секретар, с кого се е заобиколил в управлението ( подставените лица), а истинските, които стоят зад тях, какво представлява МВР, какви физиономии (доказателства за произхода на човека) се движат по улиците, как изглежда средно-статистическият българин (гледа тъпо, агресивен, прост и нагъл). Вярвам, че и тези факти са достатъчни. А има още много, за съжаление! Та, мафията си управлява българската държава! М. Илиева

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s